fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Iznenađujući simptom da trebaš više odmora

Autor: Zdravakrava.ba

Radi se o prekomjernim kontrakcijama mišića oka. Obično se javlja u odrasloj dobi i to postepeno, a u nekim slučajevima se može proširiti na neke dijelove lica.

Svoje oči većina ljudi ne povezuje sa stresom, ali jedna pojava jasno ukazuje na to da previše radite, da ste pod stresom, umorni ili čak premoreni i da vjerojatno većinu dana provodite pred nekom vrstom ekrana. Riječ je o titranju oka. Javlja se bez najave, iznenada i traje nekoliko sekundi. Može se pojaviti i više puta u danu.

Medicinski naziv za ovu pojavu je – blefarospazam. Radi se o prekomjernim kontrakcijama mišića oka, odnosno nekontroliranom titranju. To zapravo uzrokuje grčenje mišića koji okružuje oko i nemoguće ga je zaustaviti. Javlja se ili na oba oka ili na jednom. Obično se manifestira u odrasloj dobi i to postepeno, a u nekim slučajevima se može proširiti na neke dijelove lica.

Što uzrokuje blefarospazam?

U većini slučajeva temeljni uzrok je nepoznat. Međutim, često je povezan s:

umorom

nedostatkom sna

iritacijom očiju stresom kofeinom

i/ ili dugotrajnim radom na računalu.

Blefarospazam je obično bezbolan i bezopasan, jedino što je neugodan. U nekim slučajevima titranje oka može biti simptom drugog medicinskog stanja – suhih očiju, upaljenih kapaka, osjetljivosti na svjetlo i rijetkih neuroloških problema. U većini slučajeva ovaj poremećaj sam nestaje, no ponekad je potrebno dodatno intervenirati, prenosi portal byrdie.co.uk. Preventivne mjere su: pokušati živjeti s manje stresa dovoljno spavati praviti pauze prilikom rada na računalu da se oči odmore u krajnjem slučaju – otići na injekcije botoksa.

Autor: Zdravakrava.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});