fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Vlada RS krije na što je potrošeno 166 milijuna maraka namijenjenih poplavljenim područjima

Autor: Euroblic

BANJA LUKA - Zbog toga je žalbu uložio poslanik SDS Vukota Govedarica, koji je zahtijevao od resornog ministra da mu odgovori zbog čega pred poslanicima nije bio nijedan izvještaj. Naglasio je da ovo izbjegavanje dodatno unosi sumnju u transparentnost utroška novca koji su prikupili građani i privreda za obnovu Republike Srpske nakon poplava.

Na ovo pitanje poslanici nisu dobili odgovor od ministra financija RS Zorana Tegeltije, koji je samo obećao da će obrazloženje dostaviti u pisanoj formi.

Pred poslanicima je trebao biti detaljan tabelarni izvještaj o tome koliko je sredstava prikupljeno, kome su ona podijeljena i u kojem roku.

Prema Zakonu o Fondu solidarnosti za obnovu Srpske, Fond podnosi Vladi RS kvartalni izvještaj o radu, prikupljenim i raspoređenim sredstvima, a Vlada podnosi godišnji izvještaj Narodnoj skupštini Srpske. Nadzor nad prikupljanjem i raspodjelom sredstava vrši Narodna skupštine i Glavna služba za reviziju javnog sektora. Za sada Vlada RS nije uspjela da izbjegne reviziju, koja je bila za 2014. i 2015. godinu.

– Fond solidarnosti kontroliramo samo kroz revizije konsolidiranog izvještaja za korisnike proračuna, jer tako je pozicioniran da ne može biti posebna revizija samo tog Fonda. Imali smo primjedbu u izvještaju za 2014. godinu jer je na osnovu naredbe stožera, koji je tada postojao, sa računa posebnih namjena Fondu zdravstvenog osiguranja isplaćeno 500.000 KM, 29. svibnja 2014. godine, za potrebe izmirivanja dospjelih obaveza prema „Fresenius Medical Care Centaru za dijalizu“ – rekao je glavni revizor Duško Šnjegota.

Dodao je da je za prošlu godinu bila primjedba za registar šteta, koji nije bio kompletiran, jer nisu bili u potpunosti uneseni podaci.

– Sredstva se usmjeravaju prema odlukama Upravnog odbora Fonda solidarnosti po odobrenim projektima – rekli su šturo u Ministarstvu financija.

O isplati šteta privrednicima u Bijeljini odluku će donijeti UO Fonda na jednoj od narednih sjednica, kažu u Ministarstvu financija.

Upravo su najveće zamjerke upućivane zbog izbjegavanja isplate privrednicima u Bijeljini, koji su pretrpjeli ogromne štete, a ipak uplaćivali sredstva u Fond. Priznata im je šteta u vrijednosti od 37 milijuna KM, a trebali bi dobiti oko 3,5 milijuna KM.

Autor: Euroblic
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});