fbpx

Ili potpisivanje kolektivnog ugovora ili TŽ ostaje bez doktora

Autor: Dnevno.ba

TUZLA - Savezi strukovnih sindkata doktora medicine i stomatologije TŽ i FBiH organizirali su danas prosvjedni skup doktora Tuzlanske županije sa ostalim članovima sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH u Tuzli.

Ovom prilikom istaknuto je kako doktori u TŽ  ne zaslužuju da budu zadnji i jedini u FBiH bez svog kolektivnog ugovora i bez, kako su naveli, prava na svoj status i borbu u svoje ime.

Navode da su na ovaj korak primorani zbog, kako kažu, diskriminirajućeg odnosa Vlade TŽ prema doktorima uposlenim u javnom zdravstvenom sektoru. Podsjećamo, u štrajk su stupili 4. lipnja.

„Taj štrajk je opstruiran na razne načine. Vi ste svjedoci i mi smo u nekoliko navrata objavljivali da su izdate zabrane od Suda zbog toga što je ovaj štrajk zabranjen u Kliničkom centru u Tuzli, potom u Domu zdravlja u Tuzli, a evo i u Općoj bolnici u Gračanici jučer. Znači, mi smo pod jednim velikim pritiskom, kolegama se ne dozvoljava da na jedan demokratski način izraze svoj stav i neslaganje sa ovakvim odnosom prema njima. Ovo je zaista odbrana dostojanstva ljekara, naše struke, rekla je za BHT1 Nermina Kravić, predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TŽ.

Vladi TK su poslali jasnu poruku: Ili potpisivanje kolektivnog ugovora ili ova županija ostaje bez doktora medicine i stomatologije koji su u toku iduće sedmice spremni na potpisivanje kolektivnih otkaza.

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije TŽ već pola godine pokušava putem pregovora pronaći zajednički jezik s predstavnicima Županijske vlade, ali bezuspješno. Ovaj sindikat još uvijek nije uspio dobiti ni reprezentativnost od Vlade TŽ, a samim tim ni kolektivni ugovor.

Vlada TŽ je u svom saopćenju navela da su njeni predstavnici spremni za nastavak pregovora s doktorima medicine i stomatologije nakon jučerašnje informacije da su doktori spremni na kolektivno podnošenje otkaza.

“Od Vlade TŽ smo dobili poziv da dođemo u ponedjeljak u 13 sati i na neki način ćemo pokušati razriješiti ovu situaciju. Ukoliko ne budemo našli zajedničku riječ, mi krećemo s prikupljanjem potpisa i davanjem kolektivnih otkaza u cijelom kantonu”, rekao je potpredsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH Admir Suljić koji obnaša i funkciju predsjednika Štrajkačkog odbora sindikata u TŽ.

Podršku Tuzlacima pružili su i doktori iz BPK Goražde koji već imaju potpisan kolektivni ugovor.

Pored Tuzlanske županije, kolektivni ugovor još uvijek nije potpisan ni u Zapadno-hercegovačkoj županiji.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI