fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Dječak pao u komu tri dana nakon cjepiva i ostao invalid…

Autor: Dnevni list

SARAJEVO - Cijepiti dijete ili ne? Veliki broj roditelja sve češće se susreće s tom dilemom, uglavnom potaknuti slučajevima u kojima su djeca nakon cijepljenja zadobila određene zdravstvene tegobe koje variraju od lakših do najtežih.

No, premda su u svijetu sve glasnija razmišljanja o utjecaju cjepiva na zdravlje, zdravstveni djelatnici zasada uglavnom ne priznaju postojanje te uzročno-posljedične veze, tako da je roditeljima čija su djeca oboljela poslije cijepljenja teško dokazati u sudskim postupcima da su komplikacije nastale od cjepiva.

Uvesti standardne pretrage

Stoga je Udruženje roditelja teško bolesne djece u BiH jučer u Sarajevu održalo konferenciju o cjepivima na kojoj je između ostalog najavljeno da će BiH uskoro postati prva zemlja u regiji koja će uspostaviti standardizaciju istražnih radnji u kaznenim postupcima oštećenja zdravlja djece nakon cijepljenja. Ta standardizacija će se uraditi za sva četiri cjepiva koje bebe primaju u prvoj godini života (Hepatitis b, DTPr polio, HIB i MMR).

– Dvije laboratorijske pretrage mogu pokazati da li je cjepivo izazvalo oboljenje kod djeteta ili nije, tvrde iz Udruženja roditelja teško bolesne djece u Bosni i Hercegovini.

Kažu kako su do toga zaključka došli nakon 14-godišnjeg rada i istraživanja postvakcinacijskih komplikacija. Također, iz Udruženja su jasno naglasili da medicinski stručnjaci godinama šute i kriju pravu informaciju o utjecaju cjepiva na zdravlje.

Predsjednica Udruženja Jagoda Savić kazala je da je Udruženje u proteklih sedam godina znatno napredovalo u istraživanju zahvaljujući suradnji s američkom agencijom za kontrolu lijekova.

– Zahvaljujući njima vidjeli smo kako se sistematiziraju postvakcinacijske reakcije i kako se traži moguća uzročno-posljedična veza između cijepljenja i teškog oštećenja zdravlja kod neke djece. Mi nikada nismo bili protiv cijepljenja kao oblika zaštite zdravlja djece, ali jesmo protiv loših vakcinacijskih praksi koje se godinama provode u BiH – rezolutno je istaknula Savić.

Nedozvoljena doza!

Navodi da je BiH zahvaljujući kontaktima s uglavnom stranim stručnjacima uspjela napraviti listu laboratorijskih pretraga koje su relevantne za medicinsko ispitivanje oštećenja zdravlja kod djece i koje mogu pomoći da se razgraniči nedoumica je li to oštećenje zdravlja nastalo lošim odgovorom organizma djeteta na cijepljenje ili je nastalo pogreškom liječnika, ili pak pogreškom farmaceutske industrije.

– Kad dijete dobije teško neurodegenetrivno oboljenje koje se zove subakutni sklerozi panencephalitis (SSP), koje se dešava isključivo kad virus morbila zarazi mozak, dokazivanje se vrši na vrlo jednostavan način s dvije laboratorijske pretrage. Jedna od njih se naziva Eliza i mjeri količinu virusa u krvi i moždanom likvoru djece. Druga, koju su nam 14 godina naši mikrobiolozi krili, zove se genotipizacija i ona vrši izolaciju soja virusa morbila u krvi i likvoru. Virus morbila ima osam sojeva koje prepoznaje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i koji ih klasificira slovima od A do H. U cjepivu se koristi samo soj A i vrlo je jednostavno zaključiti da je oboljenje uzrokovalo cjepivo ako se u moždanom likvoru nađe soj A, kazala je Jagoda Savić.

Ona podvlači da čak u 70 posto slučajeva nisu problem loša cjepiva, nego način njihovog davanja. Savić navodi da prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, srednja dnevna doza žive koju dijete može primiti cijepljenjem, a da mu se pri tome ne naruši zdravlje, iznosi 0,50 mikrograma.

– Međutim, BiH se oglušila na ove preporuke i djeci se davala tri puta veća doza od dozvoljene, tvrdi Savić.

– Kod nas se javlja koadministracija, odnosno davanje tri cjepiva tri različita proizvođača isti dan, a svaka od njih sadrži 0,50 mikrograma. Naša djeca su primala tri puta veću dozu od predviđene, na početku trećeg mjeseca života kad primaju Di-Te-Per, HiB i polio, i onda nakon 30 dana ponovo. Dijete koje primi takva dva cjepiva dobije spastičnu tetraparezu, encefalitis, hipotoniju i trajno se onesposobi za normalno funkcioniranje. Već prvi dan života djeca prime cjepiva u kojima se nalaze dvije doze po 0,50 mikorgrama žive, upozorila je Jagoda Savić.

jagodasavic11012017

Tvrdi da je sporna i MMR cjepivo u kojoj se nalazi djelomično umrtvljen virus za koji ne postoji sigurnost da li će ostati takav ili će se deaktivirati prilikom transporta ili rukovanja.

Traži se izmjena zakona

Na današjoj konferenciji potvrđeno je da će Udruženje teško oboljele djece od Federalnog ministarstva pravde tražiti da se izvrše izmjene i dopune Člana 121. Zakona o krivičnom postupku koji regulira toksikološka ispitivanja kako bi se konačno stalo u kraj izgovorima ‘nije od cjepiva’.

– Namjera nam je da trajno prekinemo ljekarske rečenice da nije od cjepiva, koje nikada nisu bile potkrijepljene laboratorijskim nalazima i da tužitelje obavežemo da te pretrage urade kako bi djeca ostvarila svoja prava. Roditelji 75 djece su Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu uputili zahtjev da se urade testovi. Jedan dječak je pao u komu tri dana nakon cjepiva i ostao je invalid, a tužitelj je rekao da nije od cjepiva iako su dva nalaza pokazala da dijete nema nikakav genetski poremećaj. Slučaj je vodio tužitelj Sead Kreštalica, koji se danas (jučer, nap.a) zajedno s glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić nije odazvao pozivu, kazala je Savić.

U vezi toksikoloških ispitivanja najavila je da Udruženje nastoji formirati stručnu grupu te definirati predlagača zakona da bi se uradile izmjene i dopune člana Zakona o krivičnom postupku koji regulira takva ispitivanja. Prvo na razini Federacije BiH, a poslije RS-a i države.

Konferenciji se odazvao Ministar pravde i uprave Županije Sarajevo Mario Nenadić koji je kazao ‘da se mora odgovoriti na pitanje postvakcinacijskih problema te da treba doći do izmjena u zakonu koje Udruženje predlaže’.

Najavio je da će kao županijsko ministarstvo, Ministarstvu pravde FBiH inicirati izmjene odgovarajućih propisa Zakona o krivičnom postupku.

– Zahtjevi su vrlo realni jer problem postoji – kazao je Nenadić.

Konferenciji o cjepivima odazvali su se, pored ostalih, zastupnik u Zastupničkom domu PS-a BiH Šemsudin Mehmedović i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

I zemlje regije kreću istim putem

Jagoda Savić naglasila je kako postoji jasna dijagnostička razlika koju će prosljeđivati institucijama koje će kasnije moći ispitati u pravnom postupku te vrste problema.

– S obzirom na to da imamo najduži staž u ispitivanju postvakcinacijskih komplikacija postali smo prva država okruženja koja pokušava standardizirati istražne radnje u krivičnim postupcima oštećenja zdravlja djece nakon cijepljenja, i to se sada širi na zemlje regije koje žele od nas preuzeti iskustva, rekla je Savić.

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});