fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Kako da izbjegnete prehladu

Autor: Zenstvena.com

Kontakt s virusima, bakterijama i ostalim mikroorganizmima nije moguće izbjeći, ali, kada znate nešto više o tome kako se oni razmnožavaju i prenose, možete smanjiti rizik od prehlade, koja odrasle pogađa tri puta, a djecu do pet puta godišnje:

Bolest iz tipkovnice

Veća je šansa da se zarazite klicama s tipkovnice, ili s kvake, nego preko upotrijebljene maramice. Kapljice virusa koje padnu na tkaninu ili papirnu maramicu neutraliziraju se zbog vlage. Ali ako padnu na staklo, plastiku, metal, veća je šansa da ćete “pokupiti” klice i razboljeti se. Virusi na takvim površinama mogu preživjeti čak 18 sati. Studija iz 2007. pokazala je da su ispitanici koji su dirali kvake, prekidače i telefone zaražene virusima u 60 posto slučajeva preuzeli klice, a 30 posto njih se zarazilo u roku od 18 sati.

Vježbanjem protiv prehlade

Istraživanje na Sveučilištu Apalačijan pratilo je aktivnosti i kretanje više od 1.000 odraslih ljudi tijekom jeseni i zime i pokazalo da su zarazama manje podložni oni koji redovito vježbaju čak pet dana tjedno. U to se ubraja brzo hodanje, a autor studije David Si Nyman smatra da se vježbanjem aktivira imunološki sustav i brani organizam od klica.

Med kao preventiva

Od mnogobrojnih kućnih lijekova koji pomažu ublažavanje prehlade, jedino je med dobio i znanstveni dokaz. Studija iz 2010. objavljena u magazinu “Pedijatriks” kaže da med može ublažiti noćni kašalj djece starije od jedne godine.

Pijte više mlijeka

Iako se prilikom prehlade preporučuje čaj, mlijeko zapravo može pomoći ozdravljenje zahvaljujući vitaminu D koji daje više energije. Vitamin D potiče rast stanica i pomaže imunološki sustav radi preventivno i spriječiti razbolijevanja. Ko ne voli mlijeko, vitamin D može dobiti iz ribe poput sabljarke, lososa i tune ili iz soka od naranče.

Autor: Zenstvena.com
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});