Usvojen Nacrt zakona o PIO-u, bit će usvojene sugestije iznesene u raspravi

Autor: Patria

SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamenta FBiH prihvatio je sa 51 glasom "za", 11 "suzdržanih" i 15 "protiv" Nacrt novog zakona o PIO.

Vlada FBiH je zadužena da u izradu prijedloga zakona uzme u obzir u raspravi iznesene prijedloge, primjedbe i sugestije kao i one koje će, eventualno, biti dostavljene u pismenoj formi. Očekuje se da će Dom naroda već sutra raspravljati o istom nacrtu, a prema zahtjevu umirovljenika iz FBiH zakon bi, u konačnici, trebao biti usvojen do Nove godine i stupiti na snagu u siječnju 2018.

Na početku rasprave o Nacrtu zakona o PIO u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH prisutnima se obratio predstavnik Unije samostalnih sindikata policije Mirza Hadžiabdić kazavši da bi usvajanjem ovog zakona policijskim službenicima penzije bile manje za 25 do 30 posto u odnosu na trenutne.

Smatramo da pitanje mirovina policijskih službenika treba riješiti na drugačiji način. To se može uraditi tako da se koeficijent za policijskog službenika množi sa 1,3 ili da se za ovu kategoriju način obračuna utvrdi posebnim propisima – rekao je Hadžiabdić.

Almin Škrijelj iz Koordinacije boračkih udruženja FBiH kazao je da se ne slažu sa dijelom zakona koji se odnosi na pripadnike boračke populacije i supruge šehida i poginulih boraca. Škrijelj je kazao kako traže da se riješi nepravda prema 1.100 žena koje su izgubile pravo na obiteljsku mirovinu kada su napunile 45 godina i čija djeca nisu bila na redovnom školovanju.

Autor: Patria

ZADNJE VIJESTI