fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Venecijanska komisija i OHR shvatili neustavnost HDZ-ovih zahtjeva

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Odredbe Ustava Federacije BiH koje pred Ustavnim sudom BiH osporava Borjana Krišto ne bi trebale biti stavljene van snage, jer promoviraju jednakost svih naroda na cijelom teritoriju FBiH, mišljenje je OHR-a koje je dostavljeno Ustavnom sudu BiH na traženje istog u vezi sa zahtjevom da Ustavni sud po želji HDZ-a zabrani ono što je ustavna norma.

Prema pisanju medija, takvo mišljenje OHR-a suština je odgovora Ustavnom sudu BiH, koje je OHR odaslao u svojstvu „prijatelja suda“, a u vezi sa apelacijom HDZ-ove državne zastupnice Borjane Krišto koja traži da se neustavnom proglasi odredba Ustava FBiH prema kojoj pripadnici svih konstitutivnih naroda iz svih županija Federacije BiH mogu biti izabrani u Dom naroda FBiH.

Potpredsjednik SDP-a Zukan Helez komentirajući za Vijesti.ba ovakvo mišljenje OHR-a, kazao je kako se pokazalo da je SDP bio u pravu i da se to može regulirati na nivou Federacije BiH.

“Poznato je da smo mi predložili izmjene Zakona o izbornim jedinicama i izboru delagata u Dom naroda i to se može na taj način riješiti”, rekao  je Helez.

On smatra kako ono što nudi HDZ, još jedanput se pokazalo da je suprotno Ustavu Federacije jer u Ustavu se kaže da se primjenjuje popis iz 1991.godine, sve do momenta dok se ne proglasi implementiranim Anex VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Pošto to nije implementirano još uvijek u Ustavu stoji popis iz 1991. i to ne može niko oboriti. Ako bismo to radili onda bi morali ići na promjenu Ustava. Potvrdilo se da put i pravac kojim je krenuo SDP je ispravan, i da se to sve više uviđa. I Venecijska komisija, OHR, i drugi međunarodni službenici su shvatili kako se na tome treba zadržati i tu tražiti rješenje a nikako da se mijenja karakter Federacije jer je to u ovom momentu jako opasno”, rekao je Helez.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u slučaju apelacije Bože Ljubića odbio je prihvatiti kako mišljenje OHR-a tako i Venecijanske komisije. Govoreći o tome hoće li će Ustavni sud sada prihvatiti mišljenje OHR-a koje je identično prethodnom, Helez je naveo kako je OHR vrhovni tumač Ustava i da je njihova odluka po tome pitanju zadnja.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});