fbpx

Za pola godine proizveli oružja za 115,8 milijuna KM!

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Kompanije koje posluju u okviru namjenske industrije Federacije BiH, nastavile su ostvarivati odlične rezultate, što je dokaz da je vojna industrija u FBiH i dalje u ekspanziji i da posluje bez ikakvih problema.

Samo u prvih šest mjeseci ove godine, prema rezultatima poslovanja, 13 kompanija ostvarilo je ukupan promet od 115.887.383 marke. Do kraja godine očekuje se promet od skoro 300 milijuna KM, i to samo za tvrtke u državnom vlasništvu, piše Dnevni avaz.

Prema dokumentaciji Federalne direkcije za namjensku industriju, “Igman” iz Konjica i dalje je vodeća kompanija kad je u pitanju proizvodnja naoružanja. Ova kompanija prometovala je u pola godine čak 42,1 milijun maraka, čime je, u odnosu na prvo tromjesečke, udvostručila rezultate. Zatim slijede “Unis Ginex” iz Goražda sa 21,3 milijuna KM, dok su u top pet još i vogošćanski “Pretis” sa prometovanih 18,8 milijuna KM, “Pobjeda Rudet” sa 9,4 milijuna KM, BNT Novi Travnik sa 7,3 milijuna KM te “Pobjeda Tehnology” s ostvarenih 5,8 milijuna KM. I bugojanski “Binas” ostvario je solidne rezultate.

Ova tvrtka je u pola godine prometovala 2,9 milijuna KM, a “Vitezit”, koji je prije godinu bio u stečaju i prošle godine ostvario minus, prometovao je čak 1,1 milijun KM. “Zrak” Sarajevo prometovao je 1.032.486 KM, a TRZ Hadžići 274.881 KM.

Kad je u pitanju planirana proizvodnja za 2018. godinu, najviše se, ipak, očekuje od “Igmana”, i to 128.174.605 KM, a od “Unis Ginexa” 47 milijuna KM. Nermin Džindić, ministar energije u Vladi Federacije, rekao je za Avaz da “ovi rezultati pokazuju da radimo ispravno i da smo na pravom putu”.

– Ovo je dokaz da je namjenska industrija postala kičma našeg gospodarstva i sinonim za uspješnost – rekao je Džindić.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI