fbpx

VIDEO: Ivica Todorić preko Republike Srpske pokušava isposlovati državljanstvo BiH!

Autor: Dnevno.ba

ZAGREB - Bujica je iz dobro obavještenih izvora doznala da se Todorić kretao na relaciji London - Beograd, a preko tzv. Republike Srpske pokušava dobiti državljanstvo BiH kako bi izbjegao uhićenje!

U emisiji je rečeno da će HDZ najvjerojatnije ukinuti saborsko povjerenstvo za Agrokor, nakon što DORH kazneno krene na Todorića.

Gosti Bujice na Z1 i još 9 televizija prof. dr. Slaven Letica i prof. dr. Drago Jakovčević složili su se u jednom: Agrokor je dokaz da naše institucije nisu funkcionirale, a „jedini pravi hrvatski oligarh“ – kako ga je nazvao Letica – u svom koncernu uhljebljivao je sve; od guvernera do ministara, njihove djece i žena, od HDZ-a do SDP-a. Zadužio je politički i pravosudni vrh, financirao stranke i medije… Istina koja će sada isplivati je za mnoge neugodna, a raspad Agrokora neki koriste i kako bi na brzinu zaradili u suradnji sa tzv. lešinarskim fondovima. Jesu li geopolitički “argumenti” u ovom slučaju samo izgovor za nastavak kriminala – neka su od pitanja na koje su dvojica gostiju pokušala dati odgovore.

“Ovo je političko povjerenstvo. Volio bih da se istina o Agrokoru nastavi otkrivati. Niti jedno trgovačko društvo iz tog sustava nije stečeno po tržišnoj cijeni, već je darovano. Kroz godine se nastavila i sprega sa svim političarima, bez obzira na ideološku obojanost… Pitanje je samo je li koji premijer imenovan na prijedlog Ivice Todorića,“ rekao je Jakovčević, primjetivši kako je “u najmanju ruku čudno” da Nikica Valentić koji je bio premijer kada je Todorić počeo graditi svoje carstvo od Agrokora kasnije dobije kredit težak gotovo 160 milijuna kuna koji nije vratio.

POVJERENSTVO – PRIPREMA ZA VELIKU KOALICIJU?!

“Osnivanje Povjerenstva za Agrokor i izbor ustavnih sudaca pripravništvo je za veliku koaliciju i tu se slažem sa saborskim izlaganjem dr. Zlatka Hasanbegovića. Postavlja se legitimno pitanje zašto se ne bi išlo korak dalje i stvarno formirala velika koalicija,” kazao je prof. Letica i nastavio: „Todorić je napuhavao dobit zbog dobivanja kredita na vlastitu štetu. Platio je porez koji nije trebao platiti, a sebi bi isplatio dividende. Ako dođe do sudskih procesa, to će biti bitka sudskih vještaka, pogotovo u odnosu na vrijednost nedržavne imovine.“

U emisije je istaknuto da je Todorić “pokrio sve” i teško će sada biti vjerovati Gordanu Marasu koji je imao sjajne odnose sa Ivom Balent – Todorić ili Borisu Lalovcu koji je dva puta tjedno u Vinodolu ručao s Antom Todorićem. I supruga Branka Grčića radi u Agrokoru, kao i sin Dinka Cvitana, bivši guverner Rohatinski, aktualni ministar Marić također je došao iz Agrokora, a posebna je priča vezana uz medije. Sina bivšeg ravnatelja HRT-a Mirka Galića Todorić je zaposlio u Ledu, financirao je Pavićev EPH, a pobrinuo se i za supruga Olgice Spevec koja mu je zauzvrat tolerirala monopolističko ponašanje. Agencija Unex bila je redovito angažirana u kampanjama HDZ-a i još nekih stranaka, a Martina Dalić koja je sada u žestokom sukobu s Todorićem kao ministrica financija u Vladi Jadranke Kosor odobravala je Agrokoru porezne olakšice i kredite. Sama bivša premijerka Jadranka Kosor prilikom otvaranja Vupika izjavila je da bi najradije Todorića pozvala u Vladu “koliko je sposoban”.

U Bujici se razgovaralo i o ulozi američkog strvinarskog Knighthead fonda koji će za samo 15 mjeseci zaraditi čak 400 milijuna eura i postavljeno je pitanja je li riječ o “razbojništvu pod krinkom geopolitike”. Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak isti je fond već doveo u TLM. U tom kontekstu problematizirana je uloga Martine Dalić, Ante Ramljaka i Borislava Škegre, a za ministra Božinovića i Andreja Plenkovića je rečeno da se “sada polako ograđuju od cijele price”.

HOĆE LI SE TODORIĆ ODAZVATI POZIVU? LETICA I JAKOVIČEVIĆ SUPROTNIH MIŠLJENJA!

Prva sjednica Povjerenstva za Agrokor održat će se 30. listopada. Na nju je pozvan Ivica Todorić, no pitanje je hoće li se odazvati. Bujanec je naime, iz dobro upućenih izvora bliskih obavještajnoj zajednici, otkrio informaciju da će Todorić najvjerojatnije zatražiti državljanstvo BiH i to preko kontakata u tzv. Republici Srpskoj, a trenutačno je na relaciji Beograd – London.

“Mislim da će se pojaviti uz rizik da bude uhićen! On je imao mesijanski i megalomanski sindrom. Treba procijeniti što bi se dogodilo da je osvojio veliko tržište, da 2008. nije došlo do velike krize, da je mogao dobiti novac pod uvjetima koje je dobivala konkurencija” – komentirao je Letica.

Po ovom pitanju došlo je do neslaganja gostiju Bujice.

“Siguran sam da se neće pojaviti,“ suprotstavio se Jakovčević i nastavio: “Što bi praktički značilo da je u bijegu!” Sarkastično je dodao: „Znajući njegovo zdravstvano stanje, dob i strah od istražnog zatvora…“

Pitanje je što će dalje biti s Agrokorom.

JAKOVČEVIĆ: – Uvjeren sam da će doći do nagodbe s vjerovnicima. Vječno je pitanje tko će proći bolje, a tko lošije. Todorić na blogu smatra da će doći do rasprodaje ili do bescjenja za njegove kompanije koje puno vrijede. Treba dobro vidjeti tu nagodbu, no htio bih da hrvatska poljoprivredna proizvodnja ipak ostane u hrvatskim rukama i to nije floskula. Od Belja nadalje, niz je dobrih proizvodnih subjekata koji na tržištu mogu naći plasman. Lanci će se sigurno dobro rasprodati jer imaju atraktivnu lokaciju za maloprodaju. Konzumove prodavaonice naći će novog vlasnika, svakako će to biti i Jamnica, bez obzira na ogromnu vrijednost korporativinih jamstava koje je taj subjekt izdao iznad svoje neto vrijednosti, što je također kriminal. Isto tako je i sa Ledom.

LOGO AGROKORA – ALFA I OMEGA; LETICA: “TODORIĆ SE HTIO PRIKAZATI BOGOM!”

Letica je u emisiji pokazao logo Agrokora koji, kako je iščitao, sadrži spojene znakove za alfa (A) i omegu (Ω).

“Oko toga nema spora! Alfa i omega u Ivanovom otkrivenju znače da je to sam Bog! Bilo bi zanimljivo vidjeti tko je autor loga i koliko danas vrijedi. Pjesnik je htio reći da je Agrokor dragi Bog u hrvatskim prilikama, kao i predsjednik Agrokorove uprave! Ima tu elemenata i boholjunja“ – iznio je zanimljivu tezu prof. Letica, a Jakovčević se nadovezao:

“Dalje ćemo se klanjati bogovima koji će se obogatiti na rasprodaji Agrokora!“ Usput je objasnio kako Ramljak sada traži povrat preko 100 milijuna kuna poreza i na koji način, retroaktivno, lex Akgrokor omogućuje američkom strvinarskom fondu golemu zaradu na štetu vjerovnika.

Prof. Jakovčević u emisiji se zapitao kako stati pred studente i što im reći.

“Što da im kažem, što im je ambicija? Je li to rad u Agrokoru gdje će vam privatni troškovi biti korporativni? Odlazak na jahte i u mondena ljetovališta ili zimovališta. Što će im biti uzor? Radite u Agrokoru i nosite markiranu odjeću, skupe torbice ili odite iz Hrvatske?“

TODORIĆA BI MOGLO DOTUĆI SVJEDOČENJE IVANA CRNJCA!

Letica je pak spomenuo što bi mogla biti kap koja bi prelila čašu za Ivicu Todorića…

“Najosjetljivija rana je Ivan Crnjac koji mu je bio šef financija. Ako se pokaže da je on kraljevski svjedok pokajnik, a bio mu je i kum sinu, to bi ga sigurno najviše ujelo za srce!“

Hrvatska se tako u nekoliko godina zamjerila dvjema velikim silama – Njemačkoj zbog lex Perkovića, a sada Rusiji zbog lex Agrokora.

“Nemam ništa protiv tog zamjeranja, nisam veliki prijatelj prodora vrlo sumnjivog ruskog kapitala i to državnog jer je Sberbank državna banka. Jedan od razloga je i kazna zbog onoga što je Plenković rekao o istočnom dijelu Ukrajine i Krimu, premda Rusi to neće priznati,“ otkrio je Letica ne isključivši mogućnost da se netko možda ipak poslužio krinkom geopolitike kako bi nastavio kriminal.

LETICA: – Tu se nikome ne može vjerovati, Todorić je izabrao dvije vrste ratnika i generala, jedni su internet ratnici predvođeni Ratkom Mačekom i Aljošom Roksandićem, a drugi su pravosudni generali – Jadranka Sloković i Čedo Prodanović. Priprema se za dvije velike bitke. U prvoj je relativizirao istinu jer bi ga bilo lakše osuditi da se nije javljao. On ne napada državu, nego pojedince koje je sam izabrao, vjerojatno poznajući dobro Martinu Dalić, dok Plenkovića napada vrlo oprezno i uvjetno…“

Jakovčević se nadovezao: “U zadnjem javljanju na blogu ustvrdio je da je maloprodajni promet pao za 20 posto u prošloj godni. Ako je to istina, onda je to još jedan stravičan gubitak.”

Oba gosta na kraju su se složila da se saborsko povjerenstvo doista može nazvati i “povjerenstvom za zataškavanje istine o Agrokoru” s obzirom na njegov sastav, ali ne smatraju da je sama ideja o njegovu osnivanju loša. I voditelj i gosti smatraju da je neumjesno cipelariti bilo koga – pa tako i Ivicu Todorića sada kada je na dnu, a u tome prednjače mediji i pojedinci koji su se svojedobno obilato okoristili od Agrokora.

PERNAR JE POKUŠAO BITI “DUHOVIT”, BUJICA GA JE SINKRONIZIRALA NA NJEGOV JEZIK!

U Bujicu se sinoć sa Trga sv. Marka uživo javio i saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar. Na pitanje novinara Tomislava Radnića o tome je li povjerenstvo o Agrokoru oformljeno kako bi prikrilo manifetluke HDZ-a i SDP-a Pernar je pokušao banalizirati stvar i tobože duhovito odgovorio: „Za sve su krivi Srbi. Srbi i Udba!“ Ironičan pernarovski nastup je prekinut za samo minutu, uz Bujančevu opasku: „Bio je ovo još jedan skeč u stilu Ivana Pernara.“ Naknadno je Pernar čekao video Bujice kako bi ga stavio na Facebook, no uredništvo je njegove riječi odlučilo sinkronizirati na Pernarov jezik – pustivši efekte obavljanja velike nužde i puštanja vode. Tako da Pernar može razumijet što je zapravo rekao.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI