fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Uvesti skenere za glasačke listiće i identifikaciju birača

Autor: Patria

Koalicija Pod lupom je odgovorila na javni poziv Interresorne radne grupe za analizu stanja i predlaganje modaliteta uvođenja novih tehnologija u izborni proces, na način da je dostavila dva prijedloga za unapređenje izbora u BiH, priopćeno je iz Koalicije Pod lupom, prenosi Patria.

Prvi prijedlog, za koji Koalicija smatra da je prioritetan, je uvođenje elektronskih skenera za skeniranje glasačkih listića prije ubacivanja listića u glasačku kutiju od strane birača na biračkom mjestu.

Prednosti ovog rješenja, smatraju iz Koalicije su ti što elektronski skeneri neće promijeniti tradicionalni način glasanja na koji su građani navikli, financijski je povoljnije i lako primjenjivo rješenje. Skener glasačkih listića automatski razvrstava važeće i nevažeće glasačke listiće, moguća je dupla provjera rezultata glasanja, a objava rezultata neuporedivo je brža nego što je to slučaj sada.

Drugi prijedlog Koalicije kao dodatni alat jest uvođenje čitača bar kodova za identifikaciju birača na biračkom mjestu tj. ručnog skenera za skeniranje jedinstvenih bar kodova koji se nalaze u svim identifikacijskim dokumentima valjanim za identifikaciju birača na biračkom mjestu (osobna karta, putovnica ili vozačka dozvola) i predstavljaju jedinstveno obilježje identiteta svakog građanina.

Ovaj prijedlog bi spriječio moguće zloupotrebe i ljudski faktor u izbornim prevarama. Kombinacijom prvog prijedloga o uvođenju elektronskih skenera za skeniranje glasačkih listića i drugog prijedloga bilo bi skoro nemoguće glasati u ime druge osobe ili utjecati na rezultate glasanja nakon zatvaranja biračkih mjesta – smatraju iz Koalicije.

Koalicija ,,Pod lupom“ poziva Interresornu radnu grupu za analizu stanja i predlaganje modaliteta uvođenja novih tehnologija u izborni proces da ozbiljno razmotriti ove prijedloge i stavlja na raspolaganje trenutne ljudske i financijske kapacitete ukoliko na bilo koji način može pomoći s ciljem doprinosa slobodnim i poštenim izborima u BiH i kako bi značajna unapređenja izbornog procesa zaživjela u praksi.

O ovim prijedlozima bit će govora i na centralnoj konferenciji Koalicije Pod lupom „SLOBODNI I POŠTENI IZBORI ZA SVE GRAĐANE: Uvjet koji nema alternativu!“ koja će se održati 29. ožujka u Sarajevu.

Autor: Patria
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});