VIDEO: Prije pola stoljeća potopili su Proslap u općini Prozor, obećavali brda i doline, a narod je dobio jedno NIŠTA!

Autor: Danijel Ivanković / Dnevno.ba

PROZOR/RAMA - Proslap je 1968. godine bio najveće i najljepše selo u općini Prozor, pa možda i dosta šire od Prozora, a sastojao se od mnogih zaselaka koji su te godine nestali pod vodom rijeke Rame. Nestao je dio Lučića, Draguni, Karače, Kelesići, Žilići, Marakinušići, Vezilji, Markešići, Nikolići...

Bijahu to pitom kraj, obilat vodom, plodan za uzgoj svih kultura, a blizina planine davala mu je mogućnost uzgoja stoke što je uz ratarstvo i voćarstvo bilo jedno od zanimanja tog, prirodom i ljudima, bogatog kraja.

rama-jezero10082017

Ljudi su te 1968. godine gledali kako im nestaju kuće, ognjišta, zemlja, grobovi i sve što nisu mogli iznijeti. Sve im je Rama uništila, a do tada im je život značila. Postojala su obećanja i još uvijek postoje od onih koji su ih potopili da će im uraditi infrastrukturu za normalan život čovjeka tog kraja.

Od svih obećanja komunisti su tek napravili put širok svega 3 metra, ali ne da poveže zaseoke Proslapa, već samo do Orašca, međutim taj put nije ništa povezivao osim Orašac s izlazom. Unprofor je u ratu proširio i pripremio taj put za asfaltiranje, jer je bio jedina komunikacija koju su kontrolirali Hrvati.

proslap10082017

Prestankom rata svi su utihnuli, tamo negdje do 1999. godine kada se kao opet nešto počelo raditi, pa tako tamo negdje do 2005. godine kada se asfaltiraju određene dionice puteva. U tom vremenu se radi i telefon, ali od 2005. godine do danas potpuni zastoj, ništa više nije urađeno osim pokojeg miksera betona s probranim i odanim likovima, naravno tamo gdje su glasači vladajućih i kuće političko-vjerskih dužnosnika.

Tijekom prošle godine urađeno je oko 2,5 kilometra asfalta od Orašca prema Proslapu, no to je bila izborna godina i to je razlog tog njihovog “pothvata”, odnosno njihove “velikodušnosti”.

U Prozor su stizala i stižu sredstva zbog tog potopa, no najmanje su ona namjenska. Probrani uživaju u tim blagodatima, njima se novac posuđivao, a oni novac nisu vraćali. Obični građani su pak ostali obilježeni i bivali kažnjavani.

ostacigrobova10082017

Svi muslimani iz Kopčića su poslije potopa otišli i svuda se po Bosni raselili, a samo ih je jedan manji dio ostao na prostoru Prozora, dok su Hrvati izišli na Kozlu i tu ostali. Posebno treba naglasiti kako jednu trećinu potopljene Rame čine Proslap i Kopčići, a u video prilogu odlično možete vidjeti kakva im je infrastruktura. Čatrnje se i dalje prave, jer ni u stogodišnjoj strategiji razvoja općine nemaju u planu vodovod za taj dio Prozora!

Ovom narodu su uvijek fratri ulijevali nadu, no i oni su im okrenuli leđa, odnosno krenuli ruku pod ruku s vladajućima. Izgradili su starački dom, no cijela Rama više i nije ništa drugo nego jedan starački dom, jer mladi odlaze trbuhom za kruhom, a ostaju samo starci čekajući neka bolja vremena ili svoj kraj, a prije će dakako dočekati ovo drugo.

izbori-asfaltiranje10082017

Vladajućima su važniji tamo nekakvi “gospodarstvenici” s kojima peru novac ovog naroda, novac koji je došao čist kao suza, ali narod tog novca ne vidi i on bude uprljan do krajnjih granica. Oni rade multimedijalne dvorane, koje nisu ništa drugo nego spomenici njihovoj taštini i dužnosti. Dušmanski krčme novac svojim spomenicima izdaji, ali na kraju će i oni završiti kao potopljene duše, jer drugačije i nije moguće.

Autor: Danijel Ivanković / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI