fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ZNATE LI ŠTO DONOSI ISTANBULSKA KONVENCIJA: Želite da dječake tjeraju na oblačenje haljinica!?

Autor: 7Dnevno

ZAGREB - U škole u SAD-u uveden je 'gender switch day', kada dječaci dolaze odjeveni kao djevojčice, a djevojčice kao dječaci. U dječjim vrtićima oblače dječake u haljinice i pitaju ih, osjećaju li se bolje u takvoj odjeći. Djecu vode na gay parade u sklopu predškolske seksualne edukacije. U Njemačkoj se u vrtićima uvode rodno osvještene slikovnice u kojima ne postoje princ i princeza, već dva princa, dvije mame ili dva tate..., upozoravaju u Inicijativi 'Istina o Istanbulskoj'

Zadnjih tjedana svjedoci smo tipičnog specijalnog informacijskog ratovanja, o kojem se u zadnje vrijeme toliko govori: glavni hrvatski mediji, kao i mnogi političari, već mjesecima proglašavaju sve one koji se protive ratificiranju Istanbulske konvencije zatucanim talibanima koji se protive zaštiti žena od nasilja…

No, prešućuju pritom da nitko nije protiv zaštite žena od nasilja, već da protivnici Konvencije ne žele da djecu u vrtićima i školama tjeraju da nose odjeću suprotnog spola i da dječacima nude da budu djevojčice, a djevojčicama da postanu dječaci. O tome većina hrvatskih medija ne piše i ne govori, kao što ne izvještava ni o sve raširenijem nasilju zagovornika nenasilja i slobode.

Građanska inicijativa Istina o Istanbulskoj prijavila je ovih dana, naime, nepoznatog aktivistu koji je uništio njihov jumbo-plakat u središtu Rijeke, prolivši po njemu crvenu boju. Išli su na policiju jer to nije jedini takav incident. Skupi plakati, čije je postavljanje sufinancirala europska stranka Europski kršćanski politički pokret (ECPM), uništavaju se, kažu, i u drugim gradovima, a sve pod krinkom borbe za nenasilje, pravo na različitost i slobodno izražavanje?!

rodnaideologija12122017

Sporna rodna ideologija

”Slična stvar dogodila se i u Zagrebu u blizini Glavnog kolodvora: nepoznati počinitelj nalijepio je na jumbo-plakat riječ „DA“ preko riječi „NE“ u rečenici „NE rodnoj ideologiji! Žalosno je što neki pripadnici strane koja se zalaže za usvajanje Istanbulske konvencije, zbog navodne borbe protiv nasilja, ‘skaču sebi u usta’ i primjenjuju nasilje, uništavajući tuđu imovinu na najprimitivniji način. Ovakvim nasilnim ponašanjem pokazuju da ne mogu podnijeti da netko drugi ima drukčije mišljenje i da nisu spremni na argumentiranu raspravu”, stoji u priopćenju Građanske inicijative Istina o Istanbulskoj.

Kristina Pavlović, čelnica udruge ‘Glas roditelja za djecu – GROZD’, koja je, zajedno s još nekim udrugama pokrenula Inicijativu Istina o Istanbulskoj, objasnila je u razgovoru za 7Dnevno zašto se protive ratificiranju dokumenta kojeg mnogi u Hrvatskoj glorificiraju kao vrhunsko oličenje pravde, ravnopravnosti i slobode.

”O uništavanju plakata u Rijeci, javio nam je jedan podupiratelj koji je vijest o tome pročitao na Libela.org. Počinitelj se portalu pohvalio svojim činom te objasnio zašto je crvenom bojom zalio plakat! Prijavili smo to PU Riječkoj, pa se nadamo da će brzo pronaći počinitelja, jer je ostavio trag na spomenutom portalu” , ističe čelnica GROZD-a’

Pojašnjava potom da se Inicijativa ‘Istina o Istanbulskoj’ zalaže također za zaštitu žena od nasilja u obitelji, te da podržava dobre dijelove Istanbulske konvencije koji su usmjereni na zaštitu žena od nasilja. No, napominje da se protive ratifikaciji cijelog dokumenta jer je u Konvenciji prisutna sporna i znanstveno neutemeljena rodna ideologija.

”Tu ideologiju nastojali su prikrivenu progurati kroz Konvenciju. No, da je ona itekako prisutna, potvrđuje činjenica da se riječ ‘rod’ u njoj spominje 24 puta. Rodna teorija nije nikada znanstveno utvrđena, no ipak se pokušava progurati kroz razne dokumente. Zašto smatramo da je to opasno? Pa zato što rodna teorija zastupa tumačenje da neovisno o spolu stvako može odabrati svoj rod. Može birati je li žensko, muško ili nešto treće. Postoji dvadesetak mogućih opredjeljenja. Od trans rodne osobe, homo, pedo, animal… i sličnih određenja. Nas roditelje zabrinjava činjenica da Istanbulska konvencija zahtjeva da se rodno pitanje uvede u obrazovanje na svim razinama. Od dječjih vrtića, na dalje. To je opasna namjera, jer tom teorijom zbunjuju djecu u osjetljivoj dobi kada trebaju izgraditi svoj spolni identitet.

Što se nameće Hrvatskoj?

Primjerice, u škole u SAD-u uveden je takozvani ‘gender switch day’, kada dječaci dolaze odjeveni kao djevojčice, a djevojčice u odjeći koju nose dječaci. U dječjim vrtićima dječake oblače u haljinice i potom ih pitaju – osjećaju li se bolje u takvoj odjeći? Djecu iz vrtića vode organizirano na gay parade u sklopu predškolske seksualne edukacije. U Njemačkoj se u dječjim vrtićima izbjegavaju priče i slikovnice klasičnog sadržaja, već se uvode rodno osvještene priče u kojima ne postoje princ i princeza, već dva princa, dvije mame ili dva tate… Takve priče se forsiraju. U mnogim zemljama uveden je termin roditelj 1 i roditelj 2, umjesto mame i tate”, tumači predsjednica udruge GROZD. Napominje da je riječ o postupnom uvođenju rodne teorije, odnosno o politici malih koraka. No, dodaje kako je Istanbulska konvencije veliki korak u tom smjeru.

”Sve to što sam opisala, nametalo bi se Hrvatskoj, kada bi ratificirala Konvenciju. U Istanbulskoj konvenciji se traži iskorjenjivanje predrasuda, kulture, vjere, tradicije u svrhu navodnog sprječavanja nasilja. Sve što se ne uklapa u rodnu ideologiju bi se zabranilo! Oni su deklarativno protiv nasilja, ali samo kada su u pitanju njihovi istomišljenici. No, čim netko drukčije razmišlja, na njih kreću silom! U Hrvatskoj imamo konsenzus protiv nasilja nad ženama i taj dio treba zakonski zaštititi na najbolji mogući način. No, ne treba zato uvesti neznanstvenu rodnu teoriju. Jer, to bi štetilo i djeci, ali i ženama. Već sada imamo u nekim zemljama ‘neutralne WC-e’, u koje mogu ići i muškarci i žene”, objašnjava Kristina Pavlović.

Zaključuje da je Istanbulska konvencija vrlo bitan dokument, jer bi on, u slučaju da ga Sabor ratificira, mijenjao hrvatske propise.

”Konvencija zahtijeva izmjenu zakona, a u sebi ima i mehanizme kontrole. Polovica zemalja EU-a do danas nisu ratificirale Istanbulsku, upravo zbog ovih razloga, odnosno zbog toga što ne žele nametanje rodne ideologije. To znači da ni Hrvatska ne mora ratificirati Konvenciju. Ako to ne učini, ništa joj se ne može dogoditi”, objašnjava Kristina Pavlović.

Podsjeća da su 2011.godine znanstvene institucije pokazale potpunu neutemeljenost rodne ideologije, a promicatelji te ideologije su sami priznali poraz, zatvorivši Nordijski rodni institut, vodeću instituciju koja je htjela dokazati njeno znanstveno utemeljenje. Upravo zato, pojašnjava Kristina Pavlović, mnoge europske zemlje ne žele ratificirati Istanbulsku konvenciju, iako sve te države nastoje na sve moguće načine zaštititi žene od nasilja u obitelji.

I obrana nacionalnog suvereniteta

I politička stranka Hrast protivi se Istanbulskoj konvenciji: ”Stranku ECPM spojili smo s Inicijativom Istina o Istanbulskoj, pa je Europski kršćanski politički pokret sufinancirao postavljanje plakata, koji se sada uništavaju. Stranci Hrast su zaštita obitelji i obiteljskih vrijednosti jedna od najvažnijih tema. Budući da obitelj i nasilje nikako ne idu skupa, Hrast se zalaže za borbu protiv nasilja u obitelji, a pogotovo protiv nasilja nad ženama. No, naš je stav da se odredbe o zaštiti žena trebaju uvrstiti u hrvatske zakone, ali bez rodne ideologije. Što mislite, zašto Istanbulsku konvenciju nije ratificirala polovica zemalja Europske unije? A imali su šest godina vremena da to učine!? Nisu, jer je i njima sporno nametanje rodne ideologije”, ističe Ladislav Ilčić, predsjednik Hrasta i jedan od članova predsjedništva europske stranke ECPM, za 7Dnevno, u pauzi između dva sastanka u Bruxellesu. Dodaje da se Hrast zalaže prvenstveno za obranu nacionalnog suvereniteta.

”Može se dio teksta Istanbulske konvencije prenijeti u hrvatsko zakonodavstvo. Tako Hrvatska može na isti način zaštititi žene od nasilja. No, onaj tko se tome protivi i tko ustrajava pod svaku cijenu na ratificiranju cjelovite Istanbulske konvencije, taj nije za zaštitu žena od nasilje, već je tome stalo jedino do uvođenja rodne ideologije! Mi imamo suverenu državu i ponašajmo se tako. Ne trebamo za svaku stvar prihvaćati međunarodna nametnuta pravila koja, u pravilu, imaju nešto skriveno u sebi zbog čega ćemo se kad tad ‘češati po glavi’ i pitati, jesmo li mogli proći i bez toga?

Ne postoji niti jedan razlog zašto ne bi ovo pitanje mogli riješiti sami u sklopu svog zakonodavstva. Svi koji nameću nešto suprotno, znači da ne vjeruju u vlastitu državu, njezinu suverenost i sposobnost da zaštiti svoje obitelji i žene”, zaključuje čelnik Hrasta i član predsjedništva Europskog kršćanskog političkog pokreta.

Policija: Istražujemo slučaj uništavanja plakata!

”Je li policija pronašla tko je crvenom bojom zalio jumbo plakat inicijative ‘Istina o Istanbulskoj’ nedavno u Rijeci? Jesu li policijski službenici provjerili podatke objavljene na portalu Libela.org o ovom slučaju, gdje se počinitelj tog nasilnog čina, prema riječima aktivista Istina o Istanbulskoj, u tekstu sam pohvalio da je to učinio, a opisao je i zašto je to učinio?

Je li policija pronašla počinitelja koji je na sličan način uništavao plakate Istine o Istanbulskoj u Zagrebu (lijepio riječ ‘DA’, preko riječi ‘NE’ – rodnoj ideologiji) Što će učiniti protiv počinitelja?”, upitali smo glasnogovornike MUP-a, Ravnateljstva policije, te glasnogovornicu PU riječke.

Ogovore Službe za odnose s javnošću MUP-a prenosimo u cijelosti:

”Nastavno na Vaše upite, obavještavamo Vas kako je policija zaprimila dojavu o oštećenju navedenog plakata u Rijeci. U vezi navedenog događaja u tijeku je kriminalističko istraživanje, a kako ne bismo ugrozili uspješan ishod kriminalističkog istraživanja, nismo u mogućnosti dati Vam više podataka.

Nadalje Vas obavještavamo kako nemamo saznanja o postojanju istog ili sličnog događaja na području Zagreba, a na koji se referirate u svom trećem upitu“, stoji u odgovoru glasnogovornika Ministarstva unutarnjh poslova.

Autor: 7Dnevno
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});