fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

VIDEO: Josip Šimić – Čovićevo i Ljubićevo djelovanje najveći je poraz hrvatske politike u BiH!

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - "Čovićevo i Ljubićevo djelovanje je definitivan poraz hrvatske politike i pad na najnižu točku u povijesti. Onaj ko misli da se Dragan Čović i Božo Ljubić bore i za šta drugo osim za fotelje i vlastiti materijalni probitak, u velikoj je zabludi. Zahvaljujući Čoviću i Ljubiću hrvatska politika postala je samo puki objekt Dodikove srpske politike, preko koje Dodik provodi razvaljivanje države BiH kao takve, cementiranje RS-a i podrugivanje i ismijavanje žrtava velikosrpske ideologije".

Ovo je u Dnevniku TV1 istaknuo politički analitičar i stalni suradnik portala Dnevno.ba Josip Šimić, teolog, te student druge godine Fakulteta političkih nauka.

TV1: Godinama se borite protiv korupcije i kriminala. O istragama ne smijemo javno govoriti još uvijek. No, ono što Vas želim pitati jeste što Vas motivira da i pored 20 prijetnji smrću i dalje ustrajavate u borbi protiv kriminala i korupcije.

ŠIMIĆ: “Najprije, moto koji me vuče naprijed jeste ‘Nikad se ne predaj’, da uvijek kada krenem u preticanje, odnosno u borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, da tu najjače dodam gas, da u svom životu po savjesti radim ono što smatram ispravnim, a ne ono što će većina podržati. U ovoj borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije pomogla mi je, kako sam to ranije govorio, knjiga pape Franje ‘Korupcija, zlo našeg vremena’, u kojoj Sveti otac spominje veliki grijeh, grijeh šutnje. Šutjeti na ovoliku nepravdu u svijetu, zlo, nepotizam i korupciju, kao što to papa Franjo označava kao najveće zlo u ovom svijetu, jeste veliki grijeh”.

TV1: Zato što ne šutite, između ostalog, sam Vam pozvao u večerašnji Dnevnik. Javnost i upućeni za Vas tvrde da ste vrlo realan, vrlo otvoren, da ne navijate ni za jednu stranu. Često se govori o položaju Hrvata u BiH, o čemu i Vi pišete. Jesu li zaista prava Hrvata ugrožena u BiH i od koga?

ŠIMIĆ: “Kada govorimo o ugroženosti Hrvata u BiH, ja taj problem putem otvorenih pisama i portala opširno opisujem, definiram ga i isključivo ga vidim u političkom djelovanju vrha HDZ-a BiH prema Hrvatima. Naime, sve dok se mi kao takvi budemo bavili posljedicama, a ne uzrocima, nikada nećemo riješiti naš problem. Mi najprije moramo otkloniti uzrok i bolest će nestati. Otklonimo uzrok i problemi i posljedice Hrvata u BiH će nestati, jer je uzrok taj koji proizvodi posljedice i probleme, a problemi s kojima se danas susrećemo u bh. društvu su nepotizam, korupcija iz koje se grana ekonomija koja ubija”.

TV1: Što ili tko je uzrok?

ŠIMIĆ: “Uzrok kao takav proizvodi čovjek. Ja uzrok vidim u vladajućoj garnituri HDZ-a BiH i čelnim ljudima HDZ-a”.

TV1: Zašto smatrate da su uzrok HDZ BiH i čelni čovjek?

ŠIMIĆ: “Za ovih 20 godina, ako pogledate unazad pa sve do danas, HDZ BiH od kantonalnog, federalnog i državnog nivoa, zauzima najvažnije fotelje koje su se ticale hrvatskog pitanja. Za ovih 20 godina oni ništa nisu uradili za hrvatski narod. Stalno se priča o ugroženosti Hrvata u BiH, a ja postavljam jedno protupitanje – što je konkretno HDZ BiH uradio da Hrvati ne budu više majorizirani i da dobiju svoja prava? Uzmite jedan jako dobar primjer – Božo Ljubić je obnašao dužnost državnog ministra prometa i komunikacija. Već tada je mogao riješiti pitanje hrvatskog kanala, postavlja se pitanje zašto nije. Uvijek se pitanje hrvatskog kanala, kao jedno od prava koje ima hrvatski narod, potegne pred izbore, kao i pitanje trećeg entiteta. U 2014. sam Dragan Čović rekao je da ćemo u 2015. imati hrvatski kanal”.

TV1: Ipak, čelništvo HNS-a tvrdi da su prava Hrvata posebno ugrožena kada je riječ o izboru člana Predsjedništva BiH i delegata u Dom naroda FBiH.

ŠIMIĆ: “To je jedan od institucionalnih problema, s kojima se susreću Hrvati u BiH, kada je u pitanju izbor člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, kao i izbor delegata u Dom naroda Federalnog parlamenta. No, to nije i najvažniji problem. Ja se kao osoba zalažem da svaki narod ima legalnog, a pogotovo legitimnog predstavnika naroda iz kojeg dolazi, koji će njegove interese zastupati u državnim institucijama. No, protiv sam toga da se HDZ BiH nameće kao “jedina prava, stožerna, legalna i legitimna” stranka svih Hrvata. Zašto to ne može biti netko iz, naprimjer, HDZ 1990?

Redovna borba HDZ BiH za funkcije jeste njihovo redovno i kontinuirano ostajanje na vlasti da kroz svoje pozicije, koje dobiju povjerenjem hrvatskog naroda, realiziraju svoje osobne interese. Uzmite samo period od 2005. do 2014. godine – 2005. godine je visoki predstavnik Pedi Ešdaun oborio Dragana Čovića sa vlasti. Dva mandata je Željko Komšić bio član Predsjedništva BiH ispred hrvatskog naroda. U tom periodu, od 2005. do 2014. Dragan Čović je svu neravnopravnost Hrvata vidio u problemu Željka Komšića. Evo, nema više Željka Komšića u Predsjedništvu, Dragan Čović je tamo već treću godinu”.

TV1: Želite li reći da čelnici HNS-a Dragan Čović i Božo Ljubić ne vode iskrenu brigu o Hrvatima u BiH?

ŠIMIĆ: “Ja Vam kažem – onaj tko misli da se Dragan Čović i Božo Ljubić bore i za šta drugo osim za fotelje i vlastiti materijalni probitak u velikoj je zabludi. Igrokaz koji posljednjih godina provode Dragan Čović i Božo Ljubić, a u kojem se oni predstavljaju kao jedini predstavnici hrvatskog naroda, njihovo djelovanje u hrvatskoj politici predstavlja definitivan poraz hrvatske politike i pad na najnižu tačku u svojoj povijesti. Zahvaljujući Čoviću i Ljubiću hrvatska politika postala je samo puki objekt Dodikove srpske politike, preko koje Dodik provodi razvaljivanje države BiH kao takve, cementiranje RS-a i podrugivanje i ismijavanje žrtava velikosrpske ideologije.

Ja Vam kažem – tragikomična je izjava Bože Ljubića u kojoj on i Dragan Čović stoje na posljednjoj crti obrane hrvatskog subjektiviteta. Pogledajte samo Božu Ljubića! Prvo je bio u HDZ-u BiH, pa onda u HDZ-u 1990, pa onda pokajnik prešao ponovo u HDZ BiH. Bit ću malo prost i citirati narodnu izreku “Pse ne zanima tko je gospodar, nego koliko mrvica pada s gospodarevog stola”. Njemu su očito sa Čovićevog stola pale dvije velike mrve – predsjednik Glavnog vijeća HNS-a i zastupnik u Saboru Hrvatske. Situacija je sasvim jasna”.

TV1: HNS inzistira na federalizaciji BiH, priče o trećem entitetu, pa inzistira, pa ne inzistira… Postoje mišljenja da je sve to igra da bi se izvršile izmjene Izbornog zakona. Međutim, što se treba dogoditi i šta je najbolje rješenje da se stavi tačka na i? Dugi niz godina se govori o neriješenom hrvatkom pitanju i nezadovoljstvu Hrvata…

ŠIMIĆ: “Kada je u pitanju stvaranje trećeg entiteta, mogu Vam otvoreno kazati da Hrvati zaista žele svoju izbornu jedinicu, odnosno treći entitet. To nije nikakva tajna. No, najprije je potrebno sjesti za sto i razgovarati, a ne što radi politika HDZ-a BiH. Oni najedanput plasiraju informaciju u medije “Sljedeće godine stvaramo treći entitet”, a onda nastanu mnoge prepirke. Dragan Čović bi želio stvarati treći entitet, ali samo na području Federacije BiH. Zašto ne na području cijele BiH?”

TV1: Zašto ne?

ŠIMIĆ: “Iz ljubavi prema Dodiku, jer ne smije dirati u RS, a također i zbog straha od Beograda. Sutra ću podržati Dragana Čovića u stvaranju trećeg entiteta u svim svojim otvorenim pismima, ako će se provesti treći entitet na području cijele BiH. Ponavljam, Čović u RS ne smije dirati iz ljubavi prema Dodiku. Dragan Čović je bliži i RS i Srbima nego hrvatskom narodu”.

TV1: Je li iskrena politika službenog Zagreba prema Hrvatima u BiH? Nekada se govori da podržavaju federalizaciju, znamo što se dogodilo u Europskom parlamentu oko rezolucije o BiH, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kaže da je protiv trećeg entiteta. Kakav je odnos Hrvatske prema BiH, pa i Hrvatima u ovoj državi?

ŠIMIĆ: “Govoreći o politici službenog Zagreba prema BiH, Hrvatka je kao jedna od supotpisnica Dejtonskog sporazuma dužna, obavezna voditi brigu o Hrvatima u BiH. Realno ću Vam reći da u politici Zagreba prema BiH vidim jednog iskrenog prijatelja. Dakako sam protiv da se dogodi bilo kakvo uplitanje u unutrašnje političke prilike BiH. Za mene je uplitanje stranih sila u unutrašnje prilike BiH sasvim bolesno. To je isto da imate dijete i oba roditelja koja su psiho-fizički uravnotežena, socijalno stabilna, a onda dođu komšije i odgajaju to dijete. Na kraju ćete dobiti kretena, lopova ili mangupa.

Što se tiče Europskog parlamenta i zastupanja u Europskom parlamentu o federalizaciji, tamo još uvijek nije precizirano da li je to federalizacija tri entiteta ili je to regionalna podjela. Zagreb također zagovara veliku decentralizaciju i jednakopravnost svih naroda u BiH”.

TV1: Aktualno pitanje je revizija presude BiH protiv Srbije. Kako objašnjavate da javne podrške toj reviziji nema od Dragana Čovića?

ŠIMIĆ: “Naprosto sam se zaprepastio, da Vam pravo po tom pitanju kažem. Za vrijeme rata, od 1990. do 1995. godine, Dragan Čović je cijeli rat proveo u Sokolu. Nepodrška Dragana Čovića Bakiru Izetbegoviću da se pokrene revizija tužbe BiH protiv Srbije potvrdila je, ravno ću reći, njegovo beogradsko porijeklo. Prije rata je bilo 145.000 Hrvata u Posavini, od toga ih se vratilo samo pet hiljada. Hrvati i Bošnjaci trpe užasne progone po RS. Dragan Čović nikada nije istupio javno da Dodiku kaže neke stvari, prem da je Dejtonom i aneksima zagarantirano da političke vođe moraju osigurati nesmetano i adekvatno vraćanje stanovnika BiH na svoja ognjišta. Zašto Dragan Čović to nije, treba njega pitati. Rekao sam već, bliži je Dodiku nego Hrvatima, nego žrtvama i hrvatskim i bošnjačkim, koje su stradale pod velikosrpskom ideologijom”.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});