fbpx

Zbog pozdrava “Za dom spremni” članu HDZ-a prijeti kazna do 10 godina zatvora u Austriji!?

Autor: Dnevno.ba

KLAGENFURT - Član dugopoljskog HDZ-a Anđelko Bosančić uhićen je tijekom komemoracije u Bleiburgu zbog ustaškog pozdrava "Za dom spremni" i prijeti mu kazna do deset godina zatvora po austrijskim zakonima.

Bosančić je uhićen zato što je, pjevajući glasno, koristio pozdrav koji se tretira kao ustaški i nacistički!

On je sada u pritvoru, nedaleko od Klagenfurta, javljaju hrvatski mediji.

Iako je austrijska policija jasno upozorila da se nikakvi incidenti u vezi s fašističkim i ustaškim simbolima neće tolerirati, nekoliko sudionika komemoracije nije se na to osvrtalo, pa su pritvoreni.

Predsjednik Hrvatske stranke prava i gospićki gradonačelnik Karlo Starčević nazvao je Bosančićev akt “pokazivanjem rimskog pozdrava”.

On tvrdi da Bosančić “nije učinio ništa loše” i potvrđuje da su nakon privođenja i ispitivanja sudioniku komemoracije na Bleiburgu oduzeta osobna iskaznica i druge isprave.

Austrijski mediji prenose da se petero hrvatskih državljana i jedan slovenački nalaze u pritvoru u Klagenfurtu zbog osnovane sumnje da su na nedavnom skupu u Bleiburgu prekršili austrijski zakon o zabrani isticanja fašističkih i nacističkih simbola.

“Pet osoba je privedeno zbog pozdravljanja takozvanim Hitlerovim pozdravom, a jedan zbog nošenja simbola SS jedinica”, objasnio je glasnogovornik suda u Klagenfurtu.

Osumnjičenima prijeti i do deset godina zatvora, a sud će u roku od 14 dana odlučiti o zadržavanju u zatvoru.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI