fbpx

Groznica Zapadnog Nila odnijela 11 života u Srbiji

Autor: Fena

BEOGRAD - U Srbiji je registrirano 126 slučajeva obolijevanja od groznice Zapadnog Nila, dok je 11 pacijenata umrlo od te bolesti koju prenose komarci, priopćio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Najviše oboljelih je u Beogradu (61), Južnobačkom (24), Južnobanatskom okrugu (22), Zapadnobačkom (6), Srednjebanatskom (4), Sremskom (3), Podunavskom (2), Braničevskom (2), Sjevernobanatskom (2).

Groznica zapadnog Nila prvi put je registrirana u Srbiji 2012. godine. Od tada do 2017. godine prijavljeno je 574 slučaja groznice Zapadnog Nila, a umrla je 61 osoba, navedeno je na siteu Batuta, prenosi Tanjug.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje i najviše se javlja u periodu najveće aktivnosti komaraca. Iskustva su pokazala da se prvi oboljeli uglavnom javi u drugoj polovini jula, a da se najviše oboljelih prijavljuje tokom augusta.

U Evropskoj uniji tokom ove godine registriran je 231 slučaj obolijevanja od groznice Zapadnog Nila i to u Italiji, Grčkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Francuskoj, dok je osam pacijenata umrlo.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI