fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

VIDEO: Josip Šimić – Mektićeve izjave su van pameti!

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - I danas reagiranja na izjave ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, koji je sastanak HDZ-a i SNSD-a u Mostaru nazvao koalicijom "Za dom spremni". Mektić tu nije stao, pa je optužio v.d. glavnog tužitelja BiH Gordanu Tadić i novinara i publicistu Јosipa Šimića, da rade na diskreditiranju glavnog tužitelja Sarajevskog kantona Dalide Burzić. Šimiću zamjera njegove "pisanije" na portalu Dnevno.ba!

Zbog Mektićevih izjava, Tadićeva je zatražila zaštitu Visokog sudskog i tužiteljskog savjeta BiH i Savjeta ministara.

Dok u jednom trenutku Bošnjake poziva na povijesno pomirenje, u drugom Mektić dobre odnose HDZ-a i SNSD-a vidi kao ustaštvo. Ono što je službenicima Srpske koalicija koja čuva interese Srba i Hrvata u BiH, za ministra sigurnosti je koalicija “Za dom spremni”. Njihove interese, kaže Mektić, sprovodi glavni bh. tužitelj Gordana Tadić. Neprimjereno poziciji koju obavlja, i sramotno za jednog ministra” – tim riječima poslanici SNSD-a ocijenili su Mektićeve posljednje istupe.

I za hrvatske političare Mektićevi istupi su za svaku osudu. Etiketiranje političkih protivnika i površno donošenje zaključaka, ne bi trebalo biti svojstveno jednom ministru. To je još jedan pokazatelj da on na toj poziciji nije ni trebalo da se nađe.

Mario Karamatić (HSS BiH) kaže da je Mektićeva konferencija više sličila na stendap komediju.

“Kontaktirao sam njegove kolege iz SDS-a, to nisu njihovi stavovi, već njegovi osobni. Ne pada im na pamet da prozivaju druge stranke…” kaže on.

Јedine riječi hvale ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić na jučerašnjoj konferenciji za novinare imao je za rad glavnog tužitelja Sarajevskog kantona, kontroverzne Dalide Burzić. Optuživši Gordanu Tadić da je pod političkim utjecajem, rekao je da se u pravosudnim institucijama vodi rat oko fotelje glavnog tužitelja.

Van pameti je, kaže prozvani Šimić, da osoba kao što je Dalida Burzić, za koju postoje dokazi da se bavi kriminalnim radnjama, radi u pravosudnoj instituciji. Јoš gore je, kaže, što ministar sigurnosti otvoreno podržava takvo nešto.

“Krivični predmet protiv Burzićeve je otvorilo i formiralo Tužiteljstvo isključivo po mojoj prijavi i po dokazima koje sam ja prikupio, koji neoborivo govore o tome u kakvim kriminalnim radnjama se nalazi Dalida Burzić. Stoga njegovi navodi da je to urađeno zato što joj predstavlja konkurencuju su u potpunosti neosnovane” – kaže teolog Јosip Šimić, koji je upravo u tekstovima na portalu Dnevno.ba raskrinkao Dalidu Burzić.

Što o posljednjim Mektićevim izjavama i ideji o povijesnom pomirenju s Bošnjacima misle njegove stranačke kolege, ali i lideri Saveza za promjene, na RTRS-u nisu doznali. Mektićeve istupe nisu željeli komentirati.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});