fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ZAVJET U BiH: Ne dolazite u Hercegovinu, Haag je u Nizozemskoj

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Ovo bi trebala biti jedina poruka nadobudnim političarima države Hrvatske. Sve što se dešavalo, pa i u ratu oko nas bosansko-hercegovačkih Hrvata, vezano je za stavove i odluke međunarodne zajednice i službenog Zagreba. Međunarodna zajednica je usmjeravala tijek i rata i poraća, a Zagreb, onaj službeni, nas je savjetovao kako je to najbolje po nas!

E’ dobro smo prošli!

U rat smo ušli srcem da spasimo rodnu grudu i opstojnost na stoljetnim ognjištima. Nedvojbeno je BiH naša ili i naša. Činjenica je da smo je, ne samo na referendumu ’92 godine, prigrlili kao svoju i kao najmalobrojniji narod prvi ustali u obranu njene cjelovitosti. Stav, opet službenog Zagreba, je uvijek bio: BiH je država koju priznajemo u njenim povijesnim granicama. Stav neslužbenog Zagreba, i ne samo njega je; pun kufer nam je Hercegovaca!

Ove spoznaje su lako mogli primijetiti, bez velikih zaključaka, i predstavnici druga dva naroda u BiH, poglavito Bošnjaci koji vječno koketiraju sa Zagrebom. Taj i takav trenutak nameće logično pitanje vama s kojima moramo graditi suživot; “Pa ljudi što nas gurate tamo gdje nas neće!”

Privid o jedinstvu nas iz HR HB i države Hrvatske ili konkretnije nas iz HVO-a i HV-a je samo posljedica ratnih događanja, na koja smo ponosni, ali iz kojih nismo dobili ama baš ništa. U BiH smo izgubili više od polovine teritorije koja je uvijek bila naš hrvatski grunt, izgubili smo nešto još gore a to je stanovništvo. I tu smo prepolovljeni s intencijom stalnog odlaska, blajburškog bijega na zapad, koji gle čuda ovaj put i uspijeva. Uspijeva samo zato što smo ovdje postali ništa, a u Hrvatskoj nismo dobro došli. Nismo dobro došli, bez obzira što u toj nama susjednoj državi značajno nedostaje radne snage, ali eto bolji će im biti Bugari, Rumunji…

Slijepcu vidljivo, oni koji ne poginuše na Bleiburgu izginuše u Haagu, a mi koji ostadosmo ovdje čekamo ili nas čeka Sarajevo.

S prvim metkom na teritoriji bivše države, došli su i predstavnici međunarodne zajednice. U bijelim, plavim, šarenim odorama, ma kako god da su se predstavljali snimali su tijek rata i usmjeravali ga. Sve što im je moglo izmaći kontroli rješavali su telefonskim pozivima, Washingtonu, Bruxellesu, Beču ili Bonnu, nebitno, ali uvijek za njih uspješno i kontrolirano. Samo laiku nije jasno da se Srebrenica desila pod nadzorom i kontrolom međunarodne zajednice.

Zar se nikom ne nameće pitanje da Nizozemci u Haagu nastavljaju samo ono što su započeli u Srebrenici! Valjda su se pokazali kao najučinkovitiji za opet tu međunarodnu zajednicu. Nije kroz povijest slučajno država malo veća od Hutova blata bila najveća kolonijalna sila. Ovo nisu dileme, ovo su ozbiljna pitanja svim bosanskohercegovačkim političarima, a poglavito onima iz “službenog Zagreba”.

Zato gospodo moramo vas pitati: “Što ćete ovdje, ovdje u BiH i Mostaru?”

Tragedija se desila u Haagu!

General Praljak, ponosni Hercegovac, vam je zabranio bilo kakve sućuti i pogrebne ceremonije-cirkusijade, pa vi poletjeli izraziti sućut “službenom Mostaru”. Koje li jeftine farse! Farse koja pokazuje da nismo narod s političarima od profila. Gledano danas, Plenkoviću i Plenkovići bolje bi bilo da ste ’93 uzeli pušku nego otišli bistriti diplomaciju po svijetu. Kako nam je danas tamo niste ostavili nikakav trag, a ni dojam. Hrvatska jeste supotpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma, ali vaš stav da se nećete miješati u unutarnje stvari BiH kao države, govori o ispraznosti svih vaših dolazaka do “službenog Mostara”, a poglavito Sarajeva.

Zadovoljstvo koje iskažete poslije tih i takvih posjeta samo potvrđuje da ste ovdje dočekani i razgovarali sa onima koji su jako slični vama! Opet loša predstava, koju narod nema kada gledati, jer valja pakirati kofere za Njemačku! Zato ne dolazite, ne narušavajte već narušene odnose sa susjedima, za to su dovoljni i ovi naši Plenkovići.

Vi, braćo Hrvati, sa onu stranu Biokova, Une, Save, morate znati, ratova je bilo i biti će, samo neće biti nas da agresora zaustavimo na Orašju, Kiseljaku, Uskoplju, Mostaru, Stocu…

A ti Plenkoviću slušaj svoje mentore i okreni se Bruxellesu, ma koliko tamo marginalac bio, navodi se u priopćenju Udruge “Zavjet u BiH”.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});