fbpx

ZVIZDIĆ: Niko ne komentira postotak nepismenog stanovništva u BiH

Autor: Fena

SARAJEVO - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je danas novinarima u Sarajevu da je objavljeni Popis stanovništva u BiH urađen u skladu s važećim Zakonom o popisu, nadležnostima direktora Agencije za statistiku BiH i u skladu s međunarodnim standardima te da bi to pitanje trebalo biti završeno na način da svi nivoi vlasti, institucije i bh. dužnosnici počnu poštovati važeći Ustav i zakone BiH.

Zvizdić je pretpostavio da će popis i dalje biti vrlo aktualna tema ali, kako je rekao, nažalost, samo u jednom segmentu – procentualnom iznosu pojedinog naroda u BiH.

Napomenuo je da nije primijetio nijedan komentar u vezi procenta nepismenog stanovništva u BiH i broja mladih u odnosu na ukupan broj stanovnika naše zemlje te istakao da su oba podatka zabrinjavajuća.

Popis je, kaže, dao relevantno stanje i smjernice na koji način se trebaju donositi strategije te kako pomoći da se spomenuti podaci uskoro poprave, kako bi BiH učinili privlačnom i prosperitetnom, prije svega, za mlade ljude, a onda i za sve građane BiH.

Osvrnuo se i na poruke kancelarke Savezne Republike Njemačke Angele Merkel, za koje je kazao da su optimistične te da predstavljaju pravu podršku za sve institucije i vlasti u BiH.

– Konstatacija Merkel da je BiH napravila ozbiljne pomake na putu europskih integracija je nešto što ohrabruje – smatra Zvizdić.

Dodao je da će ova izjava, uz podršku i moguću financijsku podršku, pogotovo poljoprivrednom sektoru u BiH, možda promijeniti trenutni stav Ivanića, što će omogućiti slijedeći korak BiH ka narednoj fazi europskih integracija, a to je priprema Upitnika za BiH.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI