fbpx

Zvizdić pozdravlja odluku Apelacijskog vijeća Suda BiH

Autor: Večernji list

SARAJEVO - Predsjedatelj Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić pozdravlja odluku Apelacijskog vijeća Suda BiH po presudi Suda BiH o knjiženju vojnog objekta Stacionarno-komunikacijsko čvorište „Veliki Žep“ u općini Han Pijesak na ime svojine države Bosne i Hercegovine, što će doprinijeti ubrzanom procesu za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO savez.

Nakon usvajanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Odluke o sistemu koordinacije procesa europskih integracija u BiH, odluka Apelacijskog vijeća Suda BiH predstavlja dodatni poticaj Vijeću ministara BiH i svim bosanskohercegovačkim institucijama za daljnji rad na EU i NATO integracijama koje predstavljaju sinonime za mir, stabilnost i ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine.

U proteklom razdoblju, 23 lokacije perspektivne vojne imovine su uknjižene na državu Bosnu i Hercegovinu. U bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska se nalazi šest takvih lokacija i vojni objekt u Han Pijesku je prvi objekt koji će biti uknjižen na BiH i koji će ujedno otvoriti vrata Bosni i Hercegovini ka članstvu u NATO savez. Proces knjiženja se bazira na pravnim i tehničkim argumentima i utemeljen je na zakonskim rješenjima. U idućem razdoblju, za proces knjiženja, od strane Ministarstva obrane BiH, pripremljene su 63 vojne lokacije koje se nalaze na teritoriji države Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo obrane BiH će u suradnji s nadležnim institucijama poduzeti potrebne mjere radi implementacije ove presude.

Ovom odlukom Apelacijskog vijeća Suda BiH stečeni su uslovi da na sljedećem summitu NATO može biti aktiviran MAP, čime će se otvoriti vrata ka članstvu u ovom savezu.

Autor: Večernji list

ZADNJE VIJESTI