fbpx

Djeca će imati bolji vid ako više vremena provode vani na zraku

Autor: 24 sata

Nasljedni faktor šansu za kratkovidnošću povećava za 60 posto, a samo dva sata vani na dan to neutraliziraju. Na žalost, to se ne odnosi na djecu koja pate od kratkovidnosti i već nose naočale

Ima li dijete oba kratkovidna roditelja, nasljedni faktor povećava za 60 posto šansu da će trebati naočale.

No već 14 sati na tjedan provedenih izvan kuće može neutralizirati taj rizik i smanjiti šansu za naočalama na samo 20 posto, što je jednako kao i kod djece čiji roditelji nisu kratkovidni. Razlog nije samo taj da djeca, kad su vani, ne čitaju, ne igraju videoigre ili gledaju televiziju.

Sunce samo po sebi pomaže. Jedan od razloga je taj što više UVB zraka potiče proizvodnju i cirkulaciju vitamina D, koji sprečava abnormalni rast djetetova oka. Drugi je da svjetlo sprečava razvoj kratkovidnog oka, a vanjsko svjetlo je sjajnije i jače.

Dominanta teorija znanstvenika je da jako danje svjetlo stimulira oslobađanje dopamina iz stanica mrežnice oka, a on potiče sporiji, normalan razvoj oka.

Nažalost, znanstvenici su utvrdili da se navedene koristi odnose samo na djecu koja još ne nose naočale. Oni koji već imaju problem kratkovidnosti neće profitirati od igre na zraku. Barem što se tiče vida.

Autor: 24 sata

ZADNJE VIJESTI