Evo što se događa u vašem tijelu 10 sati nakon što nalakirate nokte

Autor: Net.hr

Lomljivost i mrlje od prečestog lakiranja nisu ništa naspram onoga što lakovi mogu izazvati.

Ima neko posebno zadovoljstvo u svježe nalakiranim noktima, a ono je još i veće ako ste ih uspjeli nalakirati u jednom potezu, zar ne? Da, razumijemo vas, ali i same znate da nije dobro prečesto ih lakirati jer ih lak može isušiti pa postaju tanki i lomljivi.

No, ono što je još gore jest koliko su lakovi zapravo štetni za naše zdravlje, ali na to često ‘zažmirimo’ jer mislimo da se nama ne može ništa dogoditi od jednom običnog laka.

Što je toliko sporno u lakovima na nokte?

Opasnost leži u njihovim sastojcima koji su toksični za organizam, piše Brightside, a neki od njih su:

Toulen – otapalo koje daje sjaj laku i čuva pigment. Može utjecati na središnji živčani sustav i uzrokovati reproduktivne poremećaje. Ako osjećate glavobolju, slabost ili imate problema s nesanicom, a stalno lakirate nokte, bilo bi bolje da napravite pauzu.

Formaldehid – bezbojni plin koji produljuje životni vijek laka. Ako patite od alergija, kontakt s ovim plinom može može uzrokovati dermatitis i kemijske opekline. U nekim slučajevima može dovesti do poremećaja srčanog ritma, konvulzije i raka.

Dibutil ftalat – daje miris laku za nokte, a može uzrokovati endokrine poremećaje, ginekološke bolesti i bolesti respiratornog trakta.

Rezultati istraživanja su bili zabrinjavajući

Kako bi dokazali teoriju, znanstvenici su čak proveli istraživanje na skupini od 24 žene koje su lakirale nokte. Nakon šest sati od lakiranja, kod većine žena zabilježene su povišene razine difenilfosfata – derivata trifenil fosfata koji se formira u procesu metabolizma.

Deset sati nakon početka eksperimenta, razine difenil fosfata u tijelima svih ispitanica porasle su i do sedam puta iznad normalne razine.

Kako onda izabrati lak koji neće ugroziti vaše zdravlje?

Neke bočice lakova imaju posebne oznake na koje obratite pažnju:

5-Free – proizvod ne sadrži formaldehid, njegove derivirane smole smole formaldehida, toluen, dibutil ftalate ili kamfor.

3-Free – lak nema tri štetna sastojka: formaldehid, dibutil ftalat i toluen.

Autor: Net.hr

ZADNJE VIJESTI