fbpx

VIDEO: Arapska renesansa u Sarajevu – Bošnjaci uskoro postaju manjina u glavnom bh gradu!

Autor: RTRS

SARAJEVO - Uz porast ilegalnih imigracija i do 300 posto u prvoj polovici godine, u BiH je povećan i broj turista iz zemalja Bliskog Istoka. U prvih sedam mjeseci BiH je posjetilo više od 42.000 arapskih turista. Ovaj turistički bum, uz onaj građevinski i investicijski, mnoge je zabrinuo, a sigurnosnim službama zadao posla. Zato turistički radnici zadovoljno trljaju ruke!

Arapska renesansa u gradu na Miljacki! Sarajevo je dobrodošlicu “tamnoputoj braći” odavno velikodušno zaželjelo. Ali nikada, čini se, kao ovog ljeta! Nikabi i burke pristižu redovnim avio-linijama i čarter letovima. I upotpunjuju godinama već, po sarajevskim kvartovima arapskim jezikom oslikavan, bojanje.

“U svim segmentima imamo povećanje i ilegalnih i legalnih migracija. Sigurno da je povećanje između 20 i 25 posto prisutnosti i turističkih posjeta” – kaže Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH.

I dok ilegalni imigranti, bar oni koji se nađu na radaru sigurnosnih službi, prolaze proces readmisije, turisti nesmetano zaposjedaju hotele i restorane. Dočekuju ih cjenovnici tiskani na arapskom jeziku i ugostiteljski objekti u kojima su alkoholna pića prošlost. Kao po matrici odgovaraju da ih privlači izdašna priroda. I “zelenilo u svim nijansama”.

“Sviđa mi se priroda, zelenilo i rijeke, a osim toga ovdje žive muslimani” – kaže Karim, turistica iz Kuvajta.

“Zelenilo” je samo u prvih sedam mjeseci, prema podacima Granične policije u BiH, privuklo 42.627 turista iz pet arapskih zemalja, najviše iz Emirata. Mnogi od njih ne skrivaju da, dok se odmaraju, mjerkaju kuće i zemljišta, čak i cijela prostranstva!

“Možda u budućnosti kupim zemlju i sagradim ovdje kuću ili apartman” – kaže Abdul Kadir al Aska iz Kuvajta.

A mnogi su već, kao “investitori”, i sagradili! Cijela mega naselja i stambene komplekse, a da domicilna vlast i ne zna u koje svrhe. No, tu se obično završavaju investicijska ulaganja koja su zbog zakonskih prepreka realizirana uz pomoć sumnjivih domaćih posredničkih ili fiktivnih sestrinskih tvrtki.

“Od 691 pravne osobe koje je bilo kontrolirano, svega 192 su nađena na adresi i posluju u skladu sa zakonom, a naišli smo i na pravne osobe koje duguju i milijunske iznose državi” – navodi Ujić.

I dok sigurnosne agencije i poreznici “ganjaju svoje milijune” već uokvireni luksuz istoka ostaje nedostupan domicilu. Dostupni su zato zahtjevi za privremeni ili produženi boravak “arapskih turista ili investitora”. Samo u prvom polugodištu zaprimljeno je 300 takvih zahtjeva. I još 10-ak za stalni boravak.

U Službi za poslove sa strancima podsjećaju na vizne olakšice. Katar, Bahrein, Oman, Ujedinjeni Arapski Emirati i Kuvajt, od BiH su “gratis” dobili bezvizni režim. Reciprociteta nema ni sa Saudijskom Arabijom, čiji državljani za ulazak u BiH plaćaju samo 35 eura naspram 500 koliko za odlazak u tu zemlju plaćaju Bosanci i Hercegovci.

“Nije to turizam ni investicija, to je raspradaja grunta bosanskog, to su naši gospodarski resursi. Za 10, 15 ili za nekoliko godina moja i vaša djeca imat će ozbiljnih problema zbog toga” – kaže Esad Duraković, profesor orijentalistike.

U pohlepi za petro-dolarima, malo je realista koji o gruntu razmišljaju. Bitnije im da olako i za tren napune prazne novčanike! No, kako li će se ponašati ako Sarajevo ponovo postane multietnički grad, a Bošnjaci u njemu – manjina?

Autor: RTRS

ZADNJE VIJESTI