fbpx

VIJEĆE MINISTARA BIH: Zamrzavanje plaća u institucijama BiH

Autor: Večernji list

SARAJEVO - Vijeće ministara BiH utvrdilo je i uputit će Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje po hitnoj proceduri Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, kojim se potvrđuje zamrzavanje plaća u institucijama BiH.

Na ovaj način odgađa se sukcesivna mogućnost napredovanja unutar platnog razreda državnih službenika do 2018., odnosno 2019. i 2020. godine, čime Vijeće ministara BiH zadržava plaće i naknade u institucijama BiH na ranije dostignutoj razini.

Izmjene zakona o akcizama

Vijeće ministara formiralo je Radnu grupu koja će pripremiti i Vijeću ministara BiH u narednih 10 dana dostaviti nacrt zakona koji će objediniti sve inicijative za izmjenu zakona o akcizama, uključujući akcize na plavi dizel, naftu i naftne derivate, alkohol i alkoholna pića. U Radnu grupu su imenovana po dva predstavnika Ministarstva financija i trezora i Ministarstva vanjske trgovine i jedan predstavnik Uprave za neizravno oporezivanje. O ovom nacrtu zakona izjasnit će se i Upravni odbor UNO.

Nacrt zakona o proračunu

Vijeće ministara BiH upoznato je s Nacrtom zakona o proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2017. godinu u kojem su ukupni prihodi za financiranje institucija i primici planirani na razini prethodnih godina i iznose 950.000.000,00 KM.

Ministarstva će do četvrtka, 27.10.2016. godine, dostaviti Ministarstvu financija i trezora svoje prijedloge i sugestije u pisanoj formi, kako bi naredni tjedan Vijeće ministara BiH razmotrilo nacrt proračuna institucija BiH i uputilo ga Predsjedništvu BiH, ovlaštenom za njegovo predlaganje.

Prilikom dostavljanja svojih sugestija u vezi proračuna ministarstva trebaju voditi računa o opredijeljenosti Vijeća ministara BiH da ukupnu javnu potrošnju svede na razinu koji omogućavaju realni prihodi bez zastoja u provođenju reformi, te da se nastavi provođenje restriktivnih mjera štednje u javnoj potrošnji.

Usklađivanje zakona o prekršajima

Vijeće ministara BiH je usvojilo Informaciju Ministarstva pravde BiH o problemima u vezi s primjenom zakona o prekršajima u Bosni i Hercegovini u kojoj je konstatirano da do različite primjene odredbi o pripadnosti prihoda od novčanih kazni za prekršaje najčešće dolazi zbog neusklađenosti zakona koje primjenjuju ovlaštena tijela i sudovi prilikom izricanja prekršajnih sankcija.

Na sjednici je doneseno niz operativnih zaključaka kojima su zadužene institucije da, u skladu sa svojim nadležnostima, poduzmu aktivnosti radi rješavanja problema u ovoj oblasti i stvaranja uvjeta za bolju sigurnost građana na putovima u BiH.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH će s entitetskim i županijskim MUP-ovima i Policijom Brčko Distrikta BiH napraviti analizu svih zakona kojima se uređuje sigurnost prometa na putevima u Bosni i Hercegovini i predložiti poduzimanje aktivnosti koje će dovesti do pravilnog postupanja ovlaštenih tijela u BiH u skladu s nadležnostima.
Informacija o problemima u vezi s primjenom zakona o prekršajima u BiH bit će dostavljena Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH, kojem se predlaže da, putem Centra za edukaciju sudaca i tužitelja FBiH i Javne ustanove Centar za edukaciju sudaca i tužitelja RS, provede obuku nositelj pravosudne funkcije koji rade na rješavanju prekršajnih predmeta radi ujednačene primjene, kako procesnih tako i materijalnih prekršajnih odredbi, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Napredak u izgradnji sustava javnih nabavki

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće o monitoringu postupaka javnih nabavki za 2015. godinu i zadužilo Agenciju za javne nabavke BiH da nastavi monitoring postupaka javnih nabavki i redovito jednom godišnje izvještava Odbor Agencije o rezultatima monitoringa, a Vijeće ministara BiH po potrebi, a najmanje jednom godišnje. Agencija za javne nabavke će ovo izvještće objaviti na web stranici.

Cilj monitoringa je osiguranje ekonomski opravdanog i racionalnog trošenja javnih sredstava i osiguranje najboljeg mogućeg rezultata po principu razmjene vrijednosti za novac.

U izvješću se ističe da je ostvaren značajan napredak u izgradnji sustava javnih nabavki, te da su ugovorni organi usvojili značajan broj preporuka iz prethodnih izvješća o monitoringu postupaka javnih nabavki.

Autor: Večernji list

ZADNJE VIJESTI