fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Vijeće za tisak u BiH realiziralo raspravu “Financiranje medija iz javnih budžeta”

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Vijeće za tisak u Bosni i Hercegovini realiziralo je diskusiju pod nazivom „Financiranje medija iz javnih budžeta”, u okviru projekta „Mediji i javni ugled” u Sarajevu, javlja Patria.

Raspravi su prisustvovali urednici, novinari, predstavnici institucija vlasti i akademske zajednice, kako bi zajedno pokušali identificirali probleme koji postoje zbog nepostojanja Zakona o transparentnosti medijskog vlasništva, financiranja medija i oglašavanja u BiH, te dali svoje odgovore na pitanja koja bi mogla dovesti do mogućih rješenja ovog problema.

Uvodničari na fokus grupi bili su Dario Novalić, Predsjednik Upravnog odbora Vijeća za tisak u BiH i Direktor magazina “Start” i Adnan Osmanagić, Direktor radija Stari Grad.

Institucije na svim nivoima vlasti troše oko 30 milijuna KM godišnje na medije, iako javnost nije upoznata sa natječajnom procedurom, kao ni sa uvjetima koje medijske kuće moraju ispuniti kako bi dobile potporu iz javnog budžeta. Istovremeno, postavlja se pitanje koliko su mediji koji su korisnici javnih sredstava u stanju uvažiti javni interes i prilagoditi svoj programski sadržaj potrebama svih građana.

Bosna i Hercegovina morati će donijeti Zakon o transparentnosti medijskog vlasništva i financiranja medija iz javnih budžeta, tim zakonom će i mediji prihvatiti odgovornost da izvještavaju u interesu javnosti i da transparentno objavljuju izvještaje o sredstvima koja koriste, poručeno je sa diskusije u Sarajevu.

Fokus grupa je realizirana u okviru projekta „Mediji i javni ugled“, koji provodi Konzorcij od četiri organizacije u BiH, uz podršku EU delegacije u BiH: Udruženje/udruga BH Novinari, Mediacentar Sarajevo, JaBiHuEU i Vijeće za tisak BiH.

Projekt Mediji i javni ugled je usmjeren na pripremu zakonskog okvira za reguliranje transparentnosti medijskog vlasništva, financiranja medija i oglašavanja u BiH. Ove oblasti su od posebnog značaja za slobodu izražavanja, zaštitu novinara i sprečavanje pritisaka na medije i novinare.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});