fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

VIDEO: Slavo Kukić – To je Kočerinska tragedija!

Autor: RTRS

KOČERIN - Vraća li se proustaška ideologija, poslije više od sedam desetljeća, na mala vrata i kroz sportske manifestacije?

Najnoviji primjer iz okolice Širokog Brijega izazvao je pravi rat na društvenim mrežama nakon što su objavljene fotografije dječije nogometne ekipe koja nosi naziv “Crna Legija” – kao i zloglasna jedinica ustaše Jure Francetića.

Na natpis na majicama ekipe, uz to pobjednika turnira “Kočerinski dani”, službeno nije reagirala nijedna institucija, policijska agencija niti organizator.

Pokal je uručio fratar Mario Knezović.

Tvrdi da crkva nije organizator, ali da je pozvan da uruči nagrade. Kaže “ne treba od miša praviti slona”.

“Ništa u tom trenutku nisam razmišljao, niti sam ozbiljno shvaćao da djeca nešto znaju. Možda sam i trebao misliti o tome. Oni koji me znaju, znaju da nisam kompromitiran”, kaže Mario Knezović, župnik kočerinski.

Uz naziv ekipe tu je i hrvatski ustaški grb.

Knezović smatra kako su za sve trebali znati roditelji.

Za Slavu Kukića, sveučilišnog profesora iz Mostara, to je kočerinska tragedija i slavljenje fašistoidnih ideologija, a sva pravdanja su bacanje “prašine u oči javnosti”:

“Ne može me nitko, pa ni kočerinski svećenik, uvjeriti otkud je ideja za taj naziv ekipe i natpis i da su to djeca sama radila”.

Slučajno ili ne, sve se događalo u tjednu kada Srbi obilježavaju godišnjicu smrti desetaka tisuća predaka u jamama u Hrvatskoj. Potomci pozivaju na oprez.

“To je uvreda za srpske i židovske žrtve i antifašiste, to je uvreda za potomke žrtava i upozorenje da zlo postoji” – kaže Dušan Bastašić, predsjednik Udruženja “Jadovno 41”.

A zla iz 1941.godine sjeća se devedesetdvogodišnji Risto Gavrilović iz Sedlara u Popovom Polju. Izbjegao je sudbinu 187 susjeda iz svoga i susjednih sela, koji su završili u jami Ržani Do. Zarobljavani su na njivama i u kućama.

Kočerinski turnir i “Crna legija” za sada su daleko od institucija. Zato je ovo usijalo društvene mreže.

Vjerojatno, do nekog novog povoda, bez sagledavanja posljedica.

Autor: RTRS
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});