fbpx

Zašto nema kazni za korupciju?

Autor: Dnevni list

SARAJEVO - Prema podacima s kojima se barata i u VSTV-u, u proteklih deset godina na općinskim, županijskim, entitetskim i državnoj razini čak 82 posto optuženih za korupciju je oslobođeno optužbi ili su im izrečene uvjetne zatvorske kazne.

Do nedjelje će biti kompletirani svi podaci za prošlu godinu, a iduće srijede Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) kreće s analizom svih predmeta u posljednjih deset godina vezanih za korupciju. Ovaj obimni posao ima za cilj otkriti što je dovelo do toga da masovno padaju optužnice za korupciju i da se optuženima uglavnom izriču oslobađajuće presude.

Do kraja veljače

U biti, radi se o svojevrsnoj istrazi u režiji i organizaciji VSTV-a i očekuje se da će ta državna institucija javnosti dati detaljan i konkretan odgovor. Kako se najavljuje, istraga će biti završena do kraja idućeg mjeseca. Inače, ovo je posao koji je obaveza Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća prema dokumentu „Strategija borbe protiv korupcije“ i Akcijskom planu za provođenje do 2019. godine.

Zanimljivo je da je državna Agencija za prevenciju korupcije i borbu protiv korupcije u svom izvještaju navela da „još nije dovršen institucionalni okvir za rješavanje problema u toj oblasti“.

Što to precizno znači, nije objašnjeno, a Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće ima zadatak da ojača tužiteljstva na svim razinama pa je analiza, odnosno istraga koja se sprema i u toj funkciji.

Prema podacima s kojima se barata i u VSTV-u, u proteklih deset godina na općinskim, županijskim, entitetskim i državnoj razini čak 82 posto optuženih za korupciju je oslobođeno optužbi ili su im izrečene uvjetne zatvorske kazne.

Oslobađajuće presude

S druge strane, u Sudu BiH u tom razdoblju na optuženičku klupu izvedeno je 139 osoba optuženih za korupciju. Čak 116 njih je oslobođeno svih optužbi ili su im izrečene uvjetne kazne zatvora ili novčane kazne.

Više od polovine preostalih 23 optuženih osuđeno je blage zatvorske kazne s tim što ne moraju ići na robiju nego im zakonski propisi daju pravo da ih zamjene plaćanjem novčane kazne. Samo su dvije osobe osuđene na kazne zatvora duže od pet godina.

Prema svim relevantnim inozemnim i domaćim istraživanjima, korupcija u BiH dostigla je zastrašujuće razmjere i njeni akteri praktično drže u svojim rukama sve poluge političke i ekonomske vlasti. Po stupnju korupcije Bosna i Hercegovina je na prvom mjestu u Europi.

Financijske štete mjere se milijardama, a korupcija posebno ona politička i na najvišim razinama vlasti, čvrst je temelj za bujanje organiziranog kriminala. U prijevodu, akteri te vrste kriminala pod zaštitom su političkih moćnika čime se taj savršeni krug efikasno zatvara. Upravo politički moćnici, akteri korupcije i organiziranog kriminala svojim jakim vezama i utjecajem u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti i pravosudnim institucijama osiguravaju da se korupciji i nelegalnim tokovima novca gleda kroz prste.

Autor: Dnevni list

ZADNJE VIJESTI