fbpx

6 razloga zbog kojih dolazi do ispadanja kose

Autor: Ordinacija.hr

Tijekom dana normalno je da nam ispadne do 100 vlasi kose, a postoje i oni periodi kada primjećujemo jače ispadanje kose, a normalno je da se to događa jednom godišnje.

Ako primjećujete da tijekom duže vremena vaša kosa ispada puno više, da je odvod nakon pranja kose prepun dlaka, a primjećujete veći broj i na jastuku, postoji niz razloga koji mogu uvjetovati pojačano opadanje kose, a većina je vezana direktno uz vaše zdravlje te je situacija lječiva.

Umjesto da pokušavate svoju kosu raznim kozmetičkim preparatima ili sakriti nastale promjene, radije se uputite liječniku jer problem može ležati u ovim problemima:

1. PROBLEM SA ŠTITNJAČOM

Ako imate problema sa štitnjačom, znači da su hormoni u disbalansu što može prouzrokovati mnoge zdravstvene probleme, a jedan od njih je i opadanje kose. Bez obzira radi li se o hipertireozi ili hipotireoza, opadanje kose jedan je od simptoma, a preispitajte se osjetite li i druge simptome, kao što je neobjašnjivo nakupljanje kilograma, depresija ili problemi s očima.

2. INFEKCIJA VLASIŠTA

Vlasište se, kao i koža, može inficirati različitim bakterijama i gljivicama, a jedno od njih je i lišaj. Pri infekciji vlasišta s lišajevima, dolazi do gubitka kose na tom području, a često dio i potpuno ćelavosti. Lišaj se širi kružno te na taj način i opada kosa, a može se raditii o folikolitusu, kada se zbog gljivične ili bakterijske infekcije upali folikula dlake, a koja nastaje kao posljedica brijanja, vrućine i znoja, kao i ozljeda na koži.

3. RODILI STE

Nakon poroda, žene mogu oboljeti od prorjeđivanja kose, koje se još naziva telogen effluvium. Ono se pojavljuje u 50 posto žena u prvih pet mjeseci nakon poroda.

4. MANJAK ŽELJEZA U KRVI

Manjak željeza u krvi znači da crvene krvne stanice imaju smanjenu sposobnost prenošenja kisika. Ono utječe i na gubitak kose, jer je željezo potrebno za čvrst rast folikula. Tijekom obilnih menstruacija, mnoge žene iskuse gubitak željeza, što također može uzrokovati padom kose.

5. KOŽNE BOLESTI SU SE PROŠIRILE NA VLASIŠTE

Osobe koje pate od kožnih bolesti, mogu gubiti kosu jer se bolest proširila na vlasište, kao na primjer kod osoba koje pate od psorijaze, postoji velika mogućnosti da će jednom u životu ona se proširiti i na vlasište, no ne radi se o trajnom gubitku kose.

6. UŠLI STE U MENOPAUZU

Za žene, menopauza znači fizičku, mentalnu, ali i hormonalnu promjenu, a vrlo česta posljedica tih svih promjena je ispadanje kose, kao i njeno stanjivanje. Razlog tome je što su estrogen i progesteron, najvažniji ženski hormoni izuzetno važni za rast i zdravlje kose, a tijekom menopauze, oni se luče u manjoj mjeri.

Autor: Ordinacija.hr

ZADNJE VIJESTI