fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

VRATIO SE MILO: Balkanski Putin opet pobijedio

Autor: Dnevno.ba

PODGORICA - Prema preliminarnim podacima CEMI-ja, na 55,6 odsto obrađenih podataka, kandidat DPS-a Milo Đukanović ima 53,6 odsto podrške građana, a kandidat većeg dijela opozicije Mladen Bojanić 34.

Na trećim po redu predsjedničkim izborima od stjecanja nezavisnosti pobjedu je odnio Milo Đukanović kojem će to biti drugi mandat predsjednika Crne Gore.

Poslanik te partije Miloš Nikolić je kazao da na osnovu 80 posto obrađenog uzorka, Đukanović ima preko 54% glasova.

Prije otprilike godinu dana američki magazin Forbes procijenio je imovinu bivšeg predsjednika i premijera Mila Đukanovića na čak 167 milijuna dolara.

U posljednjih 30-ak godina bio je i ostao najutjecajniji crnogorski političar, pa ne čudi da je ponovno najavio kandidaturu za predsjednika susjedne države.

Milo Đukanović četiri je puta bio premijer, a od 1998. do 2002. godine i predsjednik države. Aktualni crnogorski predsjednik Filip Vujanović i sam je nedavno na Cetinju kazao da kao svoga nasljednika vidi upravo Mila Đukanovića, čelnika njihove stranke, Demokratska partija socijalista.

“Njegova osoba jamči obranu vrijednosti države”, rekao je Vujanović za svog vrlo izglednog nasljednika.

S njim se ne slažu neki crnogorski analitičari. Daliborka Uljarević, iz Centra za građansko obrazovanje uvjerena je da je ta odluka iznimno loša za samog Đukanovića:

… ali što je mnogo važnije za crnogorsko društvo u cjelini, posebno s dugoročnog aspekta. Đukanović je ovim pokazao da je ovisnik o vlasti”, smatra Uljarević, a prenose vijesti.me.

Ona smatra da nije moguća njegova pobjeda u prvom krugu, ali i upozorava:

Đukanović se izravno konfrontira onim polugama u međunarodnoj zajednici na kojima se održavao do sada na vlasti, a to je isto ono što je svojedobno Miloševića odvelo tamo gdje je završio.

Pišu da Đukanović već gotovo 30 godina mijenja pozicije u vlasti, pa analitičari sugeriraju kud bi ga to moglo u konačnici odvesti:

“Ovo je još jedna epizoda koja prilično podsjeća na stil vladanja po uzoru na Putina, i na njegove rotacije s mjesta predsjednika vlade na mjesto predsjednika države”, kazao je Stevo Muk iz Instituta alternativa.

Đukanović je rođen 15. veljače 1962. godine u Nikšiću. Školovao se u Podgorici, gdje je završio gimnaziju i Ekonomski fakultet.

Politički je bio aktivan još na fakultetu, gdje je bio predsjednik omladinske organizacije.

Po završetku studija počeo se profesionalno baviti politikom i uspinjao se stepenicama tadašnjeg Saveza komunista Crne Gore, da bi 1991. postao tajnik Centralnog komiteta SK Crne Gore.

Na prvim višestranačkim izborima krajem 1990. godine, izabran je za poslanika u Skupštini Crne Gore, a 15. veljače 1991. godine, sa samo 29 godina, postao je uz pomoć Slobodana Miloševića najmlađi premijer u Europi.

Ubrzo nakon završetka rata s Hrvatskom, Đukanović se počeo distancirati od Miloševića i govoriti da je on ‘čovjek prošlosti’, zbog čega se sukobio sa svojim rivalom u stranci, Momirom Bulatovićem. Ipak, na predsjedničkim izborima 1997. tijesno ga je pobijedio.

Mnogi tvrde da je od tada do danas Đukanović i njegova obitelj, prikupila enormno bogatstvo. Neki to pripisuju poslovima s krijumčarenjem cigareta s kraja 90-ih i početka 2000-tih, pa je Đukanović čak morao svjedočiti u Bariju na velikom suđenju.

Talijanski tužitelji sumnjičili su ga da je dio zavjere crnogorskih dužnosnika i talijanske mafije koji su se navodno 10 godina bavili ovim biznisom.

Iako je njegovo svjedočenje arhivirano na sudu u Bariju, Đukanovića nikad nisu teretili da je osobno profitirao, pa je njegov slučaj stavljen na stranu.

Njegova obitelj uključuje i Đukanovićevu sestru i brata, od kojih je poznatiji Aco, koji je svojedobno bio glazbeni promotor i koji je navodno zaradio većinu obiteljskog bogatstva.

U vlasništvu obitelji Đukanović je i privatizirana bivša Nikšićka – sada Prva banka, koja je prije desetak godina privatizirana, a većinski vlasnici su članovi Đukanovićeve obitelji.

U prosincu 2016. godine saznalo se kako je crnogorska Vlada odobrila projekt gradnje male privatne hidroelektrane – prve takve u Crnoj Gori, a projekt je usvojen po hitnom postupku. Koncesiju je dobila tvrtka ‘BB Hidro’, u vlasništvu Blaža Đukanovića, a Vlada je i odlučila da svaki kilovat proizveden u toj hidroelektrani bude subvencioniran od države.

Prije 7-8 godina aktualnog kandidata za crnogorskog predsjednika povezivalo se i s nikšićkom manekenkom, 23 godine mlađom Jelenom Šćepanović, no i to se na kraju pokazalo netočnim.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});