fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

USTAVNI SUD FBIH PODNOSI PRIJAVU PROTIV PREMIJERA: Novalić ne provodi sudsku presudu zbog čega notari imaju monopol!

Autor: Žurnal.info

SARAJEVO - Presudu Ustavnog suda FBiH o Zakonu o notarima premijer Novalić analizira skoro godinu i po. Za neprovođenje presuda zapriječena kazna zatvora do tri godine. Novalić odgovornost pokušao prebaciti na federalnog ministra pravde Matu Jozića. Neprovođenjem presude notarima u FBiH omogućen monopol

Federalni premijer Fadil Novalić, po uzoru na kolege iz RS-a, ne provodi sudske presude. Zbog toga je Ustavni sud FBiH donio Rješenje kojim konstatira da presuda tog Suda iz 2015. godine, a koja se odnosi na Zakon o notarima, nije provedena, te da će o svemu biti obaviješteno nadležno tužilaštvo.

„Ustavni sud Federacije, u slučaju ne postupanja, odnosno kašnjenja u izvršavanju ili obavještavanju Suda o poduzetim mjerama, donosi rješenje kojim se utvrđuje da odluka Suda nije izvršena i dostavlja ga nadležnom tužilaštvu“, piše u obrazloženju Rješenja Ustavnog suda FBiH koje je objavljeno u posljednjem broju Službenih novina Federacije BiH.

„Obavijest o neprovođenju presude bit će podnesena nadležnom Tužilaštvu“, potvrdili su za Žurnal u Ustavnom sudu FBiH.

Sve je počelo decembru 2015 godine, kada Ustavni sud FBiH donosi presudu kojom utvrđuje da pojedine odredbe Zakona o notarima nisu u skladu sa Ustavom FBiH. Skoro godinu kasnije, 17. oktobra 2016. godine Ustavni sud FBiH je zatražio od premijera Federacije BiH Fadila Novalića informaciju o izvršenju osam presuda Ustavnog suda FBiH, a među kojima je i spomenuta presuda o Zakonu o notarima.

„Premijer FBiH je 1. 12. 2016.godine dostavio Ustavnom sudu Federacije odgovor o stanju izvršenja odluka tog Suda, odnosno o poduzetim aktivnostima za njihovo izvršenje. U izjašnjenju je navedeno da Federalno ministarstvo pravde kontinuirano provodi aktivnosti sa drugim nadležnim institucijama, što nalaže detaljne analize, usklađivanja i sistemska rješenja za djelatnosti notara i advokata“, navedeno je u aktu Ustavnog suda FBiH.

Te Novalićeve analize, međutim, traju skoro godinu i po, pa je Ustavni sud FBiH bio primoran donijeti rješenje da presuda nije provedena, a premijer Fadil Novalić označen je kao najodgovornija osoba koja ne postupa po pravosnažnim i izvršnim presudama.

„Članom IV.B.3.7. c) (I) Ustava Federacije BiH propisano je da je Premijer Federacije BiH odgovoran da „provodi politiku, izvršava zakone federalne vlasti, uz obavezu da se brine o provedbi sudskih odluka sudova Federacije BiH“, konstatirao je Ustavni sud FBiH u svom Rješenju u kojem još navodi da su „odluke Ustavnog suda FBiH konačne i obavezujuće“.

Prema Krivičnom zakonu FBiH, član 351, premijeru Novaliću u ovom slučaju zaprijećena je kazna zatvora do tri godine.

„Odgovorna osoba u organu vlasti ili pravnoj osobi ili drugim institucijama u Federaciji koja ne postupi po pravomoćnoj odluci suda u Federaciji, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine“, piše u Krivičnom zakonu FBiH.

Podsjećamo, neustavne odredbe Zakona o notarima omogućile su notarima u Federaciji monopol na pravne poslove koji se, uglavnom, odnose na prijenos vlasništva nad nekretninama. Federalni zastupnik Denis Gratz u svibnju 2016. godine uputio je u parlamentarnu proceduru izmjene Zakona o notarima kojim bi se, faktički, ispoštovala presuda Ustavnog suda. Vladajuća koalicija, međutim, ovaj prijedlog nikad nije stavila na dnevni red. Skoro dvije godine kasnije, Ustavni sud FBiH konstatira da je za neprovođenje ove presude odgovoran premijer Fadil Novalić.

 

Autor: Žurnal.info
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});