fbpx

VUČIĆ U KOSOVSKOJ MITROVICI: Srbi su ginuli i za Knin, i za Sarajevo, i za Prištinu, a danas ih je tamo manje nego ikada

Autor: Oslobođenje

KOSOVSKA MITROVICA - Još nemamo nikakav nacrt rešenja, nismo ni blizu njega, ali imamo obavezu da razgovaramo, poručio je Vučić, i naglasio da će neko, nekada u budućnosti morati da postigne dogovor sa Albancima.

Predsjednik Vučić je rekao da je na Kosovo došao da otvoreno razgovara o teškoj poziciji Srbije i to na jedini način na koji se istina priopćava – oči u oči, lice u lice, prenosi RTS.

– Ne znam koliko će Srbija da me sluša ali da ćutim ne mogu i ne smijem, ali još manje smijem da se pravim nevješt i lud. Narod mi je pružio povjerenje a mandat mi je ono što je propisao i vladika Nikolaj: ako treba da branim sebe, ima da ćutim, ako treba da branim istinu, ima da govorim, istakao je Vučić.

Sprski narod nije nadmoćan

Predsjednik Srbije kaže da mu je dužnost da priča i o neostvarenim snovima i iluzijama, o tome što je sprski narod vjerovao da je nadmoćan i vječan, i da su drugi gluplji i slabiji od njih.

Ističe da su Srbi ginuli i za Knin, i za Sarajevo i za Prištinu a danas je, podsjeća, tamo manje Srba nego što ih je ikada bilo.

– Nema nas tamo ne zato što su drugi bili jači i pametniji, već zato što nismo shvatili da nismo sami u svetu i da se bez sveta ne može, poručio je Vučić.

Vidjeli su, kaže, i slušali samo sebe, a drugi ih nisu zanimali.

– Platili smo cijenu i nismo postali veći na način na koji su to neki zamišljali – danas bez kapi krvi postajemo veći – jer radimo, a ne ratujemo, djeca rastu, a ne sahranjujemo ih posle bombardiranja.

Ljubimo zemlju svoje djece, a ne svojih predaka, danas imamo svoje mjesto u svijetu, svakoga dana smo sve ugledniji i uvaženiji – u Bruxellesu, Washingtonu i, naravno, Moskvi i hvala prijateljima u Rusiji koji su uvijek bili uz nas, istakao je Vučić.

Moj posao realnost a ne mitovi

Kompromis je, kaže, kad svako dobije po nešto, a niko ne dobije sve.

– Neću da radim protiv svoje zemlje i neću da lažem svoj narod, napomenuo je Vučić.

Vučić je istakao da njegov posao nisu mitovi, već realnost.

– Ono što jeste sada i ovdje, na ovom Kosovu i ovoj Srbiji a ne nekoj nebeskoj Srbiji. Više puta smo pali sa te nebeske i više nemamo koga da šaljem na to nebo, sa neba se ljudi ne vraćaju, napomenuo je predsjednik Srbije.

“Nema nas, prijatelji”, poručio je Vučić ističući da se ne rađa dovoljno Srba, a umire ih previše, napuštaju sela i gradove.

– Ostali ste ovdje vi najjači i najhrabriji. Na zaboravite da nas je početkom devedesetih bilo tri puta više na Kosovu i Metohiji. Zato danas ne pjevam borbene pjesme i neću da vas huškam. Nećemo dozvoliti da neko koristi municiju i oružje protiv vas, naveo je predsjednik Srbije.

– Ovo sve kažem zato što vas hoćemo žive, hoćemo srpsku djecu, škole, udžbenike, obdanište, porodilišta, igrališta, putove i tvornice, poručio je Vučić.

Odgovarajući na navode da ova vlast mora do kraja godine da prizna nezavisnost Kosova, predsjednik je istakao da nikome od njih ne pada na pamet da u tom poslu sudjeluju.

– ovdje pred vama otvoreno govorim – nemamo nikakav nacrt rešenja, nismo ni blizu njega, ali imamo obavezu da razgovaramo, naglasio je Vučić.

Da sačuvamo mir, zemlju i narod

– Moja i naša ideja za sutra i za budućnost Srbije i Srba je da sačuvamo naš narod, da čuvamo zemlju, čuvamo mir i pokušamo da uspostavljamo mostove povjerenja, da težimo dogovoru čak i kada znamo da je nemoguće, rekao je predsjednik Vučić.

– Hvala svima u Europi i svetu koji svaćaju važnost našeg razgovora. Boljeg života nema preko prečice ni za nas ni za njih, moramo da živimo zajedno i zato ćemo da razgovaramo i pregovaramo, istakao je Vučić.

Kako kaže, neko nekada u budućnosti će morati da postigne kompromis sa Albancima.

– Priče da ćemo nekada da im vratimo milo za drago su bajke za malu djecu, baš kao i albanske priče da će Srbi sami nestati. Neće biti ni lakih ni jednostavnih rešenja, poručio je predsjednik Srbije.

Naglašava da prije svega Srbi moraju sebe da mijenjaju, da čuvaju jezik i kulturu svuda gdje Srbi žive.

Njemci su, kaže, i u najtežem trenutku ostali na Geteu i Šileu, a oni, ističe, imaju i Teslu i Pupina i Pekića i Vladetu Jerotića.

– Rešenje, ponavljam, nije ni na vidiku, ali se nadam i Bogu molim da ga makar neko u narednih deset ili dvadeset godina postigne. Sve drugo značilo bi kraj našeg postojanja na Kosovu i Metohiji, naglasio je Vučić.

Autor: Oslobođenje

ZADNJE VIJESTI