fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Vlada FBiH na čelu s Novalićem diže kredite da bi dr. Izetbegović bila uspješan menadžer?

Autor: Patria

SARAJEVO - Federalna vlada je prihvatila informaciju o stanju u zdravstvu u Federaciji BiH, te će je proslijediti Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, kao temelj za održavanje tematske sjednice posvećene zdravstvu u FBiH, koja je zakazana za 30. lipnja 2016. godine, piše Patria.

No, iza ove informacije krije se želja da se Sebija Izetbegović prikaže kao kredibilan menadžer, a koja uporno s KCUS-a šalje vijesti o dugu kojeg je naslijedila od 100 milijuna KM. Nikada do sada Izetbegović nije pojasnila što je ona učinila kao član Upravnog odbora od 2010. do 2014. da onemogući tadašnju Upravu na čelu s Farisom Gavrankapetanovićem kada je najveći dug i napravljen. Naprotiv Izetbegović priča isključivo o dugu koji je nastao 2015. godine, ali struktura duga nikada nije prezentirana javnosti. A, da bi Vlada pomogla moraju se znati točni presjeci dugovanja, kome, kako i zašto.

No, iz Vlade FBiH na čijem je čelu Fadil Novalić kažu pak, da je cilj informacije upoznavanje članova Vlade o problematici finansiranja sektora zdravstva, a posebno kliničkih centara u Federaciji BiH i potrebi saniranja utvrđenih gubitaka.

Programom rada Vlade FBiH za razdoblje 2015.- 2018. godina, o u dijelu koji se odnosi na zdravstvo, predviđene su kontinuirane aktivnosti na konsolidaciji sektora zdravstva i njegovom financijskom, organizacijskom i strateškom prestrukturiranju.

Novalić i ostali ministri otišli su i korak dalje pa su se pozvali i na Reformsku agendu. No, znaju li u Vladi FBiH na koji način smiju pomoći. Kako su naveli iz Vlade, direktori zdravstvenih ustanova podržali su inicijativu Vlade Federacije BiH za saniranje dugova bolnica. Ali, pitaju li se što građani u ovoj zemlji…

Na koji način misle sanirati dugove. Zakon je jasan, mogu samo podići kredite, ali koje će vraćati građani ove zemlje koji trenutno nisu zadovoljni zdravstvenim sustavom.

Inače, zdravstveni sektor u Federaciji BiH zadužen je nevjerojatnih 370 milijuna maraka. Od tog iznosa, 107 milijuna KM duguje prema izjavi direktora Ante Kvesića Sveučilišna klinička bolnica Mostar, dok je dug Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo prema tvrdnjama direktorice Sebije Izetbegović 100 milijuna KM.

Jasno je da Vlada ne može vršiti otpis duga, kako je to po svemu sudeći isplanirano u političkim centrima moći, kada je riječ o dobavljačima ili trećim licima. To bi značilo da bi svi oni tužili Vladu i dobili slučajeve na sudu ukoliko bi se to dogodilo.

Za ovakve izlete trebalo bi promijeniti i zakone, pa bi vanredna sjednica 30. lipnja mogla biti jako zanimljiva.

Autor: Patria
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});