fbpx
FOTO: Mili Marušić

VIDEO: Poklon za Uskrs – razgovor s Ivanom Ćužom, vođom sve popularnijih “Sinova Hercegovine”…

Autor: Danijel Ivanković

ŠIROKI BRIJEG - Glazbena skupina "Sinovi Hercegovine" zadnjih su mjeseci, pa i kroz proteklih par godina izrasli u istinsku estradnu atrakciju ovih krajeva, pa sve većim dijelom i van Hercegovine. Stoga smo kao svojevrsni poklon svim našim čitateljima za blagdan Uskrsa odlučili prirediti razgovor s Ivanom Ćužom, koji je u većini slučajeva autor i tekstova i skladbi skupine koja uistinu plijeni i pomiče granice.

“I meni je drago da je ovo svojevrsni poklon čitateljima vašeg portala za Uskrs, odnosno da ste baš nas odabrali za takvo nešto i ponudili da napravimo intervju” – ističe Ivan Ćuže u uvodnom dijelu spomenutog razgovora.

Nedavno su “Sinovi Hercegovine” u Širokom Brijegu imali i spektakularnu promociju svog novog CD-a.

“U siječnju smo imali promociju našeg drugog CD-a u dvorani Zavoda Svete obitelji gdje je bilo preko 1.000 posjetitelja. Meni je to bilo jedno od najdražih pojavljivanja u javnosti, jer kada u svom gradu izađete pred tolikim auditorijem to je neopisivo” – priznaje Ćuže.

Njihova skladaba “Hercegovac za Hrvatsku diše” postala je veliki hit i u Republici Hrvatskoj.

“To nam je bila nekakva odskočna daska. Dogodio se splet ugodnih stvari da smo baš s tom pjesmom nastupali u Širokom Brijegu kad nas je snimala Hrvatska televizija. Tekst pjesme napisao je Dragan Soldo – Puškanović i napravili smo veći boom nego što smo mogli i zamisliti” – govori vođa “Sinova Hercegovine”, grupe u kojoj pored njega trenutno još nastupaju Marin Rotim i Marko Ćavar, njegovi susjedi iz Gornjeg Graca, zatim Marin Barać iz Mokrog, Stanko Bilać iz Turčinovića, kao i klavijaturist Toma Ćorić iz Biograca, koji je nastupao i za Amadeus band, a utemeljitelj grupe je Ivo Petrović – Trusa iz Rame, koji ih podržava u svakom pogledu.

Od dosadašnjih nastupa van Bosne i Hercegovine Ćuže je apostrofirao dva događaja.

“Prije dvije godine pobijedili smo na Etnofestivalu u Benkovcu osvojivši prvu nagradu za izvornost i bili smo jedini predstavnici hrvatskog naroda iz BiH. Riječ je o natjecanju u pjevanju tradicionalnih napjeva bez instrumentalne glazbe. Svidjeli smo se i organizatoru i publici pa su nas za ovu godinu zvali da pjevamo u zabavnom dijelu programa” – govori Ivan Ćuže.

ivancuze15042017

“Imali smo i nastup na Ramskoj noći u Bjelovaru. Ramci nas posebno vole, pa smo kod njih kao kod svoje kuće, a kao što znate naš utemeljitelj je Ivo Petrović – Trusa iz Rame. On živi i radi u Njemačkoj, ali njegova ideja je bila da nastanu ‘Sinovi Hercegovine’. U Bjelovaru nam je skandiralo 3.000 nazočnih gledatelja i to je nešto baš neopisivo”.

Ćuže priznaje kako mu je mišljenje publike uvijek važnije od mišljenja bilo kojeg člana nekog žirija. Ono što slijedi jeste nastup na “Melodijama Mostara” gdje će “Sinovi Hercegovine” 21. travnja nastupiti sa pjesmom “Hercegovko iz grada Mostara”.

“Obožavatelji nas već neko vrijeme nagovaraju da se prijavljujemo na festivale poput neumskog i mostarskog i evo pristali smo, te se pojavljujemo sa skladbom za koju sam ja napisao tekst i za koju vjerujem da će se svidjeti publici” – kaže Ćuže.

S njima na pozornici tom prilikom neće biti nikakve Hercegovke, ali vjeruje kako će se njihov nastup svidjeti brojnim Hercegovkama među mostarskom publikom.

“Imali smo duete i sa Dalmatinkom i sa Slavonkom, jer je Ivana Čirjak s nama otpjevala skladbu s posljednjeg albuma ‘Dalmatinko Hercegovcu dođi’, a potom i duet s Đakovčankom Marijom Krnić Cerovac. Obje su se dobro uklopile, pa ih pozdravljam ako budu ovo gledale, a ja vjerujem da bi se s nama uklopila i neka Slovenka ako bi bila zainteresirana za zajednički nastup” – priča nam vođa “Sinova Hercegovine”.

Skladbu o duhanu (sadnji, sušenju i prodaji) mnogi na prostoru Gruda i Širokog Brijega već smatraju svojom neslužbenom himnom.

“Čovjek sam iz naroda, ne volim ove političke nepravde i smicalice i zapravo sam prilikom jednog od uhićenja sitnih seljaka oko Gruda i Širokog Brijega zbog švercanja duhana, a koje se dogodilo od strane službenika agencije za istrage (SIPA) odlučio posvetiti pjesmu našim seljacima. Znamo da se iza toga skriva puno nekih drugih stvari u koje se ne dira i neće dirati ako ja o tome ne kažem pjesmom ili vaš portal u svojim tekstovima. Pjesma opisuje pravo stanje stvari glede duhana, od faze sadnje do završne prodaje u kutijama za švercanje, odnosno kako se ljudi sve bore da prežive” – objašnjava Ćuže razloge nastanka ove pjesme.

Od nastupa vezanih za ovu godinu izdvojio je onaj koji bi se 06. kolovoza trebao dogoditi u Gorancima na tamošnjem Etnoljetu gdje će “Sinovi Hercegovine” biti predgrupa Mati Buliću. Kroz razgovor je spomenut i nastup u Stanišićima kod Sombora, te upućena zahvala tamošnjim domaćinima, Ivanu Karanu (polubrat Gorana Karana) i njegovoj supruzi Ani na sjajnom prijemu pošto su i kod vojvođanskih Hrvata bili rado viđeni gosti.

Ivan Ćuže je kazao kako je od skladbi s posljednjeg albuma možda najslušanija ona pod naslovom “Nije bogat ko hotele ima”…

“Pjesma je to koja opisuje moje djetinjstvo, a na kraju krajeva i ne možete napisati pjesmu ako vi niste u njoj. Da, to je najtraženija pjesma s našeg zadnjeg albuma”.

I na kraju što drugo nego Uskrsna čestitka.

“Svim ljudima dobre volje, svim Širokobriježanima, ali općenito svim katolicima čestitam Uskrs. Pošto ove godine na isti dan pada i pravoslavni Vaskrs želim i našim prijateljima pravoslavne vjeroispovijesti Sretan Vaskrs” – poručio je Ivan Ćuže.

Autor: Danijel Ivanković

ZADNJE VIJESTI