fbpx

Zašto Čović obilježava samo muslimanske, a ne i srpske zločine nad Hrvatima u BiH?

Autor: Dnevno.ba

PRIJEDOR - Kao što smo već pisali jučer je obilježena 23.godišnjica od stradanja Hrvata u selu Grabovica kod Jablanice. HDZ i Katolička crkva BiH pridaju veliku pažnju obilježavanju stradanja Hrvata u Grabovici, Uzdolu, Trusini i drugim mjestima u Federaciji BiH. Zanimljivo je ponašanje hrvatskih političkih i vjerskih predstavnika u BiH, pa i u Hrvatskoj, kada je u pitanju obilježavanje stradanja Hrvata u proteklom ratu. HDZ BiH obilježava samo one zločine nad Hrvatima za koje se optužuje Armija R BiH. Nikada HDZ BiH i Dragan Čović nisu prisustvovali obilježavanju najvećeg masakra nad Hrvatima koji se dogodio tijekom proteklog rata u prijedorskoj općini, točnije u selu Briševo.

U ljeto 1992.godine srpska vojska je počinila veliki zločin nad Hrvatima u selu Briševo u ljubijskom kraju. Ubijeno je preko 70 hrvatskih civila, a ostali mještani ovog kraja su odvedeni u logore. U Prijedoru je tijekom 1992.godine ubijeno preko 140 Hrvata. Dakle, samo u Prijedoru je ubijeno daleko više Hrvata nego u Grabovici, Trusini, Uzdolu, Uborku i Sutini. Osim toga što nikada nisu posjetili selo Briševo, Dragan Čović i HDZ nikada ne spominju ove zločine niti čine bilo što da se procesuiraju srpski zločinci. Da nije biskupa Franje Komarice mogli bi komotno reći da i Katolička crkva BiH ne mari za zločine nad Hrvatima u Briševu.

Ovakvo ponašanje hrvatske politike iz BiH i Hrvatske prema zločinima koji su počinjeni nad Hrvatima na prostoru Republike Srpske ima jasnu političku poruku. Njima nije stalo do hrvatske žrtve i hrvatskog naroda, Draganu Čoviću je draže partnerstvo s Miloradom Dodikom od svih hrvatskih žrtava u Briševu i drugim krajevima RS-a. HDZ koristi stradanje Hrvata u Grabovici, Uzdolu, Trusini i drugim mjestima u FBiH kako bi mogao vršiti pritisak na bošnjačku politiku i ostvarivati željenu dobit. Gdje nema tog interesa nema ni HDZ-a i Dragana Čovića na obilježavanju stradanja Hrvata.

Ovom prilikom donosimo reakciju hrvatskih mještana sela Briševo kod Prijedora na ponašanje Dragana Čovića:

“Dragan Čović je svojim postupcima posljednjih dana pljunuo u lice svim bosanskim Hrvatima zaboravljajujući sve žrtve velikosrpske politike 90-tih godina. On zaboravlja da nisu Hrvati samo oni u Hercegovini, u čije ime on govori, a pitanje je da li i oni podržavaju njegovu posjetu Banja Luci gdje je otišao na noge Miloradu Dodiku”, kaže se u priopćenju hrvatskih mještana sela Briševo kod Prijedora.

Oni navode kako žele podsjetiti Čovića na zločin VRS u Briševu za koji nitko nije odgovarao, iako se znaju počinitelji, te ga zamoliti da posjeti i Prijedor, odnosno Briševo, “kad je već tako često u Banja Luci zadnjih dana”.

Hrvati sela Briševa u ljubijskom kraju, smještenom jugozapadno od Prijedora prema Sanskom Mostu, doživjeli su koncem srpnja 1992. jezovite dane. Ono što se u tom selu dogodilo, spada u najmonstruoznije pokolje hrvatskog pučanstva i najgore primjere srpskog divljaštva.

Dana 24. srpnja 1992. oko 9 sati, pripadnici 5. kozaračke brigade iz Prijedora i 6. krajiške brigade iz Sanskog Mosta, potpomognuti lokalnim srpskim snagama iz obližnjih sela, izveli su topnički udar nakon čega su otpočeli i pješački napad na selo. Briševo je postalo mučilište i pakao za hrvatski puk.

Dvodnevna srpska brutalnost rezultirala je do tada neviđenim strahotama: brutalno je ubijeno preko 70 Hrvata, mještana sela, razne dobi i spola – od djece do staraca. Zapaljeno je i teže oštećeno oko 65 obiteljskih kuća i mjesna rimokatolička crkva. Ubijanja su se događala isključivo danju, gdje su na koga naišli, pa je razmjerno velik broj masovnih grobnica koje su žrtve čak same kopale. Nerijetko su zajedno zakapani i životinje i ljudi.

Preživjeli svjedoci tvrde da su poubijane Hrvate Srbi tukli do iznemoglosti, da su im noževima presijecali tetive na rukama i nogama, da su im odsijecali meso s tijela, klali ih, ubadali noževima po tijelu, odsijecali noseve, uši, spolne organe, parali trbuhe, lomili rebra, ubijali ih drvenim toljagama i krampovima.

U velikom broju slučajeva Srbi su primoravali majke, supruge i djecu da promatraju brutalnosti nad muškarcima. Gotovo sve mlađe žene i djevojke silovane su. Stječe se dojam da su se zločinci naprosto natjecali tko će izvršiti najmonstruoznije zlodjelo. U slučaju stradavanja Hrvata Briševa najbolje se vidi do kakve je izopačenosti dovela velikosrpska ideologija. Većina mučenih i poubijanih Hrvata Briševa bili su poljodjelci, rudari i radnici; zatvarani su, mučeni i ubijani bez ikakvog razloga.

“Gospodine Čoviću, umjesto da idete kod onih što su odgovorni za ovaj zločin, molimo vas da sljedeći put posjetite hrvatska sela u Prijedoru”, kazali su ogorčeni mještani Briševa.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI