fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Kada je OBILNA MENSTRUACIJA znak za uzbunu?

Autor: Zena.blic.rs

Rijetke su žene koje tijekom reproduktivnog perioda barem jednom nisu imale izuzetno obilno menstrualno krvarenje. Ovaj problem se najčešće javlja kod veoma mladih djevojaka, kod kojih se menstrualni ciklus još nije stabilizirao, i žena koje se nalaze na pragu menopauze, ali nisu pošteđene ni ostale.

Što dovodi do ovog poremećaja i što žena treba uraditi kada joj ciklus traje dugo ili je znatno intenzivniji nego obično, objašnjava dr. Slavica Vasiljević, specijalista ginekologije, akušerstva i akupunkturologije.

Redovno mijenjajte uložak

Uobičajeno je i normalno, kaže liječnica, da se menstruacija javlja u intervalu od 21 do 35 dana i da traje između četiri i sedam dana.

„Sve češće i duže od ovoga može se smatrati poremećajem koji se laički naziva obilnim krvavljenjem, a stručno menoragija“ – navodi liječnica.

Ciklus se smatra obilnim kada uložak mora mijenjati na manje od jednog sata i noću, ali i u slučaju da se uoče veliki ugrušci. Krvarenje je nekada toliko jako da žena nije u stanju da obavlja ni uobičajene dnevne aktivnosti, a ponekad ga prate i bolovi i grčevi u donjem djelu stomaka, gubitak daha i nesvjestica.

Hormonska spirala kao spas

Dr Vasiljević kaže kako se hormonska spirala koristi i kao kontracepcijsko sredstvo i kao terapija za obilno menstrualno krvarenje.

„Ova jedinstvena spirala razlikuje se od ostalih po tome što sadrži hormon progesteron. Može se nositi pet godina, a preporučuje se i ženama koje imaju obilne cikluse zbog mioma ili cista. Specifična je i po tome što je smiju nositi i dojilje, ako je od porođaja prošlo 40 dana.

Kada je vrijeme za liječnika

Dr Vasiljević navodi kako obilne menstruacije često ukazuju na poremećaj hormonskog statusa i oboljenja reproduktivnih organa, te ih ne treba prihvaćati kao nešto normalno. Odlivi se često javljaju kao posljedica:

  • mioma materice
    • infekcije u maloj karlici
    • endometrioze
    • adenomioze
    • polipa u materici ili na grliću materice
    • cista na jajniku

Do pojačanog krvarenja, kaže liječnica, može doći i zbog oboljenja štitne žlijezde, nepravilnog korištenja hormonske terapije i nošenja bakarne spirale koja se upravo iz ovog razloga ne preporučuje ženama koje pate od menoragije. Međutim, obilna krvarenja mogu ukazati i na ozbiljne promijene na grliću materice i u materici, pa dr Vasiljević preporučuje obavezan odlazak ginekologu.

Terapija zavisi od uzroka

„Da bi se otkrio uzrok menoragije, treba uraditi ginekološki pregled, Papa test i ultrazvučni pregled materice i jajnika. U većini slučajeva potrebno je uraditi i analize krvi, kako bi se utvrdilo pati li žena od hormonskog poremećaja ili anemije, koja se javlja kao posljedica obilnih menstrualnih krvavljenja“ – kaže naša sugovornica i dodaje kako terapija zavisi od uzroka poremećaja.

„Ako je osoba mlada i nema patoloških promjena u materici, liječnik će prepisati kontracepcijsku pilulu, a ukoliko je nedostatak progesterona uzročnik tegoba, pacijentica će u drugoj fazi ciklusa dobiti ovaj hormon. Ponekad je neophodno uraditi tzv. eksplorativnu kiretažu, odnosno ljuštenje sluznice materice i poslati je na patohistološku analizu“, kaže liječnica.

Autor: Zena.blic.rs
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});