fbpx

VILA BRAUN: Blindirana utvrda za Čavaru renovirana neopravdano

Autor: Dnevni list

SARAJEVO - Vila Braun široj bh. javnosti poznata kao nekadašnje blindirano sjedište Veleposlanstva SAD-a i objekt gdje po svaku cijenu želi svoje kancelarije preseliti predsjednik FBiH Marinka Čavare renovirana je neopravdano, smatraju revizori Ureda za reviziju institucija u FBiH.

Ova tvrdnja utemeljena je na tome što je u renoviranje i opremanje spomenutog objekta, a na inzistiranje Vlade i Čavare, uloženo 96.292 tisuća maraka, a Vlada još uvijek nema suglasnost o korištenju prostorija. Također neopravdano je ulaganje oko 100 tisuća maraka ako se zna da će se uskoro ponovno vršiti prenamjena prostora budući da će se u Vilu smjestiti i uredi dva dopredsjednika.

Adaptacija

U izvješću revizora navodi se kako je navedeni objekt državno vlasništvo a kao nosilac prava raspolaganja upisana je Općina Centar. Služba za zajedničke poslove je uz konsultaciju sa Federalnim pravobraniteljstvom, od Općine tražila suglasnost za korištenje nekretnina, ali do okončanja revizije navedene aktivnosti nisu okončane.

–Može se zaključiti da je na temelju inicijative Ureda predsjednika FBiH i zaključaka Vlade izvršena adaptacija i opremanje objekta „Vila Braun“, iako prethodno sa Općinom Centar koja je nosilac prava korištenja nisu riješeni imovinsko – pravni odnosi, zbog čega utrošak navedenih sredstava nije opravdan, smatraju revizori. Za renoviranje prostora gdje je smješten Čavarin kabinet utrošeno je 79.708 KM, a 16.585 KM potrošeno je za nabavu namještaja.

Revizori podsjećaju i na neodlučnost Vlade FBiH po ovom pitanju, a koja se ogleda u donošenju nekoliko rješenja u kojima je prvo iskazano opredjeljenje da se pitanje smještaja ureda predsjednika i dva dopredsjednika riješi zajedno, a zatim i da se izvrši adaptacija prostora samo za predsjednika FBiH.

Sve ovo dešavalo se u nekoliko mjeseci prošle godine, nakon inzistiranja Čavare na preseljenju u Vilu Braun, a ujedno i protivljenja dva dopredsjednika, Melike Mahmutbegović i Milana Dunovića, ovoj ideji.

Mahmutbegović i Dunović smatrali su ove prostore neadekvatnim, a zasmetalo im je i to što se Čavara stavlja u viši položaj od njih.

Suzdržanost dopredsjednika

Služba za zajedničke poslove ipak je napravila projekt za smještaj sva tri ureda po kome bi cijela adaptacija koštala oko 300 tisuća maraka.

U revizorskom izvješću se navodi kako je isti upućen predsjedniku i dopredsjednicima na izjašnjenje u cilju zauzimanja zajedničkog stava, ali do završetka revizije ove aktivnosti nisu okončane. Obzirom da nije blagovremeno dogovoreno rješenje istovremenog smještaja sva tri ureda, u 2015. godini izvršena je adaptacija dijela objekta za potrebe smještaja Ureda predsjednika.

-Navedeno će dovesti do većih troškova na teret Proračuna FBiH pri naknadnom prilagođavanju objekta za smještaj i ostalih korisnika, smatraju revizori.

Čavara je, podsjetimo, u više navrata kazao kako je tražio preseljenje u neki od slobodnih državnih objekata kako se ne bi plaćala kirija za smještaj tri ureda. Vila Braun je ponuđena prva i njemu se ta ideja svidjela.

Opozicija je pak tvrdila kako se predsjednik ne treba kriti iza zidina i blindiranih vrata i kako im nije potrebno 1.200 kvadrata koliko ima Vila.

Čavara se još nije preselio u Vilu, a nije još ni poznato jesu li svoj stav promijenili dopredsjednici i hoće li ih Čavara sačekati ili će sam preseliti u blindiranu utvrdu daleko od očiju javnosti.

Privatno vlasništvo

Vilu Braun i palaču Marijin Dvor izgradio je 1898. godine inženjer iz Austrije August Braun koji je napustio rodni Beč i preselio u Sarajevo. Tu je osnovao nekoliko tvrtki, pored ostalog podigao je ciglanu, pilanu i tvornicu prozora i vrata. Ova građevina je nakon Drugog svjetskog rata uknjižena kao vlasništvo tadašnje Socijalističke Republike BiH. Do rata 1992. to je bio rezidencijalni objekt pod imenom „Klub delegata“.

U prošloj godini vlastima Federacije, odnosno predsjedniku FBiH Marinku Čavari i premijeru Fadilu Novaliću obratila se nasljednica obitelji Braun, Augusta Marija Barun koja živi u Norveškoj. Zatražila je pravo nad Vilom koje joj, kako tvrdi, po zakonima pripada kao jedinoj nasljednici, ali odgovor, kako je rekla nije dobila.

Ako se i ova činjenica uzme u obzir onda je i više nego neopravdano ulaganje sredstava u spomenuti objekt.

Blindirana utvrda

“Svojevrsno je u Vili Braun ili zgradi poznatoj kao ”Klub delegata” bilo smješteno Veleposlanstvo SAD, a zgrada je jedna od najsigurnijih u državi. Amerikanci su u ovaj objekt uložili mnogo novca.

Ima betonsku ogradu oko imanja visine od dva metra, čelične kapije, videonadzor, blindirane prozore, poseban sustav za prozračivanje… U slučaju nereda ili demonstracija skoro je nemoguće doći do zvaničnika koji se nalaze u Villi.

Vila Braun od 1.220 kvadratnih metara ima prizemlje i dva kata, dok na dvorište otpada 7.230 kvadratnih metara.”

Autor: Dnevni list

ZADNJE VIJESTI