Upoznajte Mensuda Kelešturu – jedinu oporbu u gradu Zenici!

Autor: Muhamed Pivić

ZENICA - Mensud Keleštura, vijećnik GV-a Grada Zenica, magistar političkih nauka, umirovljeni brigadir OS BIH, predsjednik Udruženja zapovjednika Obrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. Zenica, član A-SDA stranke. U jednoj izjavi za medije kazao je kako je u skladu sa zakonom zaradio starosnu mirovinu, bez ikakvih braniteljskih povlastica.

Zašto intervju s Mensudom Kelešturom? Zato što čitatelji s kojima često razmjenjujem mišljenje kažu da je on jedina iskrena opozicija gradonačelniku. Naime, Mensud je jedan od vijećnika koji na sjednicama Gradskog vijeća Zenica vodi žestoke verbalne sukobe sa “nezavisnim” gradonačelnikom Zenice, bivšim kadrom SDA stranke.

U nastavku pročitajate razgovor s “brkom” koji se ne plaši titule.

Imamo jedan naslov koji glasi “Zahuktava se projekt grijanja za Zenicu: Formira se joint venture firma”, a u članku stoji da je potpisan Sporazum o razumjevanju!? Što vi mislite o tome? Da li jedan sporazum, nakon kojeg bi trebalo uslijediti niz odluka, i na kraju i kreditno zaduženje za projekt od skoro 100 milijuna, znači zahuktavanje?

KELEŠTURA: “Nije mi poznato o kakvom ‘zahuktavanju’ se radi. Gradsko vijeće je shodno svojim ovlastima, razmatralo tri ponuđene opcije mogućeg rješenja daljinskog grijanja Zenice, pri čemu je zbog nedostatka sredstava i vremena, iako po mom mišljenju ne najbolje (preferirao sam HE Kakanj ), izabrano ono sa Mittal steelom. Gradskom vijeću, kao jedinom ovlaštenom još uvijek nije ponuđen sporazum o osnivanju Joint venture company, a kada bude ponuđen mi ćemo ga razmatrati i odlučiti što dalje. Sve drugo je načelnikova uobičajena ‘samoljepljiva reklama’ i pripisivanje tuđih rezultata kao svojih”.

Pročitao sam negdje kako je jedan poljoprivrednik spalio malinjak od tri duluma, pretpostavljam zato što nije shvatio razliku između akontativne cijene (1,5 KM) od otkupne koja još uvijek nije određena. Gradsko vijeće Zenice nije imalo priliku usvojiti proračun koji je predviđao 3 milijuna za poljoprivrednike i poticaj proizvodnje, a na kraju, gradonačelnik Zenice ga je morao sam usvojiti. Da li je je realno očekivati toliki novac za poljoprivredu i da li je krenula realizacija tog poticaja?

KELEŠTURA: “Obzirom da gradonačelnik nije pružio priliku gradskom vijeću da raspravlja o proračunu te da ga je uzurpirajući ovlasti gradskog vijeća protuzakonito sam usvojio, obavezan je ovaj trenutno najznačajniji problem sam riješiti i mi se u to nećemo miješati. Za poljoprivredu je predvidio 2 milijuna KM i nadamo se da će ih realizirati. Ono što je zabrinjavajuće je što je na osmoj sjednici G.V. raspravljano o stanju u oblasti poljoprivrede, a da je Program mijera za unapređenje poljoprivrede u 2017 g. na području Grada Zenice zbog nezadovoljavajuće raspodjele sredstava vraćen na doradu (između ostalog i nedovoljne podrške malinarima) isti još uvjek nije dostavljen G.V. na usvajanje, iako je već polovica srpnja. Ovo govori o brizi gradonačelnika za poljoprivrednike, a ujedno i kompetencijama nove, toliko hvaljene gradske administracije”.

Gradska uprava je prema gradonačelnikovom predizbornom obećanju, a nešto kasnije i izjavama, trebala krenuti u realizaciju obećanja da će u suradnji s mMjesnim zajednicama krenuti sa pravljenjem spiskova nezaposlenih nakon čega će zaposliti po jednog člana porodice iz onih kuća gdje nitko nije zaposlen. Sakib iz Vukotića, demobilizirani borac nije mogao dočekati realizaciju tog obećanja, izvršio je samoubojstvo a iza njega je ostala supruga i troje djece koji nisu čak ni zdravstveno osigurani. Kako to komentirate? Je li gradonačelnik trebao znati da imamo “slučajeva” gdje ni jedno u kući nije zaposleno? Od čega ti ljudi žive?

KELEŠTURA: “Svjedoci smo da se u gradskoj administraciji i javnim poduzećima, protuzakonito primaju novi uposlenici. Osnovni kriterij je učešće kandidata u ‘izbornom stožeru gradonačelnika ‘. Da se ‘selo ne dosjeti’ primi se tu i tamo na mjesto NK radnika i koji obični građanin. Obećanje da će se iz svakog sela zaposliti prvo po jedan, a onda dva pa tri mještanina iz najugroženijih porodica, ustvari je dobro proračunati program osnivanja jezgra mjesnih odbora za predstojeće izbore njegove nove političke opcije. Građani ovog grada ne bi trebali nasjedati na ove prevare, jer način zapošljavanja je zakonski reguliran, a mjesto i utjecaj gradonačelnika tu je nebitan. Što se tiče statusa demobiliziranih boraca, mi smo predlagali da se stavka u proračunu sa 190.000 KM poveća na 300.000 KM što je gradonačelnik u svom proračunu odbio, čime je između ostalih sukrivac za nesnosno stanje braniteljske populacije, a time i smrt našeg suborca rahmetli Sakiba”.

U nekim porodicama nitko ne radi dok u nekim, čak i peteročlanim, svi rade!? Je li u pitanju snalažljivost ili podobno političko zapošljavanje i bezobrazluk?

KELEŠTURA: “Razlog tome vidim u odsustvu morala i bezosjećajnosti onih koji su odgovorni za problematiku zapošljavanja kao i onih koji neposredno upošljavaju gdje nerijetko o dobijanju zapošljavanja odlučuje i debljina ponuđene koverte, a i rang u hijerarhiji vladajućih stranaka”.

Kako komentirate gradonačelnikov “cirkus” na sjednicama GV-a s vašom diplomom? Često je naziva diplomom škole u Kaćunima nakon čega su i njegovi simpatizeri i spin doktori prihvatili taj izraz koji se širi po društvenim mrežama… gdje ste zavšili školu?

KELEŠTURA: “Gradonačelnikov pokušaj moje diskreditacije samo govori o njemu samom. Ja sam VSS stekao u Beogradu davne 1982. godine, a postdiplomski studij ‘Vanjska politika i diplomacija ‘ uspješno sam okončao 1998. godine na Fakultetu Političkih Nauka Univerziteta u Sarajevu obranom teme pred neupitnim autoritetima: prof.dr.Čekić Smajilom, prof.dr.Safetom Halilovićem i prof.dr.Mirkom Pejanovićem. Mislim da je bilo kakav daljnji komentar suvišan. Problem Kasumovića je što je koliko znam bezmalo 10 godina studirao tu ekonomiju, a ja kao i drugi merhametli predavači na fakultetima smo kada bi nam na ispit došao student stariji od dekana iz sažaljenja davali šestice. Pa vidite o kakvom se ekspertu financija radi. Pokušao je Kasumović i magistrirati u Mostaru pa nije uspio, a onda i u Zenici na protuzakonit način o čemu se mislim vodi istraga u tužiteljstvu ZDŽ. Na osnovu gore iznešenog, jasan je njegov animozitet prema istinskim intelektualcima”.

Gradonačelnik i pored “hvatanja u laži” i dalje tvrdi da je pobijedio kladioničare, mislim na onu njegovu vijest da je krenulo punjenje proračuna koje je bilo redovno sve do 2015.godine. Što je ovdje spektakularno? Kladionice su plaćale taksu, koliko sam upoznat, do 2014.godine i ako će u narednom periodu i platiti, platit će do ovog poskupljenja 2017.godine, a za 2017.godinu čekat će se odluka Ustavnog suda. Jesam li u pravu i što vi mislite o tome?

KELEŠTURA: “Stav ASDA je od same rasprave o izmjeni odluke o komunalnim taksama bio jasan. Radi se o diskriminatornoj odluci jer njome nisu obuhvaćene sve visokoakumulativne djelatnosti. Izostavljeni su: telekom operateri, banke, mikrokreditne organizacije, notari, pa čak i benzinske crpke koje najviše profitiraju. Zašto Kasumović kao većinski vlasnik najmanje jedne benzinske crpke nije njih uvrstio – jasno je, ali je time stvorio uvjete da ova odluka kod Ustavnog suda FBiH padne kao diskriminirajuća. Zato krivi nas koji smo se suzdržali pri glasanju, što je jedna u nizu uobičajenih podvala građanima našeg grada”.

Bili ste ratni komadant, pobjeđivali u ratu, mislite li pobijediti i u miru i da li vam je teže dobijati ove političke bitke?

KELEŠTURA: “Kada se vratim sa sjednice G.V., osjećam se umornije nego poslije bitaka na ratištima širom BiH. U ratu se znalo tko je neprijatelj i do koje crte možeš ići. Ovdje toga nema. Gradonačelnik ne poštuje snagu argumenta pri čemu ne bira načina da dođe do cilja, koristeći se nerijetko krajnje prizemnim i nečasnim metodama. Ja sam od 1982.godine oficir, a oficirska čast i kodeks su poznati i ovo mi teško pada te se ne mogu igrati ovakvu igru”.

Plava voda!!! Nerealizirani projekt iz prošlog stoljeća. Čiji je to projekt? Njime se hvali i SDA i Nezavisni gradonačelnik! Tko će platiti taj projekt? Ako je u pitanju milijunski kredit, da li će ga oni vraćati iz nekih svojih fondova, stranačkih blagajni, iz svojih džepova?

KELEŠTURA: “Plava voda je projekt koji se vuče od 1984.godine, a prošli saziv G.V. na čelu sa rahmetli Husejinom Smajlovićem zaokružio je isti. Projekt će između ostalih financirati građani ovog grada kroz paušal od 3.50KM svakog mjeseca. Na nama je da pratimo utrošak ovih sredstava i spriječimo odljevanje istih u sumnjive svrhe, a što se desilo nedavno podjelom sredstava između ostalih od 15.000 KM Županijskom zavodu za medicinu rada. Ne znam tko je direktorica ovog zavoda”.

Imate li nešto poručiti vašim glasačima i simpatizerima?

KELEŠTURA: “Bez obzira na ogromna sredstva koja netko odvaja u vlastitu promociju, kako bi putem lažnih profila, plaćenih TV emisija i drugih nastupa, prikazao svoj tobožnji uspjeh, stvarno stanje je potpuno drugačije. Oko 4500 naših sugrađana pred gradskom upravom čeka na razgovor s gradonačelnikom kako bi im se nedvosmisleno obećano u predizbornoj kampanji ispunilo. Putevi su u očajnom stanju. Ni jedno selo još nije nanovo elektrificirano. Poljoprivrednici čekaju poticaje, a građani kvalitetno grijanje i jeftinije komunalne usluge. Od 5000 pasa koji borave na ulicama, samo 127 je zbrinuto u azil, a rok za riješenje ovog problema bio je u siječnju itd. Gradonačelnik je sve mogao riješiti u predizbornoj kampanji, a sada ne može ništa jer ga navodno netko opstruira. To me podsjeća na lošeg zapovjednika koji se poslije poraza brani time ‘kako je neprijatelj bio jak’. Ja ću se kao rođeni Zeničanin i dalje istinski boriti za dobrobit svih kategorija mojih sugrađana i bez obzira na otpor i spletkarenja onih drugih smoći ću snage kao i u ratu da zajedno s istinskim patriotima prevaziđemo ovo teško stanje”.

Autor: Muhamed Pivić

ZADNJE VIJESTI