fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

VATIKAN: Prijavljeno 544 sumnjivih financijskih aktivnosti

Autor: Dnevno.ba

VATIKAN - Vatikan je primio 544 prijave o sumnjivim financijskim aktivnostima u 2015. godini, gotovo četiri puta više nego godinu ranije, priopćilo je nadzorno financijsko tijelo, pripisujući to prilježnijoj kontroli, a ne porastu kriminala.

Poslije niza skandala, od kojih neki sežu desetljećima unazad, papa Franjo je “čišćenje” vatikanskih financija postavio kao prioritet, a čovjek zadužen za nadzor kaže da je podizanje svijesti o obaveznom izvještavanju utjecalo na rast broja prijavljenih slučajeva, prenosi agencija Reuters.

“To znači da sistem funkcionira”, rekao je na konferenciji za novinare Rene Bruelhart, šef vatikanskih vlasti za financijsko-obaviještavanje (AIF), inzistirajući na tome da četvorostruko veći broj slučajeva “nije posljedica rasta stope financijskog kriminala”.

Kako je objasnio, postavljen je “vrlo nizak prag” za podnošenje “prijava o sumnjivim transakcijama”, tako da se većina od 544 prijave ticala rutinskih postupaka, kao što je zatvaranje računa i poštovanje poreznih propisa. Samo 17 slučajeva je proslijeđeno u nadležnost tužiteljstva, i oni se tiču teških krivičnih djela poput pranja novca i insajderskog trgovanja (trgovanje nekog aktera na burzi koji je prethodno došao do povjerljivih informacija), naveli su iz AIF-a.

Prema ocjeni Reutersa, ovim se aludira na prošlogodišnju istragu koja je otkrila da je odjeljenje za nadgledanje nekretnina i investicija, poznato kao APSA, bilo korišteno za moguće pranje novca, insajdersko trgovanje i tržišne manipulacije. AIF je naveo da je, prema talijanskim sudovima, zaključena provjera klijenata banke Vatikana, institucije za religijske poslove desetljećima upletene u skandale, kao i provjera Talijana koji su je koristili za pranje novca i utaju poreza.

“Ta noćna mora je iza nas”, rekao je direktor AIF-a, Tomaso Di Ruca.

Dodao je da je 4.935 računa zatvoreno, i da je taj zadatak bio ključni dio papinog nastojanja da se postigne transparentnost. Europska agencija za borbu protiv pranja novca Manival priopćila je u prosincu da je Vatikan napravio velike korake u pogledu financijske transparentnosti, ali da njihov tužitelj treba biti agresivniji u podnošenju tužbi protiv ljudi za financijska krivična djela, navodi britanska agencija, prenosi Tanjug.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});