fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Djeca cijepljena u FBiH primala tri puta veću dozu žive od dopuštene

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Djeca koja su cijepljena u Federaciji BiH u proteklih 14 godina primala su tri puta veću dozu žive od dopuštene, tvrde iz Udruge roditelja teško oboljele djece BiH. Kako navode iz spomenute udruge, od 2002. godine djeci su se isti dan davala cjepiva triju različitih proizvođača, od kojih svako cjepivo sadrži 0,50 mikrograma žive, koja u većim količinama remeti funkcije živčanih stanica.

Predviđena srednja dnevna doza žive, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), iznosi 0,50 mikrograma po jednom cjepivu. Tako je, kako tvrde iz Udruge roditelja teško oboljele djece u BiH, prekoračena dopuštena doza što je dovelo do neuroloških oštećenja kod određenog broja djece. “Došlo je do oglušenja na preporuku najvišeg medicinskog autoriteta u svijetu. Nikad nam neće biti jasno zbog čega je to tako, ali naša su djeca jedno vrijeme primala tri puta veću dozu žive od predviđene”, kazala je Jagoda Savić, predsjednica spomenute udruge. Uzrok teških neurodegenerativnih oboljenja kod djece može se utvrditi kroz dvije vrste pretraga. Imunoenzimskim testom (ELISA) utvrđuje se količina virusa ospica u krvi, dok se genotipizacijom, drugom vrstom pretrage, vrši izolacija tih virusa.

Jagoda Savić tvrdi da su mikrobiolozi u posljednjih 14 godina krili rezultate nalaza genotipizacije ne ostavivši tako uputu roditeljima o tome kako se može dokazati uzrok oboljenja kako bi se stekla prava na zakonsku odštetu u takvim slučajevima.

“Godinama se govorilo da nije od cjepiva, a nikada se nije vršila laboratorijska analiza prisutnosti virusa da bi se ustanovilo jesu li oni uzrok li ne. Radi zaštite programa cijepljenja govorilo se da nije, a ustvari se ta neistina vratila kao bumerang javnom zdravstvu”, navodi Savić.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});