fbpx

VAŽNO UPOZORENJE: Proglašen narančasta meteoalarm, očekuju se obilne padavine u cijeloj zemlji

Autor: Dnevvno.ba

SARAJEVO - U Bosni i Hercegovini u toku dana se očekuje jače naoblačenje sa zapada koje će donijeti obilnije padavine u cijeloj zemlji, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorloškog zavoda.

Zbog obilnih padavina izdat je i narančasta meteoralarm, za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Jake padavine od poslijepodnevnih sati i u noći na subotu. Krajem dana će doći do pada temperature zraka i kiša će u noći na subotu preći u snijeg ili susnježicu u većem dijelu zemlje, osim na jugu.

Očekivana količina padavina u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne je od 30 do 70 litara po metru kvadratnom. U većem dijelu Bosne se očekuje od 20 do 50 litara po metru kvadratnom.

Vjetar umjerene jačine sa jakim udarima južnog i jugozapadnog smjera. Od poslijepodnevnih sati vjetar postepeno mijenja smjer na sjever. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 3 i 9 stupnjeva. Najviša dnevna temperatura zraka između 11 i 18 stupnjeva.

U Sarajevu prije podne umjerena naoblaka,a u drugoj polovini dana očekuje se naoblačenje i poslije podne kiša.

U noći na subotu očekuje se da kiša pređe u snijeg. Jutarnja temperatura zraka oko 7, a najviša dnevna oko 14 stupnjeva.

Prolazak ciklone iznad naše zemlje, praćen povećanom naoblakom i padavinama, negativno će djelovati na većinu populacije, a tegobe kod kroničnih bolesnika i meteoropata će biti izraženije.

Preporučljivo je reducirati kretanje i umanjiti aktivnosti. Učesnicima u saobraćaju sugerirano oprezniju vožnju.

Autor: Dnevvno.ba

ZADNJE VIJESTI