fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
FOTO: Mili Marušić

VIDEO: Mirko Šarović – Naša suradnja s Kinezima raste i bit će sve bolja i bolja!

Autor: Danijel Ivanković

MOSTAR - Prijatelji ili opasnost? Jedno je sigurno - nakon Srbije i na Bosnu i Hercegovinu krenula je velika kineska gospodarska najezda. Bez obzira što je Turska bila zemlja partner ovogodišnjeg Sajma gospodarstva u Mostaru Kinezi su dali do znanja kako im je posebno značajno ovdašnje tržište, a više nema sumnje kako u svemu tome imaju i veliku podršku vodećih bh političara, koji se u mnogo toga međusobno ne slažu, ali dojam je kako su bar po pitanju Kineza jedinstveni - svi im se stavljaju na dispoziciju!

Ministar vanjske trgovine BiH Mirko Šarović otišao je i korak dalje, te na konferenciji koja je tijekom sajma upriličena, a vezana je za gospodarsku suradnju Bosne i Hercegovine s Kinom, najavio kako će ova zemlja biti zemlja partner za dvije godine na Sajmu u Mostaru!

kinapartnerbih_28

“Radujem se sve većem broju kompanija iz Kine na ovoj Sajmu. Znamo da je Hrvatska zemlja partner sljedeće godine, ali za godinu ili dvije vjerojatno će Kina biti zemlja partner najvećeg sajma u BiH” – kazao je ministar Šarović.

On je naglasio kako suradnja između ovih dviju zemalja raste iz godine u godinu.

“Stvari su sve bolje, ne samo po pitanju robne razmjene. Jedna od najvećih kineskih investicija u BiH je TE Stanari i upravo se završava u skorom vremenu. U pripremi su dvije investicije od preko milijardu dolara, a radi se o dva energetska projekta – Tuzla Blok 7 i TE Banovići. To su dva iznimna projekta za BiH koja će unaprijediti energetski sektor, ali sa modernom i ekološki prihvatljivom tehnologijom” – rekao je Šarović govoreći o ovim projektom, a o čemu je i naš portal u bliskoj prošlosti pisao, no mi smo detaljno obrazložili kako je Bosna i Hercegovina imala na dlanu znatno prihvatljiviju američku ponudu, ali su naši političari iz neshvatljivih (bar široj javnosti) razloga odbili ponudu koja je bila objektivno znatno prihvatljivija od ove kineske.

kinapartnerbih_19

Kinezi su posljednjih godina dobrim dijelom zagospodarili tržištem Srbije, a kako se čini sada preuzimaju polako primat i u većini drugih balkanskih država.

“Sve je to dio jednog velikog projekta 16+1 u koji su uz Kinu uključene zemlje središnje i jugoistočne Europe i BiH tu može povući veliki dio sredstava po najpovoljnijim uvjetima” – konstatirao je Šarović.

Prema njegovim navodima Savjet ministara želi dodatno intenzivirati suradnju s Kinom, te on kao koordinator tih odnosa vjeruje da će suradnja biti podignuta na jednu još višu razinu.

Sličnu ocjenu na konferenciji u Mostaru dala je i kineska veleposlanica u našoj zemlji Chen Bo.

kinapartnerbih_27

“Želim poručiti kako je Bosna i Hercegovina za Kinu prijateljska zemlja, ujedno zemlja koja se nalazi na putu prema europskim integracijama i zalaže za privlačenje stranih investicija, pa stoga i kineske gospodarstvenike javno pozivaju da dođu i svoj kapital ovdje ulažu. Suradnja je otvorena i Veleposlanstvo NR Kine spremno je služiti kao most tih odnosa” – kazala je Chen Bo.

Potpredsjednik vanjske trgovinske komore BiH Bruno Bojić je također kazao kako se stavlja na raspolaganje kineskim ulagačima u BiH, te kako uopće ne sumnja kako će ova suradnja biti sve plodonosnija.

P.s. – S obzirom da Kinezi i njihovi poslovni partneri na “Zapadnom Balkanu” sve više čitaju naš portal ovom prilikom izjave ministra Mirka Šarovića s konferencije iz Mostara mogu u priloženom videu čuti i u prijevodu na kineski jezik.

Autor: Danijel Ivanković
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});