fbpx

VIDEO: Opći štrajk u Venezueli, barikade na ulicama, zatvorene trgovine

Autor: Index.hr

Uz barikade na ulicama, zatvorene trgovine i zaustavljen promet Venezuela je u dobroj mjeri paralizirana zbog općeg štrajka koji se održava na poziv oporbe, koja se suprotstavlja prijedlogu predsjednika Madura o promjeni ustava, nakon četiri mjeseca prosvjeda u kojima je poginulo stotinjak ljudi.

Antičavisti, koji su se nazvali po prethodnome predsjedniku Hugu Chavezu, koji je vladao od 1999. do smrti 2013. godine, čiji je nasljednik Nicolas Maduro, žestoko se protive prijedlogu o sazivanju Ustavotvorne skupštine, čiji izbor bi omogućio zaobilaženje postojećeg parlamenta u kojemu oporba ima većinu. Članovi ustavotvorne skupštine trebali bi biti izabrani 30. srpnja.

Ulice blokirane od jutra

Suočen s intenzivnim pritiskom, predsjednik tvrdi da formiranje posebne skupštine ima za cilj “mir i ekonomski oporavak zemlje”.

U brojnim četvrtima Caracasa i drugim gradovima poput Maracaiboa, na zapadu zemlje, ulice su blokirane barikadama od jutra. Zabilježeni su i sporadični sukobi između dvaju tabora ili s policijom.

Opći štrajk podupiru trgovačka i industrijska komora, dio sindikata, studenti i transportna poduzeća.

No vlada, koja prijeti sankcijama poduzećima koja sudjeluju u štrajku, kontrolira strateški važnu industriju nafte i javne službe, koje zapošljavaju blizu tri milijuna zaposlenih.

Velika nestašica hrane i lijekova

Venezuela je pogođena velikim nestašicama hrane i lijekova i galopirajućom inflacijom, koja će po procjeni MMF-a 2017. iznositi 720 posto, a u posljednjih deset godina izgubila je 70 posto svojih poduzeća, a ona koja su preostala rade s 30 posto kapaciteta, navodi sindikat poslodavaca Fedecameras.

Oporba je prošle nedjelje na neobvezujućem referendumu protiv predsjednika Nicolasa Madura i njegovog plana izmjene ustava dobila veliku potporu.

Na referendum je izašlo 7,2 milijuna državljana Venezuele, a njih gotovo 100 posto izjasnilo se protiv izmjena ustava koje predlažu socijalistička vlada i predsjednik Maduro.

Autor: Index.hr

ZADNJE VIJESTI