fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Jedno jaje dnevno manji rizik od infarkta

Autor: Dnevno.ba

Stručnjaci pekinškog Univerzitetskog naučno-zdravstvenog centra i britanskog Univerziteta Oksford ističu da su jaja u ishrani veoma dobra za ljudsko zdravlje.

Srčane bolesti

Njihovo istraživanje pokazalo je da konzumiranje jednog jajeta dnevno smanjuje rizik od srčanog udara i bolesti srca.

Osobe koje jedu jedno jaje dnevno imaju za 25 posto manju vjerojatnost od srčanog udara u odnosu na one koje ih rjeđe konzumiraju. Također, oni koji prosječno pojedu pet jaja tjedno imaju 12 posto manju vjerojatnost da obole od srčanih bolesti.

Istraživanje je provedeno u Kini na uzorku više od 400.000 zdravih ljudi, starosti između 30 i 79 godina.

Na početku istraživanja 13,1 posto učesnika svakodnevno je jelo jaja, dok ih 9,1 posto uopće nije konzumiralo ili su to rijetko radili.

Naučnici su devet godina kasnije uporedili podatke i otkrili da je među učesnicima istraživanja zabilježeno 83.977 slučajeva kardiovaskularnih bolesti i 9.985 slučajeva smrti, kao i 5.103 srčana udara.

Životni stil

Oni koji su jeli najmanje jedno jaje dnevno generalno su imali manje šanse da obole od kardiovaskularnih bolesti. Također, imali su i 26 posto manji rizik od srčanog udara, kao i 28 posto manje šanse da bi od njega mogli umrijeti.

– Jaja su poznata kao bogat izvor proteina, vitamina, minerala i dobrih masnih kiselina, ali to ne znači da bi samo trebalo znatno povećati količinu jaja u ishrani. Važna je cjelokupna ishrana i životni stil, jer je nerealno očekivati da bi samo jaja mogla napraviti razliku – poručuju ljekari.

Za vid

Žumance, također, sadrži mnogo luteina i zeaksantina, dva antioksidansa koja smanjuju rizik od makularne degeneracije. Jedite jaja i u starosti nećete imati problema s vidom.

Štite od raka

Jaja su jedan od najboljih izvora nutrijenta kolina – jedno jaje sadrži oko 30 posto dnevne preporučene doze. Istraživanja su pokazala da su žene koje su unosile velike količine kolina imale 24 posto manje šanse za oboljenje od raka dojke. Kolin se nalazi uglavnom u žumancetu, tako da slobodno možete izbaciti bjelance prilikom pripremanja omleta.

Poput lijeka

Naučnici s Univerziteta Alberta u Kanadi ustanovili su kako jaje u doticaju s enzimima u želucu proizvodi proteine koji na organizam djeluju poput lijeka. Također je ustanovljeno kako holesterol koji se nalazi u jajetu uzrokuje najniži stepen rizika obolijevanja od bolesti srca i kardiovaskularnog sistema.

Nivo masnoća

Unatoč općeprihvaćenom mišljenju kako jaja podižu nivo holesterola, umjereno konzumiranje od najviše dva jaja dnevno ne utječe na lipidni profil. Na holesterol prvenstveno utječu zasićene, a ne nezasićene masnoće koje prevladavaju u jajima.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});