fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Zašto tužiteljstva i sudovi ne preispitaju nezakonitosti nelegalnog direktora FUP-a Dragana Lukača?

Autor: Jozo Anđić / Patria

SARAJEVO - U nekoliko prethodno objavljenih tekstova već sam pisao o nevjerojatnom nizu nezakonitih, skandaloznih i kriminalnih aktivnosti Dragana Lukača, nezakonito izabranog ravnatelja Federalne uprave policije.

U svim svojim ranijim natpisima argumentirano, s nizom pokazatelja, te lako provjerljivih dokaza, navodio sam frapantne nezakonitosti i postupke Dragana Lukača. Međutim, do današnjeg dana niti jedna od nadležnih institucija: Parlament FBiH, Povjerenstvo za sigurnost Parlamenta Federacije BiH, ministar unutarnjih poslova Vlade Federacije BiH Aljoša Čampara, Vlada Federacije BiH, Županijsko i Federalno tužiteljstvo, Ured disciplinskog tužitelja u sklopu Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH, Neovisni odbor za kontrolu rada ravnatelja FUP-e, nisi uradili niti jednu jedinu stvar u cilju provjere iznesenih pokazatelja o posvemašnjim i provjerljivim dokazima o zlouporabama službenog položaja i ovlasti, Dragana Lukača, nezakonitog ravnatelja FUP-a, a kamoli pokrenuli odgovarajuće zakonske postupke za preispitivanjem nezakonitih postupaka u njegovom radu.

Ovdje ću samo spomenuti, skandalozno ponašanje Parlamenta Federacije BiH, koji svojim apsolutnim nemarom, dovodi građane FBiH u stanje funkcioniranja apsolutnog bezakonja i zbog toga u položaj pravne nesigurnosti. O čemu se zapravo radi?

Prvo, zanemarimo sada činjenicu kako, s moje strane animirana zakonodavna i izvršna tijela vlasti, nisu adekvatno ili uopće reagirali na enorman broj mojih prethodno iznesenih tvrdnji o nezakonitom ili nestručnom postupanju Dragana Lukača, o čemu je upoznata i zainteresirana javnost. Ovaj put fokusirat ću se na jednu, po meni, katastrofalnu nemarnost Parlamenta FBiH (može spadati i u domen sabotaže) koja, kao takva, izvjesno je, producira nesagledive posljedice na štetu vladavine prava i funkcioniranja pravne države.

Naime, kao što je svima općepoznat podatak, Neovisni odbor ima status ulogu parlamentarnog tijela, koje ima zadaću kontroliranje rada ravnatelja FUP-e. Međutim, Parlament FBiH, kao i sve druge nadležne institucije u vezi s temom ove „priče“, vrlo uspješno skrivaju podatak iz kojega je vidljivo kako je postojećem Neovisnom odboru, već prije skoro pola godine istekao mandat, a do danas nije izabran novi Neovisni odbor.

Da stvar bude još pogubnija, dovoljno je navesti i podatak kako po Zakonu o unutarnjim poslovima FBiH, u članku 48. stavku (3), (Mandat i sastav Neovisnog odbora) jasno stoji odrednica :“Neovisni odbor kojemu je istekao mandat nastavlja obavljati poslove iz svoje nadležnosti utvrđene ovim zakonom do imenovanja novog Neovisnog odbora, ako Parlament FBiH u roku iz članka 47., stavak (2) ovog zakona ne imenuje Neovisni odbor, a najduže tri mjeseca od isteka mandata iz stavka (1) ovog članka.

Kako je regularni mandat Neovisnom odboru istekao negdje u studenom 2015. godine, jasno je da su istekla i tri mjeseca dozvoljena u tzv. tehničkom mandatu, a da novi Neovisni odbor nije imenovan. Dakle, već skoro dva mjeseca apsolutno nitko ne kontrolira rad Federalne uprave policije i njenog nezakonitog ravnatelja, Dragana Lukača, koji sada, kao i ranije, skoro svakodnevno krši zakone FBiH! Zastupnici i izaslanici (delegati) u Parlamentu FBiH, znaju redovito primati enormne plaće, za svoj nerad!

Postavlja se pitanje kome i zašto odgovara nepostojanje kontrola rada Federalne uprave policije i njenog nezakonito izabranog ravnatelja? Uostalom, ponovo ih pozivam i prozivam, da provjere sve moje prethodno iznesene navode o radu nezakonitog ravnatelja FUP-e Dragana Lukača. Istodobno, ponovo pozivam i Povjerenstvo za sigurnost Parlamenta FBiH, da javnost upozna šta je uradilo po pitanju nezakonitih radnji Dragana Lukača.

U tom sljedu, ponovo pozivam i Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo, kao i Federalno tužiteljstvo, da odgovore na pitanja koja sam im postavio o nezakonitim aktivnostima Dragana Lukača, a u odnosu na njihove odbijajuće tužiteljske odluke, odnosno na nepostupanje i nekontroliranje rada nižih tužiteljstava u slučaju Federalnog tužiteljstva nije jasno o čemu se ovdje radi, potrebno pojasniti! Dakle, sve navedene institucije molim da provjere sve moje prethodne navode, jer, ako sam ja iznosio netočne podatke i neistinito prijavljivao nezakonitosti nezakonito izabranog ravnatelja Lukača, onda je moja moralna obveza izviniti se, tražiti oprost, te snositi odgovornost za klevetu i druge konsekvence. Međutim, frapira činjenica po kojoj su navedena zakonodavna sudbena, i tijela za provođenje zakona, odabrali varijantu šutnje, postupajući na način „niti ćemo provjeravati nezakonitosti Dragana Lukača, niti ćemo odgovarati na (moja) javno postavljena pitanja“.

Po svemu sudeći, na djelu je sračunato ponašanje, nadam se, samo pojedinaca, koji imaju zaštitnički patronat nad likom i djelom nezakonitog ravnatelja FUP-e Dragana Lukača. U čijem je to interesu? U općem interesu nije, u interesu vladavine prava i funkcioniranju pravne države i razvoju demokratskih društvenih odnosa, također, nije.

Ja sam postavio niz pitanja i dao relevantne argumente za preispitivanje niza nezakonitosti i zlouporaba službenog položaja i ovlasti, koje u svome radu čini Dragan Lukač, nezakoniti ravnatelj FUP-a. Na Vama je, poštovana gospodo iz navedenih federalnih institucija, poduzimanje zakonskih postupaka kojima će se provjeriti i utvrditi dostavljeni Vam pokazatelji radi njihovog daljnjeg procesuiranja.

Nastavit će se…

Autor: Jozo Anđić / Patria
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});