fbpx

Glavni uzrok štetne navike koju ima svaki drugi čovjek

Autor: Zadovoljna.hr

Ova navika opasna je za zube, ali ima posljedice i na druge dijelove tijela. Provjerite koji je njezin glavni uzrok.

Škrgutanje ili škripanje zubima navika je koju povremeno ima svaki drugi čovjek, a redovno svaki peti.
Neki ljudi škripe zubima jedino u snu, što se naziva bruksizmom, a drugi nesvjesno tijekom dana. Ova štetna navika stvara pritisak na zube mnogo veći od žvakanja. “Pritisak može biti i do 600 kilograma po četvornom centimetru”, rekao je Dietmar Oesterreich, potpredsjednik njemačkog dentalnog saveza.

Škrgutanje zubima može otupjeti sjekutiće i očnjake te stanjiti površinu kutnjaka. “Time se gubi tvrdo tkivo zuba i oni gube izvorni oblik”, kaže Oesterreich. To znači da će zubi početi reagirati na hladno i vruće, dijelovi se odlomiti, a krune i plombe ispasti.

Mnogi od onih koji pate od bruksizma ujutro primjećuju iste posljedice. “Dvadeset do trideset posto pacijenata osjetit će bol u žvačnim (mastikatornim) mišićima, čeljust će im biti ukočena i čut će zvuk kliktanja kada otvore usta”, objašnjava Oesterreich.

“Bol se može širiti u vrat, a nekima će se čak razviti glavobolja, posebno na području sljepoočnica. Bol se može odagnati masažom žvačnih mišića i toplim oblogom. Pomaže i zijevanje jer opušta mišiće “, dodaje psihoterapeut Michael Preibsch.

Međutim, to je samo način ublažavanja simptoma, ali ne i liječenje uzroka, a glavni uzrok škrgutanja najčešće je – stres. Ali sve to ublažava simptome, a ne liječi uzrok, koji je najčešće stres.

“Osobe koje škrguću zubima najprije bi trebale ustanoviti zašto su pod stresom i onda ga pokušati smanjiti, primjerice autogenim treningom ili nekom drugom metodom relaksacije. Nekad je potrebna i profesionalna pomoć”, zaključuje Preibsch.

Autor: Zadovoljna.hr

ZADNJE VIJESTI