fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
FOTO: Mili Marušić

VIDEO (FOTO): Bukvarević u Širokom – Ljudi strpite se, bit će sve dobro!

Autor: Mili Marušić / Dnevno.ba

ŠIROKI BRIJEG - Nakon jučerašnjeg dolaska u Mostar, te održanog sastanka s predstavnicima braniteljske populacije u Hercegovačko-neretvanskoj županiji federalni ministar branitelja Salko Bukvarević ovog je utorka posjetio i susjedni Široki Brijeg gdje je održao sastanak s ovdašnjom županijskom vlašću, te predstavnicima braniteljskih udruženja Zapadnohercegovačke županije, a koji je potrajao dobrih dva i pol sata.

“Sastanak je bio vrlo uspješan i ovo je nastavak suradnje s predstavnicima županijskih razina vlasti, jer smo jučer bili u Mostaru, a danas u Širokom Brijegu. Dijalog je bio vrlo dobar i u pitanjima oko kojih se slažemo, kao i glede onih koja su otvorena. Prvi i osnovni dogovoreni zaključak na današnjem sastanku je da se sva pitanja iz oblasti braniteljske zaštite trebaju rješavati u institucijama. Smatramo da je dijalog rješenje, a nikako ulica” – kazao je neposredno nakon završetka širokobriješkog sastanka ministar Salko Bukvarević.

“Također je zatraženo od Ministarstva branitelja i Parlamenta FBiH da se čim prije dadne prijedlog o dva vrlo bitna zakona, a to je da se donese zakon o braniteljskim udruženjima od posebnog državnog značaja i nacrt zakona o demobiliziranim braniteljima čim prije nađu u parlamentarnoj proceduri, odnosno da se već na narednoj sjednici usvoji zakon o braniteljskim udruženjima pošto je on već u parlamentarnoj proceduri” – naveo je Bukvarević.

On je dodao kako mu je drago što su ovom sastanku nazočili i predstavnici županijskog rukovodstva udruge “Zaboravljeni branitelji” i jasno iznijeli svoje zahtjeve, te iste obrazložili

“I oni su svjesni da se svi problemi ne mogu odjednom riješiti, ali je bitno da se krene s rješavanjem istih. Stoga smatram da smo danas uistinu napravili jedan veliki korak naprijed” – poručio je Bukvarević.

Ministar branitelja u Vladi ŽZH Mladen Begić naveo je kako smatra najvažnijim to što je otvoreno pitanje oko završetka cjelokupnog braniteljskog statusa, a to je Zakon o razvojačenim braniteljima i njihovim obiteljima.

“Ministar Bukvarević je danas čvrsto obećao da će uskoro delegirati to pitanje, te da će se ono naći u fazi nacrta u parlamentarnoj proceduri vodeći računa o tome da zakon treba biti pravedan, obranjiv i provodljiv. S time bi ujedno završili kompletan braniteljski ciklus, te po uzoru na susjednu Republiku Hrvatsku dobili jedinstven registar branitelja” – kazao je ministar Begić.

Na naš upit koliko bi se trebalo čekati da bude gotov registar on je dodao kako smatra da bi se to moglo završiti u razdoblju od naredne dvije godine.

Vlado Marušić je kao čelni čovjek udruge “Zaboravljeni branitelji” u ŽZH ponovio kako je ova populacija već davno odredila svoje zahtjeve, kvalitetno su ih koncipirali, razradili i financijsku strukturu, međutim ni danas im eksplicitno nije rečeno što znači to uskoro!

“Mi se nadamo da će to ići po hitnom postupku, to što oni kažu da ide uskoro, jer kada dospije u parlamentarnu proceduru imamo razdoblje od 30 dana da bude i usvojeno. Stoga ćemo se boriti da čim prije uđe u proceduru” – rekao je Vlado Marušić.

Odgovorio je i na pitanje vezano za određena prozivanja kako se s braniteljskom populacijom manipulira, odnosno da ih pojedine političke stranke već koriste u svoje svrhe.

“Već su se događale određene radnje od nekih političkih stranaka koje nastoje unijeti razdor među nas s obzirom da je ovo i izborna godina, ali mi ne nasjedamo na sve to, jer nismo ničiji igrači. Neki će reći da jesmo HDZ-ovi, opet neki drugi da smo SDP-ovi ili DF-ovi, ali ništa od toga nije istina i za sve rečeno treba odgovarati. Ponavljam, nismo ničiji nikada ni bili niti ćemo biti” – jasno je poručio Vlado Marušić ispred “Zaboravljenih branitelja”.

Autor: Mili Marušić / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});