fbpx

Zašto meteorolozi mjere manju temperaturu od one koju trpe građani? Službeno i dalje i do 42, a na “asfaltu i u praksi” neslužbenih, skoro 50

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Federalni hidrometeorološki zavod sve do ponedjeljka prognozira sunčano i vrlo vruće vrijeme s temperaturom i do 42 stupnja. I na dalje je na snazi crveno, najopasnije meteo upozorenje, i to za područje cijele Hercegovine te Banja Luke, Višegrada, Bihaća, Prijedora i Tuzle. U Unutrašnjosti BiH vrijedi narančasti alarm koji također upozorava na opasne vremenske uvjete. Sjever BiH, a posebno njezin južni dio Hercegovina već četvrti dan je pod crvenim meteo-alarmom.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BIH, u sljedećih nekoliko dana i dalje treba očekivati slično vrijeme, ali i kratkotrajno osvježenje u vidu pljuskova, ponajprije u središnjim, istočnim i sjeveroistočnim dijelovima BiH.

Prenosimo prognozu:

5.08.2017 (Subota)
sunčano i vruće. U večernjim satima ponegdje na sjeverozapadu Bosne je moguć pljusak kiše. Jutarnje temperature od 19 do 25, na jugu do 28, a najviša dnevna od 34 do 39, u Hercegovini i Posavini od 38 do 42 stupnja.

6.08.2017 (Nedjelja)
sunčano i vruće. Krajem dana i u večernjim satima u središnjim, sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne sa pljuskovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu od 24 do 27, a najviša dnevna od 34 do 40, u Hercegovini i Posavini do 42 stupnja.

7.08.2017 (Ponedjeljak)
Malo do umjereno oblačno vrijeme. Poslije podne, postupno povećanje oblačnosti. Krajem dana i tijekom noći s kišom i pljuskovima u u središnjim, istočnim i sjevereoistočnim područjima. Jutarnja temperatura od 16 do 21, na jugu do 25, a najviša dnevna od 29 do 34, u Hercegovini i na istoku Bosne do 41 stupanj.

Zašto se ne ‘podudaraju’ temperaturne vrijednosti Zavoda i “asfaltu – “života u praksi”?

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda priopćenjem za javnost reagirali su na, kako ističu, različite medijske interpretacije vrmenske prognoze, mjerenja meteoroloških parametara i analiza vremena koji, kako naglašavaju “stvaraju zabunu kod građana”.

Između ostalog, pojašnjavaju kako Zavod ima pristup satelitskim podatcima EUMETSAT-a i radarskim vrijednostima Državnog hidrometeorološkog zavoda Republike Hrvatske, koji se koriste u praćenju stanja vremena u BiH te da su u svakodnevnoj komunikaciji s kolegama iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske kako bi vremenske prognoze bile usuglašene na području cijele BiH.

“Mjerenje temperature zraka vrši se više od 125 godina na standardnom propisanim mjestima i uvjetima prema preporukama Svjetske meteorološke organizacije, na visini od 2 metra iznad zemlje u ‘meteorološkim zaklonima’ i u adekvatnom okruženju, kako bi mjerenja bila usporediva sa mjerenjima u svim državama svijeta. Uspoređivanje mjerenja Fderalnog hidrometeorološkog zavoda sa drugim mjerenjima nije korektno. Ne mogu se uspoređivati mjerenja pod izravnim utjecajem sunca na asfaltu sa standardnom propisanim mjerenjima”, ističu napominjući da se “ograđuju od svih interpretacija vremenskih prognoza mjerenja i analiza mjerenja kojima nije izvor Federalni hidrometeorološki zavod.

Ovim je i dan odgovor zašto su, u većini, temperaturne vrijednosti Zavoda manje nego što su proteklih dana na svojim balkonima, trgovima i ulicama izmjerili građani diljem BiH, a koji su pokazivali i vrijednosti do skoro 50 stupnjeva Celzija.

Stoga je logično da temperatura mjerena u “meteorološkim zaklonima” i u “adekvatnom okruženju” skoro nikada neće biti iste vrijednosti kao u gradovima, gdje samo okruženje stvara uvjete za daleko više vrijednosti, a samim žiteljima i veću poteškoću u normalnom funkcioniranju pri iznimno visokim temperaturama kakve su upravo sada aktualne.

Stoga su temperature izmjerene od strane građana, a koje nerijetko pokazuju i vrijednosti od 47, 48, pa i 49 stupnjeva – činjenična realnost života u danom trenutku i mjestu, kao što je meteorološka realnost službeno mjerenje temperature po svjetski propisanim standardima.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI