fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Žustra politička rasprava u BIH uoči dolaska Erdogana

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan boravit će danas u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini u okviru koje će se susrest s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Nakon toga susreta planiran je sаstаnаk dеlеgаciја BiH i Turske, a potom će se Izetbegović i Erdoğan obratiti medijima, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

Planom posjete turskog predsjednika BiH predviđeno je polaganje cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači, kao i šetnja starim dijelom Sarajeva od Sebilja u pravcu Gazi Husrev-begove džamije, gdje će Izetbegović i Erdoğan klanjati akšam-namaz.

Centralni događaj Erdoganove posjete planiran je u Zetri, gdje će turski predsjednik prisustvovati Generalnoj skupštini Unije turskih europskih demokrata, a predviđeno je da se na skupu pred blizu 20.000 građana pored Erdogana obrati i Izetbegović.

Velika pažnje i brojne reakcije

Događaj plijeni pažnju kako domaće tako i inostrane javnosti, posebno kada se ima u vidi činjenica da je održavanje sličnih skupova zabranjeno u jednom dijelu zemalja članica Europske unije..

Protekle dane u BiH obilježila je žustra politička rasprava oko samog održavanja skupa, njegovog karaktera te oko same procedure održavanja najavljenog skupa.

Međutim, činjenica je da je ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je još 7. svibnja 2018. godine od Ambasade Republike Turske u Sarajevu zaprimilo informaciju o najavi radne posjete predsjednika Republike Turske Bosni i Hercegovini.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak tada je potvrdio da je stigla najava posjete predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana Bosni i Hercegovini te da se ne spominje na bilo koji način izborna kampanja u Turskoj.

Kao razlog posjete, kako je precizirao, navedeno je njegovosudjelovanje na generalnoj skupštini jedne nevladine organizacije u Sarajevu,

“Ne spominje se izborna kampanja niti izborni skup Erdoganove stranke”, rekao je Crnadak u izjavi novinarima u Banja Luci.

Izetbegović je uoči dolaska turskog predsjednika kazao da će Erdoğan iskoristiti priliku da uputi i predizborne poruke, ali da to nije ništa neobično te je dodao da BiH s Turskom nije nikada imala nikakav poseban problem kao nijedna druga zemlja u regiji. Odgovarajući na kritike samog skupa, odnosno na one kritike koje dolaze iz reda bošnjačkog naroda, Izetbegović je prije par dana kazao da se radi o Bošnjacima koji su frustrirani.

S obzirom na veliki interes za skup na kojem će se pojaviti i turski predsjednik ali i predsjedavajući Predsjedništva BiH u Zetri se očekuje blizu 15 tisuća posjetitelja, a smještajni kapaciteti u Gradu Sarajevu su gotovo u potpunosti popunjeni 19. i 20. svibnja.

Iz MUP-a KS su istakli da se zahtjev za održavanje odnosi samo na javni skup u Zetri, a da osiguranje ostalih aktivnosti turskog predsjednika poduzimaju službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Kada je riječ o reakcijama na skup, SDA i GS su od stranka probosanske orijentacije podržale određvanje skupa ocijenivši da u tome ne vide ništa problematično. Ipak ostatak probosanke političke scene prilično je rezerviran ili rezolutno protiv održavanja skupa.

Iz Saveza za bolju budućnost naglasili su da ne spore prijateljske veze i dobre namjere turske države i turskog naroda, ali smo zabrinuti kratkovidošću vrha bošnjačke politike, koja zbog jeftinog populizma pristaje gaziti suverenitet države i dostojanstvo bošnjačkog naroda, dajući neprijateljima Bosne i Hercegovine primjer antidržavnog djelovanja.

Uoči nedjeljnog skupa u Zetri na kojem će se pojaviti i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, Predsjedništvo SDP-a je zaključilo da taj skup predstavlja narušavanja interesa BiH.

“Bez obzira što se forma ovog skupa pokušava predstaviti na drugačiji način, u njegovoj suštini radi se o predizbornoj kampanji koju Erdogan vodi u sklopu prijevremenih predsjedničkih izbora u Turskoj. Ne može i ne smije se zanemariti činjenica da su slični skupovi zabranjeni od strane vlasti vodećih evropskih država, među kojima je i Njemačka. Zbog toga ovakav skup u Sarajevu nije u skladu sa interesima BiH i njenih aspiracija za što brže članstvo u NATO i EU”, smatraju u SDP-u.

Iz Demokratska fronte kazali da su da je Bosna i Hercegovina je suverena država i takva treba da ostane. Suverenitet je po definiciji potpuna vlast države ili naroda na vlastitu teritoriju. Bosna i Hercegovina ima svoje institucije vlasti koje su po Ustavu zadužene za vođenje vanjske politike.

Građanski savez ipak smatra da BiH ne bi trebala osporavati održavanje mitinga turskog predsjednika u Sarajevu.

Ukoliko ima sve potrebne dozvole državnih organa, u skladu sa zakonima BiH, onda skup treba da se održi. Naš stav je uvijek po svim pitanjima isti: Zakon iznad ličnosti. Dakle, potrebno je da se država očituje. Međutim, ne treba od predsjednika nama prijateljske Turske tražiti ono što nije traženo od recimo Kolinde Grabar-Kitarović. Moj stav je da nikako ne smijemo uvoditi dvostruke standarde zato što se dijelu javnosti ne sviđaju Turska i Turci. Naša zemlja je premala i ima previše neprijatelja da bi odbijala ovo malo iskrenih prijatelja koje ima”, kazao je predsjednik Građanskog saveza.

Naša stranka oštro je reagirala je na najavu dolaska Erdogana u Sarajevu navodeći kako ne mogu da rukovodstvo Stranke demokratske akcije ne sagledava katastrofalne političke posljedice održavanja najavljenog skupa, koji se ne može shvatiti drukčije nego kao provociranje Europske unije.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Republika Srpska svjesna aspiracija Turske u BiH i podrške Bošnjacima, ali je neprihvatljivo da se “petljaju u ljubav srpskog naroda prema Srbiji i Rusiji.

Prilikom posjete Mostaru predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović upitana da prokomentira skup, kazala je da se o tome ne bi očitovala dok ne vidi kako će skup proći. Očitovala se ipak Željana Zovko zastupnica Hrvatske u EU parlamentu Željana Zovko koja je kazala da se BiH time udaljava od Europske unije te se okreće suradnji s Rusijom.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});