fbpx

VIDEO: Hafiz Bugari – Srbi, Bošnjaci, Hrvati ne slušajte četnike, balije i ustaše – okrenite se jedni drugima

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Sulejman Bugari, poznati hafiz i doskorašnji imam Bele džamije na Vratniku u Sarajevu, poručio je Srbima, Bošnjacima i Hrvatima da se okrenu jedni drugima i ne slušaju priče četnika, balija i ustaša.

Bugari je u intervjuu za Dnevni Avaz na pitanje da prokomentira postupanje Bošnjaka u uzavreloj političkoj situaciji u BiH odgovorio:

“Postoji šest vrsta bratstava. Bratstvo po Ademu ili po ljudskosti. Dokaz za ovo je hadis: “Sva stvorenja su kao jedna porodica od Boga. Najdraži Bogu će biti onaj ko bude najuslužniji toj porodici”. Dalje, Božiji Poslanik, s. a. v. s., kaže: “Nikada nećete istinski vjerovati sve dotle dok ne budete voljeli svim ljudima isto što i sebi”. Postoji i bratstvo po krvi, znamo šta je. Dalje, bratstvo po vjeri. Tu su oni koji zajedno pripadaju jednoj vjeri, a ni oni se često ne mogu međusobno. Četvrta vrsta je bratstvo u vjeri, oni koji istinski bićem žele svakom isto što i sebi. Ovakvih je malo. Oni vole i onog ko ih mrzi i od neprijatelja prave prijatelje. Peta vrsta je bratstvo po domovini – svi koji dijele jednu zajedničku zemlju. Ta braća su, i jedni i drugi i treći, branili istu domovinu od onih koji su se razboljeli, da tako kažem. Svejedno da li taj koji se razbolio bio pravoslavac, musliman ili katolik.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI