fbpx

Iako je puna tigrastih komaraca, ZHŽ ne želi zaprašivanje

Autor: Ljubuški.info

ŠIROKI BRIJEG - Federalna uprava civilne zaštite, koja je od ZZJZ FBiH osigurala 1826 litara insekticidnog sredstva Neopitroid premium koje se koristi za zaprašivanje, a koje je ostalo od akcije provođenja adulcidnog tretmana komaraca za vrijeme poplava 2014., poslala je u listopadu prošle godine obavijest svim županijama u FBiH kako posjeduje potrebno sredstvo i vozilo za zaprašivanje, ali njihove usluge zatražili su samo Tuzlanska i Posavska županija.

HNŽ, u kojem je potvrđena prisutnost tigrastog komarca koji, između ostalih, prenosi opasni virus Zika, nije smatrao potrebnim da se izvrši zaprašivanje i time smanji broj opasnih insekata.

“U FBiH, prema istraživanjima koja je provodio Veterinarski fakultet u Sarajevu, u okviru zajedničkog projekta ‘European Network for Sharing Data on the Geographic Distribution of Arthropod Vectors, Transmitting Human and Animal Disease Agents’, koji financiraju EFSA i ECDC, ova vrsta komarca registrirana je u većem dijelu Hercegovine. Međutim, ti komarci nisu zaraženi virusom Zika”, kazali su ranije iz ZZJZ FBiH.

“Federalna uprava civilne zaštite uputila je organizacijski akt od 2. 10. 2015. godine svim zavodima za javno zdravstvo županija u Federaciji BiH kojim od istih traži dostavljanje plana za provođenje DDD mjera za proljeće 2016. godine. Na navedeni akt su odgovorili županijski zavodi za javno zdravstvo Posavske i Tuzlanske županije, dok ostale županije nisu iskazale potrebu za provođenjem mjera dezinsekcije na svom području. Zavodi za javno zdravstvo Srednjobosanske i Sarajevske županije nisu odgovorili na upućeni akt”, kazala je Majda Kovač, viša stručna suradnica za odnose s javnošću FUCZ.

U razdoblju od veljače do travnja ove godine pripadnici FUCZ ponovno su preko telefona i e-maila kontaktirali županijske zavode tražeći ponovno da se izjasne o planu provođenja dezinsekcije na njihovom području, ali iz ostalih županija nije bilo odgovora. Dvije županije koje su iskazale zanimanje za dezinsekciju istu su već završile.

Autor: Ljubuški.info

ZADNJE VIJESTI