fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

VLADO MARUŠIĆ: Jedinstvo branitelja iz obje vojne komponente u FBiH nikada nije bilo jače

Autor: Dnevno.ba

ŠIROKI BRIJEG - Poštovani članovi UZB kao i svi drugi razvojačeni Branitelji u FBiH!

Od zadnjih mirnih prosvjeda u u FBiH od 25.04.2017. godine kada su članovi UZB blokirali 2/dva granična prijelaza u ŽZH; Bijaču i Goricu, predstavnici Vaše udruge su poduzeli niz aktivnosti do današnjeg dana kako bi se Rezolucija Branitelja provela i implementirala u život.

Zbog vas neupućenijih moramo pojasniti što se nalazi u našoj i Vašoj Rezoluciji Branitelja koju je potpisalo preko 70 udruga proisteklih iz Domovinskog rata u FBiH, iz obje vojne komponente, a iza koje stoji preko 70 000 razvojačenih Branitelja bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu.

U Rezoluciji su ključne 3/tri točke i to:

1.Pravo na Braniteljski dodatak,

2.Izrada Zakona o jedinstvenom registru pripadnika oružanih snaga(Branitelja)i objava korisnika prava iz oblasti Braniteljsko-invalidske zaštite,

3.Izrada Zakona o udrugama od posebnog društvenog značaja,

Imajući u vidu kako u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH od 25.04.2017. godine nije uvršten prijedlog oporbenih stranaka za uvrštavanje Rezolucije Branitelja u dnevni red tog zasjedanja razvojačenih Branitelja (HDZ 1990, SDP, DF i neke druge) članovi UZB su blokirali granične prijelaze u ŽZH (Bijača i Gorica) gdje je na njih poslana interventna i temeljna policija iz nekoliko županija zbog čega je UZB zatražila smjene odgovornih u MUP-a Ljubuški i to: Komesara Milana Galića, Ministra u MUP-u Ljubuški Zdravka Borasa, kao i smjene Načelnika sektora uniformirane i krim policije u MUP-a Ljubuški Milenka Madunovića i Miroslava Galića, ali do dana današnjeg se po tom našem pismenom zahtjevu još ništa nije dogodilo a zahtjeve smo uputili u Vladu ŽZH (n/r Premijera Zdenka Ćosića) i Odboru za izbor i Revizije ŽZH dana 28.04.2017. godine.

DOKAZI: Dopisi za smjenu odgovornih u MUP-a Ljubuški,

Zbog odbijanja uvrštavanja u dnevni red Rezolucije Branitelja od strane vladajućih stranaka u Parlamentu FBiH (SDA, HDZ BiH i SBB) UZB je zatražila i održala sastanak s Predsjednikom HDZ-a BiH dr.Draganom Čovićem koji se dogodio dana 29.05.2017. godine i na kojem sastanku su bili svi predstavnici UZB iz ŽZH i koji je protekao u tolerantnom razgovoru gdje je dogovoreno kako se sva Braniteljska pitanja pa tako i Rezolucija Branitelja treba rješavati na Odjelu za Branitelje i Domovinski rat pri HNS-u u Mostaru, kao i to da će svi zaključci koji se usvoje na tom odjelu biti službeni stav zakonodavne i izvršne vlasti HNS-a, odnosno HDZ-a BiH u BiH i FBiH.

DOKAZI: Sastanak s dr.Draganom Čovićem u zgradi HDZ-a BiH u Mostaru od 29.05.2017. godine,

Nakon sastanka s dr.Draganom Čovićem dogovoren je sastanak s Odjelom za Branitelje i Domovinski rat u Mostaru koji se dogodio dana 05.06.2017. godine gdje je bila velika većina članova tog odbora kao i svi predstavnici UZB iz dvije županije (ŽZH i HNŽ), i gdje su usvojeni zaključci na 11.i 12.sjednici tog odjela kako je Rezolucija Branitelja zakonita, realna i provediva te kako je treba provesti odnosno implementirati kroz nekoliko zakona u oba Doma Parlamenta FBiH.

DOKAZI: Zaključci Odjela za Branitelje i Domovinski rat sa 11.i 12.sjednice,

Na tim sastancima je dogovoreno kako će klub zastupnika HDZ-a BiH na idućoj redovitoj ili izvanrednoj sjednici predložiti u parlamentarnu raspravu institut Braniteljskog dodatka, te izradu zakona o jedinstvenom registru pripadnika oružanih snaga kao i izradu Zakona o udrugama od posebnog društvenog značaja.

Na zasjedanju Zastupničkog doma Parlamenta FBiH od 25.07.2017. godine bili su predstavnici i UZB a na tom zasjedanju su odlukom parlamentarne većine usvojeni slijedeći zakoni o pravima Branitelja i to:

-Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o povoljnijem umirovljenu pripadnika oružanih snaga u FBiH,

-Prijedlog izmjena i dopuna zakona o dobitnicima najviših vojnih odličja u FBiH,

-Prijedlog izmjena i dopuna zakona o razvojačenim Braniteljima u FBiH,

Sva 3/tri zakona su usvojena u formi zakona po skraćenom postupku a ne po hitnoj proceduri tako da je onemogućeno zastupnicima tog doma ulaganje amandmana na te zakone što je pokušao bivši ministar Branitelja u FBiH Zukan Helez koji je želio svojim amandmanom u Zakon o razvojačenim Braniteljima uvrstiti Braniteljski dodatak ali je odbijen.

Što se tiče Prijedloga Zakona o udrugama od posebnog društvenog značaja on je ostavljen za iduće zasjedanje tog doma, nakon godišnjih odmora.

Napominjemo kako klub zastupnika HDZ-a BiH nije predložio institut Braniteljskog dodatka u raspravu unutar prijedloga Zakona o razvojačenim Braniteljima, unatoč zaključcima Odjela za Branitelje i Domovinski rat pri HNS-u gdje donijet taj zaključak, zbog čega je UZB zatražila hitno sastanak s Odjelom za Branitelje i Domovinski ra pri HNS-u, sastanak s dr.Draganom Čovićem, sastanak s klubom zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom i Domu naroda kako bi se riješio nesporazum na relaciji Odjel za Branitelje i Domovinski rat: klub zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu, ali i svi budući nesporazumi na bilo kojoj relaciji a koja je u direktnoj svezi s Rezolucijom Branitelja, i održavanje tih sastanaka se očekuje u ovom mjesecu,a najkasnije do 01.09.2017 godine.

Međutim, bez obzira na silne i izvanljudske napore koje rukovodstvo UZB čini kako bi se Rezolucija Branitelja provela i implementirala u život opet smo suočeni s podvalama pojedinih naših članova, ili nekih zlonamjernih ljudi, koji zbog zlobe, mržnje, očaja pa čak neznanja i zablude dovode sve dobronamjerne ljude i Branitelje u ćorsokak razmišljanja.

Najčešća pitanja su slijedeća:

1.Da predstavnike UZB nije Dragan Čović kupio jer nešto šute u zadnje vrijeme?

2.Zašto predstavnici UZB ne pomognu predstavnicima Armije BiH ispred Vlade FBiH u Sarajevu u njihovim prosvjedima?

3. Zašto nema malo“ jačih“ aktivnosti, a pri tome misle na prosvjede na koje su naučili s vremena na vrijeme, bilo u pogledu njihovih prava, bilo u pogledu maloljetnog Mile Solde?

4.Da se nisu kojim slučajem uplašili jer ih je vlast potkupila ili nečim ucijenila?

Poštovani razvojačeni Branitelji bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu iz obje vojne komponente,i vi u Hercegovini a i vi u Bosni, a poglavito vi koji mjesecima prosvjedujete ispred Vlade FBiH u Sarajevu dužni smo Vam odgovoriti na svako Vaše postavljeno pitanje. Bilo da je to pitanje došlo iz znatiželje, zablude, zlobe, neznanja ili bilo čega drugog.

Predstavnike UZB/Borci BiH iz ŽZH, kao i cijele FBiH na čelu s Dragom Grbavcem, Vladom Marušićem, Franjom Hrstićem, Petrom Erešom, Vjekoslavom Dragojom, te predstavnicima Savjeta/Vijeća Branitelja u FBiH od kojih izdvajam Esudina Džafića, Armina Plivčića-Plivu, Fahriju Pitića Dedu, Salku Lužića, Safeta Delalića, Seada Kličića Majora, koji su od početka aktivno sudjelovali u provedbi Rezolucije Branitelja nikakav predstavnik bilo koje političke opcije ili bilo tko drugi nije i ne može kupiti za judine škude jer ovi ljudi, Branitelji i Borci nisu na prodaju, odnosno ovi se Branitelji-Borci nikada ne predaju i vjeruju ponajprije Bogu, a potom sebi i nikakav pritisak i teret koji podnose svih ovih godina ne može ih zaustaviti u njihovoj borbi ka usvajanju Rezolucije Branitelja koja je krvlju ispisano slovo na bijelom papiru njihovih života.

Svi navedeni kada bi birali između života i smrti ako je u pitanju Rezolucija Branitelja izabrali bi smrt ukoliko ne bi mogli drugačije da se Rezolucija Branitelja usvoji.

Predstavnici UZB nikada ne šute niti ih je Dragan Čović ili bilo tko drugi kupio a nitko ih nikada neće moći kupiti jer su se zakleli jedni drugima da će prvi koji izda Rezoluciju Branitelja ili interese Branitelja dobiti metak u čelo od preostalog člana udruge jer netko će preživjeti.

Isto pravilo vrijedi i među pripadnicima komponente Armije BiH i među nama je postignut takav dogovor,a ako ne vjerujete pitajte naši dragi članovi bilo kojeg našeg predstavnika je li ovo istina.

Što se tiče pridruživanja prosvjednicima Armije BiH ispred Vlade FBiH u Sarajevu u njihovim zahtjevima dužni smo Vam dati slijedeći odgovor:

Prosvjednici dijela Armije BiH ispred Vlade FBiH traže ista prava kao i predstavnici UZB a sva ta prava su i jednima i drugima sadržana u Rezoluciji Branitelja međutim nisu nam iste metode. Naime, predstavnici UZB su za sve razvojačene Branitelje u FBiH, i za komponentu Armije BiH i HVO-a izvojevali veličanstvenu pobjedu u Odjelu za Branitelje i Domovinski rat od 05.06.2017. godine kada su zajednički s tim Odjelom donijeli zaključke kojim će se one 3/tri točke Rezolucije Branitelja:

1.Pravo na Braniteljski dodatak,

2.Izrada zakona o jedinstvenom registru Branitelja i objava korisnika prava iz oblasti Braniteljsko-invalidske zaštite,

3.Izrada zakona o udrugama od posebnog društvenog značaja,

Provesti kroz 2/dva zakona u oba doma Parlamenta FBiH ito:

-Kroz Zakon o razvojačenim Braniteljima prve dvije točke Rezolucije Branitelja, dok će se Zakon o udrugama od posebnog društvenog značaja tretirati posebno na idućoj sjenici Zastupničkog doma a potom Doma Naroda Parlamenta FBiH.

Imajući to naprijed iznijeto prosvjedi dijela Branitelja iz Armije FBiH pred Vladom FBiH više imaju karakter pritiska da se preko Vlade FBiH u konačnici ti zahtjevi u Parlamentu brže rješavaju, dok je UZB u koordinaciji s Udrugama iz Domovinskog rata potpisnicima Rezolucije iz Armije BiH sve svoje potencijale i ljudske resurse usmjerila upravo u Parlament FBiH gdje je po našem mišljenju jedino mjesto za rješavanje takvih zahtjeva i to je mjesto na koje treba vršiti pritisak ka usvajanju svih točaka Rezolucije Branitelja.

Što se tiče poduzimanja „ jačih“ aktivnosti odista su naši članovi jako principijelni ljudi,naučeni na buru,snijeg,hladnoću i sunce pa im čini mi se fali prosvjeda i malo “jačih“ aktivnosti jer su se već naučili živjeti s njima, a mi nikada u rukovodstvu nismo bježali od takvih aktivnosti. Međutim, imajući u vidu stazu kojom hodamo od 25.04.2017. godine i koja ima svoj smjer ovaj put,i to još uvijek su nepotrebne „jače“ aktivnosti jer ne želimo kvariti nešto što ima dobar smjer i smisao. Ali isto tako ukoliko netko načini blokadu na našem putu ovaj ćemo je put srušiti i svakog onog tko nas pokuša zaustaviti na toj stazi jer u nama nije nestala energija koja nas grije 25 godina. U nama ima energije za još dva života neka svi to znaju, pa stoga onaj tko nas pokuša prevariti mora znati da ovaj put nećemo stati, niti ćemo pobjeći jer bježati nismo naučili što smo već više puta pokazali i dokazali.

U svezi slučaja brutalno pretučenog maloljetnog Mile Solde i taj slučaj pozorno pratimo i vršimo neovisnu istragu od 22.10.2017. godine i već su ovlašteni stručnjaci u suradnji s roditeljima i nama dobili neke spoznaje koje će biti otkrivene kada službena vlast iznese svoje konačno i službeno izvješće a dotle ćemo šutjeti jer šute i oni.

Što se tiče potkupljivanja ili ucjenjivanja naših predstavnika od strane službene ili neke druge gospodarske,političarske,mafijaške ili neke druge„vlasti“mislimo kako smo na to pitanje svima već odgovorili jer život niti jednog našeg predstavnika nije vrjedniji od tisuća naših najčasnijih sinova,Branitelja i naših milih koji gledaju u nas ko u Boga da istjeramo ovo sve na čistac. Da istjeramo pravdu na livadu kako bi j svatko mogao vidjeti i diviti joj se. Pravdu sadržanu u Rezoluciji Branitelja, pravdu za Milu Soldu, pravdu za zapošljavanje Branitelja,stambeno zbrinjavanje,liječenje što su sve pravde u službi jednog jedinog milosrdnog nebeskog Oca spasitelja svih nas.

A vi licemjeri i farizeji i sada nakon ovakvog teksta i priopćenja nastavite po svome jer nas apsolutno nije briga za vas niti nas je ikada bila briga. Vi činite po svome a mi ćemo po svome pa ćemo vidjeti kome će prije dodijati.

A na kraju poslastica kao šlag na tortu: Jedinstvo potpisnica Rezolucije Branitelja iz obje vojne komponente (70 Udruga iz Domovinskog rata iz obje vojne komponente nikada nije bilo čvršće i jače) što će se pokazati u narednim mjesecima na mjestima gdje smo već zajedno bili.

Bog vas blagoslovio poštovani Branitelj ma gdje bili!

Vlado Marušić, Predsjednik UZB ŽZH

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});